út 25.4.2023
MUZ

Bojovnost nakonec nestačila: Baník - Slavia 0:2

Baník navzdory bojovnému výkonu prohrál se Slavií 0:2. Oba góly vstřelil v poslední desetiminutovce Matěj Jurásek.

Slavia začala velkým náporem, nicméně první velké vzrušení přinesla 8. minuta na druhé straně. V ní Jiří Klíma bránil Ondřeji Kolářovi při odkopu tak důsledně, že jej slávistický gólman napálil a byl rád, že se míč od hráče Baníku odrazil mimo branku a ne do ní.

Slavia dál tlačila, první opravdu nebezpečnou střelu však vyslala až na konci 19. minuty. Václav Jurečka těsně minul levou tyč branky Jiřího Letáčka.

O chvíli později vnikal po zisku míče do šestnáctky Baníku Christos Zafeiris, předložil Jurečkovi, toho dokázal v poslední chvíli zablokovat Eneo Bitri ve spolupráci s Jiřím Letáčkem. Ten o chvíli později vystihl úmysl Zafeirise, jenž místo očekávaného centru zakroutil přímý kop zpoza boční hranice šestnáctky k bližší tyči. Gólman Baníku u ní byl včas.

Ve 27. minutě se Slezané po dlouhé době z tlaku Slavie vymanili a byla z toho zajímavá příležitost. Výkop Jiřího Letáčka prodloužil Muhamed Tijani, Eldar Šehić vnikl ve sprintu do šestnáctky, předložil na malé vápno Caduovi, tomu ale chyběl k míči krok, navíc v souboji s bránícím hráčem Slavie upadl.

Ve 40. minutě potáhl míč středem hřiště Nemanja Kuzmanović, posunul Muhamedovi Tjanimu, jenž to zkusil zpoza šestnáctky. Prudce, ale vedle.

V poslední minutě první půle měla Slavia možnost. Po zisku míče na polovině Baníku a následné sérii přihrávek se v šestnáctce na pravé straně uvolnil Mick Van Buren, z úhlu vystřelil, Jiří Letáček ale vyběhl a ránu nohou zablokoval. Míč se snesl na hlavu Ivana Schranze, který však odkrytou branku minul.

V 53. minutě vyslal Nemanja Kuzmanovič dopředu Muhameda Tijaniho, ten se už už nadechoval k možnému sólu, ale před šestnáctkou mu míč jeden z hráčů Slavie ukopl.

Baník byl ve druhé půli mnohem aktivnější než před pauzou. A velké věci se děly v 65. minutě. Nejdřív pronikl do šestnáctky z pravé strany Slavie Cadu, všichni čekali jeho přihrávku, on si však míč připravil a z úhlu vypálil. Kolář jeho ránu vyrazil, balon od jeho rukavic vylétl před šestnáctku, a tam jej z nějakých dvaadvaceti metrů bez přípravy levačkou napálil Jiří Fleišman. Jeho rána skončila na břevně!

V 79. minutě přišla hezká individuální akce Filipa Kaloče, který se na půlce hřiště uvolnil, pak si balon potáhl a vypálil. Bohužel mimo.

V 80. minutě, v době, kdy to vypadalo, že Baník místo ubránění remízy stále více pomýšlí na vítězství, přišla zničehonic šance Slavie. Do nebezpečné pozice se v šestnáctce dostal Olayinka. Vypálil, Eneo Bitri míč vyblokoval na roh. A z něj udeřilo. Centrovaný míč propadl k Matěji Juráskovi, a ten zblízka propálil Jiřího Letáčka. Psala se 81. minuta.

A stejný hráč si o dvě minuty později v pokutovém území Baníku navedl míč na střelu, vypálil nechytatelně levačkou a bylo to 0:2.

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

Pavel Hapal: "V první půli jsme se nedostávali do kombinace, bylo tam plno špatných řešení. Ale kvalitní defenzivou jsme přežili až do 81. minuty. Slavii jsme nepouštěli do šancí, o to více mrzí, že jsme si pak nepohlídali standardku. V první půlce měl šanci Cadu, chyběl kousek, mohli jsme jít do vedení. Ve druhé půlce Fleišman trefil břevno. Mysleli jsem si, že Slavia už nebyla nebezpečná, ale rozhodla naše nepozornost při standarce."

Jindřich Trpišovský: "Jsme rádi, že jsme to zvládli za tři body. Soupeř dobře bránil, měl to zahuštěné, pak nám tam navíc na pravé straně propadl balon a Baník měl šanci. My jsme si ale mohli vytvořit určitě více šancí. Nejvíce jsme se báli standardek Baníku, nakonec jsme z ní udeřili. Ve druhé půli jsme paradoxně v té naší nejhorší pasáži dali gól."

Statistiky hráčů

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
30Jiří Letáček90200

Informace o utkání

25.
úterý
dubna
Baník VS Slavia
FORTUNA:LIGA

Statistiky

Poločas: 0:0
Branky: 81. a 83. Jurásek. Rozhodčí: Szikszay – Mokrusch, Volf, VAR: Adámková. ŽK: Fleišman, Tijani – Zafeiris.
Diváci: 9651

Sestavy

Baník

Letáček – Juroška, Bitri, Lischka, Fleišman – Kaloč – Cadu, Klíma (70. Šín, 88. Buchta), Kuzmanović (83. Almási), Šehić (88. Mišković) – Tijani.

Slavia

Kolář – Masopust (69. M. Jurásek), Ogbu, Holeš - Douděra (87. Bořil), Zafeiris (87. Kačaraba), Oscar, Schranz - Jurečka (87. Hromada), Van Buren (63. Provod), Olayinka.
0
Paixao da Silva
Ewerton
13
Samuel
Grygar
5
Jiří
Boula
24
Jan
Juroška
20
Abdullahi
Tanko
12
Tomáš
Rigo
77
Gigli
Ndefe
17
Michal
Frydrych
26
Filip
Blažek
9
David
Buchta
35
Jakub
Markovič
7
Karel
Pojezný
29
Ladislav
Takács
30
Jiří
Letáček
15
Patrick
Kpozo
19
David
Lischka
28
Filip
Kubala
11
Eldar
Šehić
4
Robert
Mišković
21
Jiří
Klíma
10
Matěj
Šín