ne 9.10.2022
MUZ

Pátá plichta venku: Liberec - Baník 0:0

Pátý zápas venku, pátá remíza. Baník v Liberci udržel venkovní neporazitelnost a veze bod za remízu 0:0. Slezané však pomýšleli na tříbodový zisk, více než poločas totiž hráli proti deseti.

První vzrušení se pod Ještědem konalo v 6. minutě zápasu. Domácí Lukáš Červ rozběhl akci středem hřiště, pak přesnou přihrávkou vyslal do stoprocentní šance Micka van Burena, který byl sám před Janem Laštůvkou. Gólman Baníku vyběhl, zmenšil úhel a Van Burenovo zakončení skvěle vytěsnil na roh!

Druhý velmi důležitý zákrok zapsal Jan Laštůvka v 9. minutě. Dlouhý centr Theodora Gebre Selassieho našel u zadní tyče Dominika Preislera, jenž hlavičkoval do protipohybu gólmana Baníku. Jan Laštůvka ale stačil svůj pohyb zkoordinovat a pro Preislerovu hlavičku doskočil a míč vyrazil.

Baník zahrozil ve 12. minutě. Cadu se v šestnáctce zbavil clonícího protihráče, poslal míč okamžitě na malé vápno, kde číhal Jiří Klíma. Gebre Selassie jej ale strážil, takže míč se od dvojice hráčů odrazil ke gólmanovi Vliegenovi. A ten jej v klidu chytil.

Na další šanci se čekalo deset minut. Měli ji domácí. Centr z pravé strany dostihl v šestnáctce Baníku Jan Matoušek, hlavičkoval, Jan Laštůvka ovšem v klidu lapil.

Osmadvacátá minuta přinesla brankáři Baníku další složitou situaci. Nepříjemnou ránu Jana Mikuly však dokázal zastavit a na poslední chvíli zachránil s pomocí spoluhráčů situaci před dobíhajícím Preislerem.

Liberec byl aktivnější, přišla však situace, která domácím nepomohla. Gebre Selassie zacílil svůj šlapák na kotník Srdjana Plavšiče, sudí Batík mu udělil žlutou kartu, po intervenci videoasistenta si šel situaci prohlédnout a Gebre Selassieho vyloučil.

Baník mohl zaskočené domácí okamžitě potrestat. Gigli Ndefe nacentroval z pravé strany na malé vápno, tam se mezi libereckými stopery prodral k hlavičce Ladislav Almási, Vliegen na čáře kolenem zázračně zachránil.

Slezané si ve druhé půli vynutili jistou územní převahu, byli dlouho aktivnější. Velká šance však přišla až v 67. minutě, kdy Cadu po dobré práci Daniela Tetoura uprostřed hřiště poslal z pravé strany přízemní centr před branku, na míč si naběhl Ladislav Almási, ale zblízka pálil vedle.

O chvíli později našel další Caduův centr hlavu Muhameda Tijaniho, ten hlavičkoval přímo do Vliegena.

Možnosti Baníku přibývaly, v 76. minutě znovu zafungovala spolupráce Tetour – Cadu, Brazilec pak v šestnáctce přiťukl Muhamedu Tijanimu, jenž pálil ze stoje a nad.

Zničehonic zhrozili domácí. Van Buren poslal kolmici Christianu Frýdkovi, ten se řítil vstříc Janu Laštůvkovi. Tomu pomohl Eldar Šehič, jenž Frýdka v posledním okamžiku zablokoval.

Tato situace domácí povzbudila a přišly další velké možnosti Slovanu. Nejdřív se v šestnáctce Baníku šikovně uvolnil Matěj Valenta, zblízka vystřelil a Jan Laštůvka jeho střelu z nějakých šesti metrů skvěle vyrazil. Ještě lepší zákrok předvedl brankář Baníku o chvíli později, přesněji v 83. minutě. Hlavička Van Burena měla gólové parametry, byla prudká a zdála se být nechytatelnou. „Lašty“ se ale stačil vrhnout směrem po své levé ruce a míč na čáře zastavil.

Kritické chvíle Baník přežil, v nastavení se ještě pokusil vypracovat si nějakou příležitost, ale snaha už k úspěchu nevedla.

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

Luboš Kozel: "Jsem zklamaný a trochu rozpolcený, že jsme nevyhráli. Myslím, že jsme podali velmi dobrý výkon. Od první minuty jsme byli aktivní, jediné, co nám chybělo, bylo dát gól. Velkou šanci měl Mick van Buren, v některých situacích nám chyběl kousek. Do 35. minuty jsme byli lepší, pak přišla červená karta, která s námi otřásla. Do půle jsme to nějak silou vůle ubránili. Pak jsme se zklidnili, změnili rozestavení. Snažili jsme se soustředit na defenzivu, ale chtěli jsme být stále aktivní. Baník držel míč, chvílemi nás dostal pod tlak a měl nějakou nebezpečnou situaci. Ale ty největší šance jsme měli my. I v deseti jsme hráli v závěru velmi dobře. Laštůvka byl nejlepší hráč Baníku, chytil tři čtyři gólové šance. I když jsme hráli 55 minut v deseti, zasloužili jsme si vyhrát."

Pavel Vrba: "Samozřejmě jestliže hrajete od 38. minuty proti deseti lidem a nezískáte tři body, je to málo. Na druhu stranu jsme hráli venku, tak nevím, jestli je remíza málo. Nepředvedli jsme takový výkon, abychom si zasloužili víc. Výsledek celkově odpovídá zápasu. Myslím, že pro oba je to maximum, co mohlo být. Z naší strany měla být lepší mezihra, z křídelních prostorů víc přihrávek do vápna. Měli jsme vepředu dva vysoké hráče. Kromě jedné šance, kterou měl Almási, jsme si v druhém poločase žádnou výraznou příležitost nevytvořili. To je špatně."

Statistiky hráčů

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
16Jan Laštůvka90000

Informace o utkání

9.
neděle
října
Liberec VS Baník
FORTUNA:LIGA

Statistiky

Poločas: 0:0
Rozhodčí: Batík – Pečenka, Kotalík. ŽK: Matoušek, Červ - Cadu, Kaloč, Šehić, Almási. ČK: 38. Gebre Selassie.
Diváci: 3858

Sestavy

Liberec

Vliegen – Gebre Selassie, Talovierov, Plechatý – Mikula, Valenta, Červ (57. Purzitidis), Frýdek, Preisler (87. Fukala) – Matoušek (57. Prebsl), Van Buren (90. Rabušic).

Baník

Laštůvka – Ndefe, Frydrych, Lischka, Šehić (87. Fleišman) – Kuzmanović (67. Tetour), Kaloč – Cadu, Klíma (67. Tijani), Plavšić – Almási.
5
Jiří
Boula
28
Filip
Kubala
15
Patrick
Kpozo
21
Jiří
Klíma
7
Karel
Pojezný
10
Matěj
Šín
20
Abdullahi
Tanko
11
Eldar
Šehić
29
Ladislav
Takács
26
Filip
Blažek
19
David
Lischka
0
Paixao da Silva
Ewerton
12
Tomáš
Rigo
13
Samuel
Grygar
24
Jan
Juroška
30
Jiří
Letáček
9
David
Buchta
17
Michal
Frydrych
77
Gigli
Ndefe
35
Jakub
Markovič
4
Robert
Mišković