pá 24.5.2024
Preview k zápasu

Preview: Baník – Slovácko (neděle, 16:00)

Dost možná klíčový zápas celé sezony. Baník hostí v neděli od 16 hodin na Městském stadionu Slovácko a vítězství mu otevírá reálnou šanci na účast v pohárové Evropě. Záležet však bude i na výsledku souběžné hraného utkání Slavia – Mladá Boleslav.


SOUPEŘ

Před posledním zápasem nadstavby je situace v tabulce skutečně velice zamotaná a na čtvrté místo, které zaručuje start v předkole Evropské konferenční ligy, si dělají zálusk ještě dva týmy. Slovácko už nikoliv, a má jedinou šanci – vyhrát v Ostravě a čekat na porážku Mladé Boleslavi. To by ho poslalo na páté místo a tedy do závěrečné baráže o účast v poháru proti vítězi dvojzápasu Teplice – Hradec Králové. Přestože Slovácko mělo silně nevýrazné jaro, zkušený a sehraný celek nesčetněkrát ukázal svoji kvalitu, kterou je schopen předvádět i v těžkých zápasech podobných tomu nedělnímu. Slovácku se vrací na lavičku trenér Martin Svědík, který byl za červenou kartu v Plzni potrestán dvouzápasovým distancem vykonávání své funkce, a po dočasně ho zastupoval bývalý asistent v Baníku Jan Baránek mladší.


BANÍK

Baník má díky jednomu bodu získanému v Plzni o něco lepší pozici než Slovácko. V případě nezdaru Boleslavi v Edenu by mu totiž posun na čtvrté místo zajistila i remíza, ale spoléhejte na ni… Výhra je výrazněji nadějnější způsobem na postup do Evropy, pak by totiž i Mladá Boleslav musela na Slavii získat tři body. Teorií je tedy stále několik. Slezanům nezbývá nic moc jiného než se pokusit proti Slovácku získat tři body a pak čekat na dobrou zprávu z Edenu. Jisté je, že v případě porážky se Slováckem by Baník skončil až šestý a neměl by už ani možnost dodatečné baráže. Minimálně tu zajišťuje jakýkoliv bodový zisk. Trenér Pavel Hapal může opět už nasadit „hříšníky“ Jiřího Boulu a Patricka Kpoza, kteří stáli kvůli kartám, naopak na tribuně zůstanou zranění Filip Blažek a David Lischka.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Všichni víme, jak moc důležité utkání to je. Nálada v týmu je bojovná a věřím, že to bude poznat na našem výkonu. Hrát třeba na remízu a spoléhat na to, že Slavia doma porazí Boleslav, to rozhodně nebudeme, to by bylo obrovsky ošidné. Jdeme do toho soustředění sami na sebe a s tím, že chceme vyhrát a získat tři body, které by nám za určitých okolností mohly zajistit čtvrté místo. Až pak se budeme zajímat o výsledek Slavie. Strašně bych si přál, aby přišlo co nejvíce lidí na stadion a pomohli nám k vítězství.


DIVÁCI

Vstupenek je nadále dostatečné množství a až do soboty se dají kupovat za výhodnější cenu v předprodeji. V den zápasu už platí plná taxa s tím, že lístky jsou i v pokladnách stadionu. Stadion se fanouškům otevře ve 14:30, od 14:00 bude fungovat i food zóna.


FORTUNA:LIGA finále

5. kolo

Baník (5. místo, 46 bodů) – Slovácko (6. místo, 44 bodů)

Neděle 16:00, Městský stadion

Rozhodčí: Machálek - Nádvorník, Kubr, VAR: Berka


Absence: Blažek, Lischka (nejistý start) - Kohút (4 ŽK), Doski, Daníček, Břečka (zranění)

Nejlepší střelci: Ewerton (12) – Havlík (12)

Komu hrozí stop: Adediran (7 ŽK), Buchta, Kpozo, Pojezný, Frydrych, Rusnák (3 ŽK) – Kadlec (3 ŽK)


BANÍK VS SLOVÁCKO V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 43 | 17-8-18 | 56:55

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Pospěch 5 – Havlík 5

Nejvyšší výhra: 6:2 (23. února 2004)

Nejvyšší prohra: 2:5 (12. srpna 2017)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (26. listopadu 2023)

Slovácko - Baník 2:0 (1:0)

Branky: 30. Havlík, 71. Cicilia. Rozhodčí: Černý - Caletka, Antoníček - Adámková (video). ŽK: Cicilia (Slovácko). Diváci: 6632.

Slovácko: Heča - Reinberk, Daníček, Kadlec, Doski (74. Holzer) - Trávník (82. Hofmann), Valenta - Petržela (63. Sinjavskij), Havlík, P. Juroška (74. Kalabiška) - Cicilia (82. Vecheta). Trenér: Svědík.

Baník: Letáček - Ndefe (72. Kaloč), Frydrych, Pojezný, Kpozo - Boula, Rigo (72. J. Juroška) - Buchta (82. Madleňák), Kubala, Šín (62. Klíma) - Tanko (72. Almási). Trenér: Hapal.

20
Abdullahi
Tanko
17
Michal
Frydrych
30
Jiří
Letáček
4
Robert
Mišković
10
Matěj
Šín
77
Gigli
Ndefe
5
Jiří
Boula
11
Eldar
Šehić
29
Ladislav
Takács
0
Paixao da Silva
Ewerton
15
Patrick
Kpozo
12
Tomáš
Rigo
9
David
Buchta
26
Filip
Blažek
28
Filip
Kubala
21
Jiří
Klíma
19
David
Lischka
7
Karel
Pojezný
35
Jakub
Markovič
24
Jan
Juroška
13
Samuel
Grygar