čt 12.5.2022
Aktuální zprávy

Michal Papadopulos: Ty kopačky ještě existují??

Dlouhých sedmnáct let už uplynulo od okamžiku, kdy někdejší útočník Baníku Michal Papadopulos vstřelil vítězný gól pohárového finále mezi Baníkem a Slováckem. Ostravané tehdejší finále hrané v Olomouci vyhráli 2:1 a zvedli nad hlavu tuzemský pohár. A kopačky, v nichž Michal PapAdopulos svou vítěznou trefu vstřelil? Běžte se na ně podívat! Jsou součástí výstavy BANÍK EXPO, která je otevřena ve Velkém světě techniky v Dolních Vítkovicích.

Gól, kterým Michal Papadopulos v 88. minutě dramatického finálového duelu zvýšil na 2:0, byl poslední, který si tyto kopačky připsaly na své konto. Přesněji řečeno, ta pravá z nich, protože útočník Baníku tehdy právě pravačkou obstřelil brankáře Slovácka Petra Drobisze. Autor gólu, který se nakonec po snížení Slovácka na 2:1 ukázal jako klíčový, po utkání v euforii kopačky do rozjásaného hlediště jednomu z fanoušků a ukončil tak vlastně jejich sportovní činnost. A tím pro něj de facto kopačky zmizely ze světa. "Byl jsem moc překvapený, když jsem se po sedmnácti letech dozvěděl, že ty kopačky stále existují a že se dokonce staly součástí výstavy Baník Expo. Říkal jsem si, ty jo, ony jsou ještě na světě? Udělalo mi to radost," říká Michal Papadopulos dnes. 

Střeleckým úspěchem ověnčené kopačky tehdy v euforii hodil Jaroslavu Vítkovi, dlouholetému a skalnímu fanouškovi Baníku. "To si ještě vybavuju. Házeli jsme našim fanouškům dresy, já tam hodil i ty kopačky. Jardu Vítka jsem znal, takže jsem mu je tehdy asi hodil cíleně. Kdo ví, možná to bylo i tak, že jsem mu předem slíbil, že když dám gól, kopačky mu pak hodím," loví v paměti bývalý baníkovský forvard, ale Jaroslav Vítek jej poopraví: "Myslím, že taková domluva neexistovala. Já si to vybavuju tak, že jsem byl docela překvapený, že ty kopačky tehdy hodil právě mi. I když jsme se už tehdy znali." 

Kdyby dnes někdo podrobil kopačky laboratornímu zkoumání a našel by na nich ještě mikroskopické částečky fotbalového hřiště, byly by to stopy hřiště na Andrově stadionu. Finálové kopačky Michala Papadopulose už si totiž od onoho finálového večera nikdy nekoply. "Nazul jsem si je a vyzkoušel, to ano. Ale fotbal už se v nich nikdy nehrál. Staly se součástí mé sbírky, hlídám si je a až teď, kdy Baník připravoval velkou výroční výstavu, jsem je zase vytáhl na světlo. Ať si je mohou i ostatní fanoušci prohlédnout," říká Jaroslav Vítek

Vedle skutečnosti, že právě v těchto kopačkách vstřelil Michal Papadopulos gól, který v konečném důsledku rozhodl o zisku velké trofeje pro Baník, jsou s tímto vzácným artefaktem spojeny ještě dva příběhy. Ten první na kopačkách dodnes nechal stopy. Pokud se na BANÍK EXPO vydáte a vystavené kopačky si prohlédnete, všimnete si pozůstatků černi, která poněkud "hyzdí" design jinak hezky provedené střelecké obuvi. Má ji na svědomí Michal Papadopulos. Kopačky jsou totiž jiné značky, než v jakých tehdy směli hráči Baníku vzhledem k uzavřené smlouvě hrát. A aby nebylo logo kopaček vidět, bylo nutné je začernit. A čerň dosud zcela nevybledla...

A druhý příběh? Ten povypráví sám Jaroslav Vítek. "Když jsem tehdy ze stadionu odcházel, napadli mě nějací fanoušci Olomouce a chtěli mi vzít baníkovské vlajky. Bránil jsem je tehdy i za pomoci kopaček, které mi předtím hodil Michal Papadopulos. A taky jsem je ubránil," vydává fanoušek Baníku s odstupem sedmnácti let svědectví o tom, že vstřelený gól do sítě Petra Drobisze nebyl tím úplně posledním hrdinným počinem vzácných kopaček.

Vítězství v tehdejším Poháru ČMFS řadí Michal Papadopulos dodnes mezi největší úspěchy, jichž v kariéře dosáhl. "Nejvíc je mistrovský titul z Gliwic. Je to přece jen titul. Ale hned za ním následuje pohárový triumf s Baníkem. Nikdy nezapomenu na tu plnou tribunu za brankou olomouckého stadionu, to byl neuvěřitelný zážitek. Jsem rád, že ty kopačky dnes slouží jako vzpomínka na ten úspěch. Půjdu se na výstavu podívat. Ne jen kvůli těm kopačkám, i když bude zajímavé je po tak dlouhé době vidět. Ale hlavně proto, že jsem o výstavě už několikrát slyšet, že je fakt krásná," dodává bývalý útočník Baníku.

Exponát, jehož jsou kopačky tou zásadní součástí, je doplněn i momentkou, která zachycuje právě okamžik, kdy Michal Papadopulos obstřelem překonává Petra Drobisze, což Baníku přineslo zatím poslední velkou trofej. 

35
Jakub
Markovič
4
Robert
Mišković
15
Patrick
Kpozo
13
Samuel
Grygar
17
Michal
Frydrych
9
David
Buchta
10
Matěj
Šín
29
Ladislav
Takács
5
Jiří
Boula
11
Eldar
Šehić
30
Jiří
Letáček
26
Filip
Blažek
24
Jan
Juroška
7
Karel
Pojezný
0
Paixao da Silva
Ewerton
77
Gigli
Ndefe
12
Tomáš
Rigo
19
David
Lischka
21
Jiří
Klíma
28
Filip
Kubala
20
Abdullahi
Tanko