so 19.11.2022
MUZ

Ostrava se s MOL Cupem loučí: Baník - Sparta 2:3

Baník v letošním ročníku MOL Cupu končí. V osmifinále prohrál před více než 14 tisíci diváky se Spartou 2:3. Ve fantastické atmosféře dokázali Slezané díky Filipu Kaločovi zareagovat na vedoucí gól Sparty vyrovnáním, hosté pak ale šli dvěma góly do trháku a v nastavení už jen korigoval Nemanja Kuzmanovič.

Před zaplněným stadionem se hrál od úvodu vyrovnaný fotbal. První střelecká příležitost byla k vidění na konci čtrnácté minuty, kdy se po sparťanském závaru dostal ke střele z deseti metrů Martin Vitík. Jan Laštůvka na čáře chytil.

Hosté začali být nebezpečnější a ve 21. minutě zahrál na malém vápně po přímém kopu Pražanů smolně rukou Jan Juroška. Nařízenou penaltu proměnil Lukáš Haraslín.

Hra se poté srovnala, ba co víc, Baník se znovu začal nadechovat k aktivitě a ve 35. minutě pálil těsně nad Cadu.

Srovnání přišlo těsně před půlí. Baník díky Caduovi zatáhl míč k šestnáctce Sparty, chvíli to vypadalo, že budou domácí složitě hledat skulinku, kudy vniknout do šestnáctky. Srdjan Plavšič ale dokázal prostrčit Filipu Kaločovi na oblouk, „Kaly“ si míč zpracoval, v rychlosti si jej připravil na střelu a z nějakých osmnácti metrů zamířil přesně k tyči!

Do druhé půle nastoupil Baník s vervou a v úžasné atmosféře přece jen převzal na určitou dobu otěže hry. Rezultovalo z toho několik náznaků, ale zejména dělovka Jana Jurošky, která prosvištěla těsně kolem tyče.

Sparta se z tlaku Baníku z úvodu druhého poločasu vymanila a přišly pro změnu její chvíle. Nejdřív chybělo Jaroslavu Zelenému jen velmi málo k tomu, aby na malém vápně tečoval a do branky umístil střelu Kryštofa Daňka a o malou chvíli později se do velké šance dostal právě Zelený. Po levé straně vnikl do šestnáctky, v ní se uvolnil, z nějakých sedmi metrů vypálil a Jan Laštůvka zachránil jistý gól.

Sparta byla nadále nebezpečná, hlavičku Tomáše Čvančary dostihl u tyče Jan Laštůvka a vyrazil míč mimo brankový prostor.

V 66. minutě inkasoval Baník podruhé a byl to stejně smolný moment jako nešťastná penaltová ruka Jana Jurošky. Míč si totiž do vlastní sítě nešťastně hlavou srazil Ladislav Almási a Michal Frydrych ve snaze míč ještě před čárou vykopnout jej do sítě definitivně nasměroval.

Baník zcela jistě pomýšlel na vyrovnání, jenže v 77. minutě přišla ztráta míče ve středu pole a rychlý brejk Sparty, který zakončil do prázdné branky Čvančara – 1:3.

Slezané sice nadále usilovali o změnu skóre ve svůj prospěch, ale jedovku Karla Pojezného s potížemi chytil Kovář a žádné další zakončení v podání Baníku dlouho nepřicházelo.

Vyznamenat se naopak musel Jan Laštůvka, který nejdřív chytil tutovku Kuchtovi a senzačním způsobem sebral gól i dorážejícímu Čvančarovi. Vzápětí se ještě jednou ocitl sám před brankářem Baníku Kuchta. Přeloboval jej, míč ale skončil na břevně. Kuchta si pro odražený balon doběhl, prázdnou branku však přestřelil!

V nastaveném čase snížil hlavou Nemanja Kuzmanovič, ale na kýžené vyrovnání už Slezanům nezbyl čas.

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

PAVEL HAPAL: "Dnes velké zklamání, pro fanoušky jsme ten zápas toužili vyhrát. Myslím, že jsme ale odehráli velmi dobré utkání, inkasované branky mě velmi mrzí. Chyby v obraně, po kterých jsme inkasovali góly, nás stály zápas. I přestože přišla kontaktní branka v závěru, bylo to už pozdě."

BRIAN PRISKE: "Moc se líbila atmosféra pohárového utkání, které bylo posledním zápasem v tomto roce. Oba týmy předvedly velmi dobrý výkon. V závěru jsme začali hrát naši hru a zápas otočili ve svůj prospěch, i když si myslím, že jsme měli proměnit více šancí."

Statistiky hráčů

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
16Jan Laštůvka90300

Informace o utkání

19.
sobota
listopadu
Baník VS Sparta
MOL Cup

Statistiky

Poločas: 1:1
Branky: 41. Kaloč (Plavšić), 90+2. Kuzmanović – 22. Haraslín (pen.), 66. Frydrych vlastní, 77. Čvančara. Rozhodčí: Zelinka – Caletka, Paták. ŽK: 25. Almási, 53. Kaloč – 25. Pavelka, 44. Vorel, 53. Haraslín, 60. Vitík, 82. Kuchta, 90+4. Kovář.
Diváci: 14185

Sestavy

Baník

Laštůvka – Juroška (78. Tijani), Frydrych, Pojezný, Fleišman (78. Lischka) – Kaloč, Tetour (68. Mišković) – Cadu (68. Buchta), Kuzmanović, Plavšić – Almási.

Sparta

Kovář – Mejdr, Vitík, Sörensen, Zelený – Pavelka, Panák – Daněk (68. Kuchta), Sadílek, Haraslín (78. Wiesner)– Minčev (46. Čvančara).
35
Jakub
Markovič
11
Eldar
Šehić
24
Jan
Juroška
12
Tomáš
Rigo
21
Jiří
Klíma
32
Paixao da Silva
Ewerton
15
Patrick
Kpozo
17
Michal
Frydrych
95
Daniel
Holzer
7
Karel
Pojezný
5
Jiří
Boula
19
David
Lischka
10
Matěj
Šín
13
Samuel
Grygar
9
David
Buchta
20
Abdullahi
Tanko
28
Filip
Kubala