so 20.8.2022
MUZ

Zůstalo jen u šancí: Baník – Teplice 1:2

Baník nenavázal na vítězství nad Zlínem a s Teplicemi prohrál 1:2. Přestože si v utkání vypracoval velké množství šancí, skóroval jen jednou, což na body nestačilo.

Baník nastoupil do utkání ve stejném složení jako proti Zlínu, od prvních minut byl aktivnější a brzy si vypracoval dvě velké šance. V šesté minutě se tečovaný centrovaný míč snesl u zadní tyče z výšky před Davida Buchtu, který v obtížné pozici zblízka vypálil, ale trefil přesně prostor, který strážil gólman Mucha.

Uplynulo dalších šest minut a přišla druhá, ještě větší šance. Centr Nemanji Kuzmanoviče odrazila teplická defenziva jen k Davidu Buchtovi. Ten pálil zhruba z penaltového prostoru do odkryté části teplické branky, zdálo se, že věc je hotova a balón míří nezadržitelně do sítě, ale gólman Mucha jej skluzem stačil dostihnout a vykopnout mimo branku.

Pak přišlo první teplické varování. V šestnáctce Baníku si udělal místo ke střele Gningue, vypálil z nějakých sedmi metrů, ale Jan Laštůvka znovu prokázal, že přízemní a zdánlivě nechytatelné střely zblízka dokáže skvěle likvidovat i nohama.

V 19. minutě mu ovšem hosté nedali šanci. Na Trubačův roh si naskočil volný Jan Knapík a jeho hlavička byla jednoduše nechytatelná – 0:1.

Baník si ještě do přestávky vytvořil dost šancí na to, aby skóre otočil. Využil však jen jednu, takže stačil jen srovnat. Nejdříve zamířil David Buchta z rohového kopu téměř přesně do šibenice u vzdálenější tyče, Mucha míč s vypětím všech sil vyškrábl. 

Vyrovnání přišlo ve 37. minutě. David Buchta poslal míč mezi obránci do šestnáctky Jiřímu Klímovi, ten téměř od koncové čáry vrátil na malé vápno a našel přesně Nemanju Kuzmanoviče, jenž hlavou poslal míč do odkryté branky.

A spolupráce obou hráčů mohla hned za dvě minuty poslat Baník do vedení. Kuzmanovičovu ránu z nějakých jedenácti metrů Mucha skvěle vyrazil.

Další šance Baníku přišla dvě minuty po pauze. Měl ji Jiří Klíma, který stačil přelobovat Muchu, ale jeden z teplických hráčů dokázal míč mířící do branky ještě odkopnout.

54. minuta a znovu Jiří Klíma. Obklíčen teplickými hráči si v pokutovém území dokázal udělat prostor ke střele, ale poslal míč levačkou podél branky mimo. 

V 56. minutě předložil v teplické šestnáctce David Buchta obloučkem balon Nemanjovi Kuzmanovičovi. Ten byl sám, ale skákavý míč netrefil.

Slovo si pak vzaly Teplice, Juklovu ránu zpoza šestnáctky vyrazil Jan Laštůvka. Po následném rohu a nedorazu v defenzivě Baníku se míč smolně odrazil k volnému Urbancovi, který pálil z velmi nebezpečné pozice, ale naštěstí pro Baník přestřelil.

Zajímavý zápas pokračoval a v 66. minutě na sebe připoutal pozornost Filip Kaloč. Na hranici šestnáctky si poradil s bránícími hráči soupeře, vnikl do trestného území, ale jeho střela postrádala razanci a Mucha ji bez potíží chytil.

Baník to zkoušel dál a dál. V 72. přihrál Nemanja Kuzmanovič do šestnáctky Petru Jaroňovi, ten pravačkou zasekl, tím se zbavil bránícího hráče, levačkou vystřelil, ale těsně mimo…

„Kuzma“ pak o chvíli později pálil z úhlu do boční sítě.

A stalo se, co se v takových případech stává. Přišla možnost Teplic, Trubač našel před brankou Gningua, a ten dostal balon zblízka do branky Baníku…

V 86. mohl srovnat Filip Kaloč. Pálil v šestnáctce ostře levačkou, Mucha bravurně vyrazil.

V nastavení střílel zpoza šestnáctky Michal Frydrych, Mucha tečoval na roh, ten ale Baníku sudí Petřík upřel a na další možnost k vyrovnání už Baníku nezbyl čas.

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

Pavel Vrba: "Zápas se lámal za stavu 1:1. Měli jsme tři, čtyři situace, kdy jsme měli dát druhý gól, bohužel nedali, a koledovali jsme si o to sami. Pak přichází trest, potrestali jsme se sami za vlastní nemohoucnost. Tím určitě nechci snižovat výkon Teplic, ale dneska jsme si to zavinili sami naší špatnou koncovkou. Už minule se Zlínem jsme inkasovali gól po rohu. Dnes nám ho dal snad nejvyšší hráč na hřišti, ale pokud ho budete bránit tak, jak jsme ho bránili my, je to pro něj jednodušší."

Jiří Jarošík: "Potvrdili jsme zlepšující se formu. Předvedli jsme pár akcí, ale bylo jich málo. Měli bychom více hrát nahoru, musím ale zase hráče pochválit za bojovnost. Druhou půli nás Baník zmáčkl. Měli jsem štěstí, podržel nás gólman Mucha."

Statistiky hráčů

#HráčMinutyGólyAsist.ŽKČK
3Muhammed Sanneh900000
7Karel Pojezný900000
9David Buchta620010
11Nemanja Kuzmanović901000
14Petr Jaroň730000
17Michal Frydrych900010
20Jakub Pokorný900000
21Jiří Klíma900110
22Filip Kaloč880010
25Jiří Fleišman900000
26Muhamed Tijani170000
29Ladislav Takács20000
33Eldar Šehić280010

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
16Jan Laštůvka90200

Informace o utkání

20.
sobota
srpna
Baník VS Teplice
FORTUNA:LIGA

Statistiky

Poločas: 1:1
Branky: 37. Kuzmanović (Klíma) – 19. Knapík, 80. Gning. Rozhodčí: Petřík – Kříž, Hurych. ŽK: Klíma, Buchta, Oulehla (trenér), Kaloč, Frydrych, Šehić, Chlumecký (na střídačce), V. Baránek (trenér) - Hybš, Gning, Jarošík, Kodad.
Diváci: 6008

Sestavy

Baník

Laštůvka – Sanneh, Frydrych, Pojezný, Fleišman – P. Jaroň (73. Tijani), Kaloč (88. Takács), Pokorný, Kuzmanović, Buchta (62. Šehić) – Klíma.

Teplice

Mucha – Vondrášek, Knapík, Hybš – Hyčka, Kučera (88. Dramé), Trubač, Jukl, Urbanec - Gning (90+5. Čerepkai), Procházka (46. Kodad, 90. Žák).
21
Jiří
Klíma
11
Eldar
Šehić
24
Jan
Juroška
7
Karel
Pojezný
12
Tomáš
Rigo
15
Patrick
Kpozo
19
David
Lischka
13
Samuel
Grygar
29
Ladislav
Takács
9
David
Buchta
35
Jakub
Markovič
28
Filip
Kubala
77
Gigli
Ndefe
5
Jiří
Boula
0
Paixao da Silva
Ewerton
17
Michal
Frydrych
4
Robert
Mišković
30
Jiří
Letáček
20
Abdullahi
Tanko
10
Matěj
Šín
26
Filip
Blažek