čt 18.7.2019
A-tým

Bohumil Páník: Musíme být tvořivější!

Víkend se pozvolna blíží, ale duel na půdě MFK Karviná je stále ještě poměrně daleko. Hraje se až v pondělí, čímž se čas na přípravu na toto utkání nejen trenéru Bohumilu Páníkovi natáhl. V rozhovoru, kterým vám nabízíme, jsme si s trenérem Baníku pohovořili jak o blížícím se duelu, tak také o utkání, které má Baník za sebou.

Jak aktuálně probíhá tréninkový proces? Už se s týmem zaměřujete na Karvinou?

Je čtvrtek, jsme uprostřed týdne, který je pro nás tím, že se hraje až v pondělí, hrozně dlouhý. Vyhodnotili jsme si zápas s Libercem, řekli jsme si, v čem jsme byli špatní, a na to jsme se zaměřili. Teď nás čeká video se zápasem Karviné a od nynějška už se soustřeďujeme a přípravu specificky zaměřujeme na Karvinou.

Jak složité pro hráče to je, strávit po porážce ten takzvaný dlouhý týden, který od sebe oba duely dělí? 

Tohle je vždycky náročné. Pro hráče, pro realizační tým, pro každého v Baníku. Já osobně jsem ještě ten výkon proti Liberci nerozdýchal. Pořád to ve mně je. Toho se jen tak nezbavím, protože to mužstvo mělo v přípravných utkáních slušnou výkonnost. A tady bylo málo odvážné a bázlivé.

Co soudíte o současném týmu Karviné?

Jsou tam změny. Tou nejdůležitější je fakt, že jim odešel silný střelec. Opravdu silný střelec, který Karviné vytvořil hodně výsledků a dokázal se prosadit ve velkém vápně. To je pro Karvinou velká změna. Vrátil se naopak Marek Janečka, což je hráč, který vždycky bije na poplach až do poslední minuty. Žene své mužstvo do válečného stylu, což Karviná ukázala v Boleslavi. Ta má silné mužstvo a dva vynikající střelce, přesto se proti Karviné prosadila až z penalty.

Co především musí Baník zlepšit, aby v Karviné uspěl?

Já myslím, že všechno. Některé věci špatné nebyly, ale musíme ukázat víc. Víc chtít, víc běhat, být odvážnější, nebát se, nenakopávat jen míče. Je to o hlavě a já věřím, že se ta hlava probudí a dá pokyn tělu, aby ten fotbal byl z naší strany lepší. 

Je to jen věc nasazení, nebo i herních záležitostí?

I herních. Musíme více tvořit. A ta tvořivá síla musí být cítit už od gólmana a stoperů. I brankář dnes musí být tím, kdo chce hrát a zakládat postupný útok. Totéž platí o stoperech. To se pak prolíná do záložní řady. V momentě, kdy vázne nabídka odzadu, přichází problém a hra vázne. Chce to i trpělivost. Liberec v tom utkání s námi, když to nešlo, vrátil to zpět gólmanovi, držel míč a pokud nebyl v úzkých, tak to odzadu nikdy jen tak nenakopl.

Fanoušci poprávu vnímají Baník jako ambiciozní tým a žádají výsledky od prvního utkání. Jak se hráči s tímto tlakem vyrovnávají?

Hráči samozřejmě něco vnímají, ale nemyslím si, že by cítili nějaký až přehnaný tlak. Teď samozřejmě probíhá ten dlouhý týden, takže kluci se v tom trochu motají, pořád o tom přemýšlejí, proč se to nepovedlo. Už by potřebovali hrát, vběhnout na hřiště a poprat se o vítězství.

7
Karel
Pojezný
5
Jiří
Boula
30
Jiří
Letáček
77
Gigli
Ndefe
12
Tomáš
Rigo
21
Jiří
Klíma
35
Jakub
Markovič
17
Michal
Frydrych
13
Samuel
Grygar
24
Jan
Juroška
4
Robert
Mišković
10
Matěj
Šín
28
Filip
Kubala
9
David
Buchta
29
Ladislav
Takács
26
Filip
Blažek
11
Eldar
Šehić
0
Paixao da Silva
Ewerton
20
Abdullahi
Tanko
19
David
Lischka
15
Patrick
Kpozo