st 25.3.2020
Aktuální zprávy

Exkurze do historie: Kouba v Baníku

Že si gólmana Petra Koubu vybavujete jako ortodoxního sparťana? Ne tak bezvýhradně. Bývalý dlouholetý brankář Letenských se jednou v kariéře postavil i do branky Baníku! A bylo to skoro na den přesně před 25 lety 26. března 1995 na Bazalech v přípravném utkání mezi Baníkem a českou reprezentací, kterému se v dnešním vzpomínání budeme věnovat.

Reprezentace měla před kvalifikačním utkáním s Běloruskem, které se hrálo v Ostravě, a jako posledního soupeře na vyladění pohody si vybrala Baník, jemuž tenkrát velel zároveň reprezentační asistent Verner Lička! Utkání se hrálo na 2x30 minut a tehdejší kouč národního týmu Dušan Uhrin starší v něm vynechal největší hvězdy ze zahraničních lig, které měly po víkendu v nohách ligové zápasy.

Před přibližně pěti stovkami diváků poslal český výběr už ve třetí minutě prudkou ránou zblízka do vedení v Baníku dobře známý Petr Samec, který však tehdy sázel branky v barvách Hradce Králové.

Utkání pak mělo vyrovnaný charakter a domácí si vytvořili možná až překvapivě spoustu příležitostí, které však Knoflíček, Slezák, Tuma či Duhan zahodili.

I reprezentanti mohli přidat další góly, ale Siegl a znovu Samec ztroskotali na Srničkovi a ve druhé půli parádní pokus Bílka z trestného kopu kryl Kouba. Kouba? Ano, Kouba.

Aby gólmani národního týmu mohli odchytat celou hodinu, obě strany se domluvily, že každý z nich jeden poločas nastoupí za Baník. Zatímco pro Pavla Srnička, tou dobou působícího v Newcastlu, to nic nezvyklého nebylo, sparťan Kouba za desítkou ostravských hráčů působil podivně. Ale ve své třicetiminutové epizodě za Baník udržel čisté konto!

Baník nakonec málem vyrovnal po poněkud riskantním Srničkově výletu do hloubi hrací plochy. Domácí se zmocnili míče, ale Duhan v 54. minutě z dálky netrefil opuštěnou bránu.

Česká reprezentace se v utkání proti Baníku navnadila na výhru a na Bazalech pak Bělorusko porazila 4:2. Že to následně vedlo k postupu na EURO do Anglie a slavné cestě do finále, to už si většina fanoušků na rozdíl od tohoto přípravného utkání moc dobře pamatuje.


Výsledek:

Baník – Česká republika 0:1 (0:0)

Branka: 3. Samec. Rozhodčí: Puček. Diváci: 500.

Baník: Srniček (31. Kouba) – Bystroň – Ondráček, Nohavica – Veselý, Kubánek (41. Caha), Duhan, Čáp, Slezák – L. Knoflíček, Marek Poštulka (31. Tuma). Trenéři: Lička, Janoš.

ČR: Kouba (31. Srniček) – Hapal – Řepka, Gabriel – Lerch, Bílek, Frýdek, Berger, Šmejkal – Siegl, Samec. Trenéři: Uhrin, Lička.

Přetisk momentky z utkání zachycuje souboj domácího Pavla Kubánka s Michalem Bílkem

29
Ladislav
Takács
15
Patrick
Kpozo
35
Jakub
Markovič
13
Samuel
Grygar
10
Matěj
Šín
21
Jiří
Klíma
0
Paixao da Silva
Ewerton
7
Karel
Pojezný
4
Robert
Mišković
28
Filip
Kubala
24
Jan
Juroška
20
Abdullahi
Tanko
5
Jiří
Boula
19
David
Lischka
11
Eldar
Šehić
77
Gigli
Ndefe
17
Michal
Frydrych
12
Tomáš
Rigo
30
Jiří
Letáček
9
David
Buchta
26
Filip
Blažek