so 1.10.2022
MUZ

Tlak, šance, břevna, body ne: Baník - Dynamo 1:2

Ani velké množství šancí a místy drtivý tlak Baníku k bodům proti Českým Budějovicím nepomohl. Slezané nastřelili dokonce dvě břevna, gól však dali pouze jeden a s Českými Budějovicemi prohráli 1:2.

Baník pustil soupeře do náskoku už ve 2. minutě. Z pravé strany vnikl do šestnáctky domácích Lukáš Čmelík, v malém vápně našel Daniela Haise, jenž zblízka otevřel skóre.

O dvě minuty později pálil velmi zajímavě Michal Frydrych, jeho táhlá střela letěla těsně nad a Baník musel dál vymýšlet, jak pokud možno co nejrychleji vyrovnat.

Velmi blízko byli Slezané na konci 11. minuty. Nemanja Kuzmanovič poslal z pravé strany střílený přízemní centr, ten mířil k Jiřímu Klímovi, který měl před sebou prázdnou branku. Balon byl ale tečován, což Jiřímu Klímovi situaci zkomplikovalo a nakonec se míč od jeho nohy ze tří metrů přehoupl přes břevno prázdné branky.

Znovu zazlobili hosté, Čavošovu hlavičku vyškrábl Jan Laštůvka. A pak se poprvé po svém návratu do základní sestavy výrazněji prezentoval uzdravený Ladislav Almási. Jiří Fleišman mu poslal přesný centr, Laco Almási jej v běhu na penaltě napálil z první, trefil ale gólmana Janáčka.

Baník pokračoval v aktivitě. Další přízemní centr zprava vyslal Gigli Ndefe, v zajímavých pozicích promáchli Cadu i za ním nabíhající Jiří Klíma.

Tlak Baníku sílil a přišla další velká šance. Na centr Srdjana Plavšiče z levé strany si naskočil Ladislav Almási, hlavou vyslal ránu, která se zdála být jednoznačně gólová, Martin Janáček ale senzačně zachránil. Pro hlavičku si k tyči dolétl a míč takřka z lajny vytlačil.

Převaha Baníku byla velká, na další šanci se ale čekalo do 42. minuty. Nemanja Kuzmanovič zahrál přímý kop z pravé strany, Jiří Klíma míč bez přípravy usměrnil na branku, ale trefil Janáčka…

Druhý poločas začal stejně špatně, jako ten první. Na dlouhý nákop ze středového kruhu si naběhl Patrik Čavoš, utekl obraně Baníku a zvýšil na 2:0 pro hosty.

To byla rána, která hru Baníku na čas poznamenala. Takový tlak, jako v první půli, pak dlouhé minuty nepřišel, třebaže měl Baník míč častěji. První velká šance Baníku ve druhé půli byla k vidění až v 74. minutě. Měl ji Ladislav Almási. Pálil sice z úhlu, ale zblízka. Janáček opět zachránil.

Pak ale přišla série velkých možností a doslova drtivý tlak. Nejdřív Muhamed Tijani vystřelil z úhlu k bližší tyči, gólman Janáček prazvláštním zákrokem a snad s pomocí tyče zachránil, míč se podél brankové čáry vykutálel k druhé tyči a ven.

Baník zahrával roh, míč se po teči dostal k zadní tyči, tam si naběhl Nemanja Kuzmanovič a zblízka napálil břevno!

Snížení přišlo v 82. minutě. Centroval David Lischka, Muhamed Tijani hlavičkoval a Janáček poprvé kapituloval.

Brzy nato mohl Mo Tijani srovnat. Z bezprostřední blízkosti, snad ze dvou metrů, trefil hlavou břevno!!

Baníku nebylo přáno, další gól už navzdory stálému tlaku vstřelit nedokázal.

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

Pavel Vrba: "Dnes jsme neproměnili velké množství šancí a výhra nám nebyla souzená. Z mého pohledu jsme ve finální fázi zklamali. Mrzí mě to, měli jsme opravdu velké množství šancí, ve všech ukazatelích jsme byli lepší, ale fotbal se hraje na góly. Alespoň bod jsme si zasloužili."

Jozef Weber: "Po delší době máme radost z utkání. Baník byl velmi těžký soupeř. V závěru utkání jsme se dostali pod velmi složitý tlak a také jsme měli štěstí, že jsme zápas dotáhli do vítězného konce."

Statistiky hráčů

#HráčMinutyGólyAsist.ŽKČK
5Jiří Boula710000
8Srdjan Plavšić900000
11Nemanja Kuzmanović900000
14Petr Jaroň260010
17Michal Frydrych900000
19David Lischka900100
21Jiří Klíma900000
25Jiří Fleišman900000
26Muhamed Tijani191000
28Carlos Eduardo Lopes Cruz Cadu900010
77Gigli Ndefe640000
99Ladislav Almási900010

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
16Jan Laštůvka90200

Informace o utkání

1.
sobota
října
Baník VS Budějovice
FORTUNA:LIGA

Statistiky

Poločas: 0:1
Branky: 82. Tijani (Lischka) – 2. Hais, 50. Čmelík. Rozhodčí: Černý – Podaný, Líkař. ŽK: Cadu, P. Jaroň, Almási – Sluka, Táborský (vedoucí mužstva), Janáček.
Diváci: 6011

Sestavy

Baník

Laštůvka – Ndefe (64. P. Jaroň), Frydrych, Lischka, Fleišman – Cadu, Kuzmanović, Boula (71. Tijani), Plavšić – Klíma, Almási.

Budějovice

Janáček – Čolić, Králik, Havel, Sluka – Čavoš, Broukal – Čmelík (57. Švec), P. Hellebrand (89. Sladký), Potočný – Hais (83. Skovajsa).
10
Matěj
Šín
0
Paixao da Silva
Ewerton
11
Eldar
Šehić
30
Jiří
Letáček
26
Filip
Blažek
24
Jan
Juroška
17
Michal
Frydrych
4
Robert
Mišković
21
Jiří
Klíma
20
Abdullahi
Tanko
13
Samuel
Grygar
35
Jakub
Markovič
77
Gigli
Ndefe
19
David
Lischka
12
Tomáš
Rigo
5
Jiří
Boula
9
David
Buchta
7
Karel
Pojezný
15
Patrick
Kpozo
29
Ladislav
Takács
28
Filip
Kubala