st 1.3.2023
Aktuální zprávy

Utkání se Spartou v retrodresech!

Netradiční a působivý háv bude mít nejbližší domácí utkání Baníku, jímž bude duel s pražskou Spartou. Slezané si v jeho rámci připomenou historicky první zápas, který SK Slezská Ostrava odehrála 4. března roku 1923 proti Slovanu Ostrava a od jehož konání letos uplyne rovných sto let. Baník proto do utkání se Spartou nastoupí v retrodresech z roku 1923. Zápas se se bude hrát 11. března od 15 hodin na Městském stadionu.

V bílých dresech s výrazným znakem tehdejšího SK Slezská Ostrava, jehož autorem byl dávný kapitán, kronikář klubu a autor historicky prvního gólu Baníku Jóža Dvořák, a modrých trenýrkách nastoupí Baník proti Spartě v duelu, které bude připomínkou historicky prvního utkání SK Slezská Ostrava. To průkopnici současného Baníku sehráli 4. března 1923 proti Slovanu Ostrava. 

Slezská tehdy ještě neměla vlastní hřiště, také proto se tehdejší duel odehrál na půdě Slovanu, a to zhruba v místech, kde o několik let později vyrostla a dodnes stojí ostravská Nová radnice. Slovan tehdy zvítězil 2:1, jediný gól Baníku vstřelil právě Dvořák. Utkání však nebylo pro tmu dohráno, což právě Dvořák chápal jako křivdu spáchanou na slezskoostravském klubu. „Oněch nedohraných patnáct minut by soupeře určitě pohřbilo,“ poznamenal tehdy Jóža Dvořák do klubové kroniky.

„Připomínka tohoto utkání, které bylo sehráno před sto lety, je jakousi pomyslnou tečkou za dlouhými oslavami stých narozenin Baníku,“ uvedl Matěj Šturala, marketingový a PR ředitel Baníku Ostrava s tím, že kromě retrodresů bude dobovou připomínkou také zápasový bulletin vytištěný v novinovém formátu a v dobovém stylu. „Čtenáři v něm najdou zajímavé rozhovory, vzpomínky nejen na historicky první zápas SK Slezská vůbec, ale také vzpomínku na historicky první utkání proti Spartě, a také jeden opravdu pozoruhodný text Jóži Dvořáka z roku 1932. Chybět v něm samozřejmě nebudou ani aktuální informace,“ doplňuje Matěj Šturala.

SK Slezská své historicky první utkání proti Slovanu sehrála v bílo-červených pruhovaných dresech. „V těch už ale Baník u příležitosti jednoho vzpomínkového utkání nastoupil, proto jsme se rozhodli pro bílé dresy se znakem SK Slezská. Ostatně, v pruhovaných dresech sehrála SK Slezská jen několik málo úvodních zápasů, brzy a ještě v témže roce se staly tradicí právě bílé dresy v provedení, v jakém je fanoušci uvidí právě 11. března,“ dodal Matěj Šturala.

Patronát nad utkáním převzal pivovar Radegast, s nímž pojí Baník jedno z nejdelších partnerství. Ve spolupráci s Radegastem chystá klub pro utkání se Spartou další aktivity, které Baník na svých sociálních sítích a webu postupně oznámí.

26
Filip
Blažek
15
Patrick
Kpozo
29
Ladislav
Takács
77
Gigli
Ndefe
5
Jiří
Boula
9
David
Buchta
12
Tomáš
Rigo
20
Abdullahi
Tanko
21
Jiří
Klíma
28
Filip
Kubala
10
Matěj
Šín
17
Michal
Frydrych
7
Karel
Pojezný
0
Paixao da Silva
Ewerton
19
David
Lischka
35
Jakub
Markovič
30
Jiří
Letáček
13
Samuel
Grygar
4
Robert
Mišković
24
Jan
Juroška
11
Eldar
Šehić