čt 21.3.2019
A-tým

Baníkovci bojovali o tenisový trůn

Badmintonové, nohejbalové, pingpongové, ale hlavně tenisové souboje byly hlavní náplní čtvrtečního tréninkového dne, který hráči Baníku strávili v Beskydech. Kdo z baníkovců nezvolil cyklotúru okolím Prostřední Bečvy a nepřidal se do pelotonku vedeného trenérem Bohumilem Páníkem, účastnil se litých bojů v hale hotelu Sport Art Centrum. Souboje to byly prestižní!

Aspoň na chvíli zapomenout na fotbal, odreagovat se, stmelit partu a užít si úžasné beskydské přírody. To byl hlavní motiv, který zavedl baníkovce mimo Ostravu do prostředí Prostřední Bečvy. „Takové akce mají svůj velký význam, proto je děláme vždy, když nám to čas a prostor, třeba v období reprezentační pauzy, dovolí,“ pravil před odjezdem Bohumil Páník.

Ostravský trenér je milovníkem jízdy na kole, a tak bylo dopředu jasné, jakou disciplínu si pro čtvrteční sportovní dopoledne zvolí. Většina baníkovského týmu zůstala v hale pod dozorem Jana Somberga. A tak si to na badmintonovém kurtu rozdali mezi sebou ve čtyřhře například Lukáš Pazdera s Martinem Šindelářem na jedné straně s dvojicí Jakub Lapeš a Jakub Bolf. Na vedlejším dvorci se mezitím Patrizio Stronati snažil v nohejbálku přes vysokou síť přehrát ještě urostlejšího Jakuba Šašinku.

Hlavním centrem sportovního zápolení baníkovců se stal tenisový kurt. Deblového turnaje se zúčastnilo několik párů. Plných očekávání, co předvede protivník. Od Nemanji Kuzmanoviče se kupříkladu čekalo, že potvrdí kvality vyhlášené srbské tenisové školy. Snažil se. Jenže první servis kteréhokoliv z protivníků byl na sympatického baníkovce obvykle příliš prudký. A ten druhý zase příliš pomalý. „Tohle už je snad šestý druhý servis, který jsem nevybral!“ zaklel reprezentant země Novaka Djokoviče vybroušenou češtinou, když ani tentokrát nevyzrál na nijak prudké druhé podání Adama Jánoše. Roman Fiala, baníkovský vedoucí mužstva, a Kuzmův parťák v deblu, se jen pousmál. „Proč jsme nevyhráli? To je otázka tady na Kuzmu,“ vyhnul se Roman Fiala po porážce od dvojice Václav Procházka – Adam Jánoš odpovědi na otázku. Usměvavý Srb zareagoval okamžitě: „Roman nebyl ve formě.“

Vítězná dvojice Procházka-Jánoš si to následně rozdala s duem Milan Jirásek – Jan Somberg. Pro baníkovského asistenta jsou tenisové bitvy velmi prestižní záležitostí. A na kurtu se to projevovalo od první chvíle. Jeho parťák Milan Jirásek, tenisově mnohem nezkušenější, se dostal k úderu de facto jen v okamžiku, kdy mu to trenér dovolil. „Nech! Mám! Já hraju!!!“ ozývalo se na polovině kurtu, jíž vládl Jan Somberg. „Ale tos měl mít!!!“ zahřměl asistent vzápětí, když na míček nedosáhl a parťák Milan Jirásek nepočítal s tím, že teď přichází okamžik, kdy se může dostat k úderu. Za stavu 5:0 na gemy si Václav Procházka začal nenápadně pohvizdovat. „Něco nám tu poletuje,“ signalizoval stoper Baníku, že kanár je nablízku. Somberg s Jiráskem ovšem zabojovali. A když Adam Jánoš pokazil volej na síti a soupeři spadl do klína první uhraný gem, jásot nabral rozměru oslav vyhraného utkání. Víc však favorité protivníkům neumožnili a další, tentokrát úspěšný volej Adama Jánoše znamenal proměněný mečbol. 6:1 a králem čtyřhry se stala dvojice Jánoš-Procházka.

Nebyl by to ale Jan Somberg, aby věc nechal jen tak. A tak se dalším bodem programu stal souboj asistenta trenéra s Václavem Procházkou. Zkušenější kouč v něm od první výměny vedl. Po čase 3:1, o chvíli později 4:2 a jeho jednoručný bekhend bral nad obouručným stylovým bekhendem Václava Procházky vrch. Tildenův gem ale vybojoval baníkovský stoper a pak měl při svém servisu šanci vyrovnat na 4:4. Boj se změnil v obrovské drama. „On to furt pokládá na lajnu. Tenhle míč tu lajnu jen líznul! To není možné!“ zoufal si „Prochy“, když mu kouč poněkolikáté za sebou položil míč přesně na čáru. „Anóóó!!! To byl balón! Pochval séééé!!! Jen se za to pochvááál!!“ burácel a hecoval sám sebe na druhé straně ve stejném okamžiku Jan Somberg. Osmý gem se snad dvacetkrát vrátil zpět ke shodě. Aktérům pozvolna docházely síly. „To mám jako tři tréninky najednou,“ mumlal si pro sebe Václav Procházka. „Můj sporttester se už úplně zbláznil,“ reagoval jeho soupeř.

Ostravskému obránci se nakonec podařilo srovnat na 4:4 a zdálo se, že tím trenérův odpor definitivně zlomí. Následný gem však velice rychle ztratil a pak už si Jan Somberg nenechal vítězství vzít. „Pro mě cenný výsledek. Favoritem byl soupeř, jsem rád, že jsem ho potrápil,“ glosoval svůj výkon po skončení utkání Václav Procházka. To už byl ale v hale prakticky sám, většina jeho spoluhráčů z týmu už se úspěšně věnovala regeneraci, jíž baníkovský teambuildingový výlet do Beskyd vyvrcholil. 

15
Patrick
Kpozo
30
Jiří
Letáček
77
Gigli
Ndefe
29
Ladislav
Takács
21
Jiří
Klíma
11
Eldar
Šehić
17
Michal
Frydrych
20
Abdullahi
Tanko
4
Robert
Mišković
5
Jiří
Boula
13
Samuel
Grygar
0
Paixao da Silva
Ewerton
10
Matěj
Šín
26
Filip
Blažek
9
David
Buchta
35
Jakub
Markovič
7
Karel
Pojezný
12
Tomáš
Rigo
19
David
Lischka
24
Jan
Juroška
28
Filip
Kubala