čt 5.10.2023
Aktuální zprávy

Trio ”osmnáctek” se v MSFL úspěšně zabydluje

V rodném listě mají zapsán rok narození 2005, osmnáct jim bylo tedy až letos, některým z nich jen před několika týdny. Přesto jsou všichni tři dnes už naprosto pevnou součástí třetiligového B-týmu Baníku Ostrava. Denně polykají seniorské tréninkové dávky, pravidelně získávají zkušenosti v dospělém fotbale. A co je důležité – úspěšně! Jiří Remiáš, David Krupička a Michal Málek, ač věkem ještě dorostenci, zvládají přechod do dospělého fotbalu výborně.

Byl to na začátku sezony víc než cokoliv jiného poctivě promyšlený a pečlivě zvážený krok, ale přece jen, jako vždy v těchto případech, také malý risk. Přeřadit trio Remiáš – Krupička – Málek do seniorské rezervy Baníku se vším všudy, tedy i včetně zařazení do tréninkového procesu? Zvládnou přesun, o kterém se říká, že je ze všech kroků z kategorie do kategorie nejtěžší, aniž by následoval útlum?

„V letní přestávce jsme o tom s mládežnickými trenéry mluvili. Nakonec jsme se všichni shodli na tom, že možnost progresu u těchto kluků jednoznačně je. Takže rozhodnutí bylo jednoduché. Kdo nic nezkusí, nic nezkazí, my se rozhodli, že kluky do dospělého fotbalu posuneme,“ říká na konto trojice „nula pětek“, kterou v týmu nyní má, trenér béčka Baníku Josef Dvorník.

Původně se jednalo o čtveřici, do skupiny hráčů ročníku 05, kteří byli posunuti do třetiligové rezervy, patřil i záložník Jiří Koutný. Přibrzdily jej však zdravotní problémy, a tak v jeho případě se posun prozatím odložil.

Zbylá trojice se mezi staršími spoluhráči rychle zabydlela. „Dovednosti na to měli všichni tři. Silově je na tom někdo dobře, někdo zatím o něco méně, ale to se dá všechno dohnat. V této chvíli jsem přesvědčený, že všichni tři kluci na dospělý fotbal mají a je v nich dostatečný potenciál na to, aby se v budoucnu mohli dostat ještě výš. To znamená do A-týmu,“ pokračuje Josef Dvorník.

Nejvytíženějším z celé trojice je zatím pravý obránce David Krupička. Od začátku sezony nechyběl v základní sestavě ani jednou. Pomohlo mu, že už v uplynulé sezoně v béčku občas naskakoval a vstřelil dokonce tři góly? „Loni jsem u toho nebyl, ale jestli Davidovi něco obrovsky pomáhá, pak je to jeho vlastní pracovitost. Dělá hodně navíc, má to výborně nastavené. Ne nadarmo je pořád v hledáčku reprezentace,“ pokračuje Josef Dvorník.

Vynikající minutáž má také Michal Málek, další reprezentant. Ten navíc okořenil své třetiligové angažmá gólem v posledním utkání B-týmu s Hranicemi. Napřáhl z dvaceti metrů a rozhodl zápas. „A navíc hrál opravdu dobře. Patřil mezi tři nejlepší hráče týmu. Myslím si, že se bude dál posouvat a určitě i on má šanci dotáhnout to do áčka,“ oceňuje kvality Michala Málka trenér Dvorník.

A ani třetí do party, co se potenciálu týče, za dvěma osmnáctiletými spoluhráči nezaostává. „Ale má to momentálně těžké,“ míří Josef Dvorník tentokrát na stopera Jiřího Remiáše. „Na místě stopera teď v mužstvu dominují Patrik Měkota a Zdeněk Říha. Takže Jirka tu minutáž zatím tak velkou nemá. Ale třeba v Uničově musel jít do hry už po přestávce a obstál. Aby měl patřičné vytížení, nastupuje občas také za devatenáctku, ale tréninky a přípravu se vším všudy absolvuje u nás, to ho bude rozhodně posouvat. I on má zajímavou perspektivu…“

Jaká je tedy nejbližší budoucnost trojice „nula pětek“ v třetiligovém týmu Baníku? „Nic se nesmí uspěchat. Mají teď rok, možná i dva na to, aby si na dospělý fotbal dokonale navykli. Mají šanci svůj potenciál proměnit, což se u talentovaných dorostenců ne vždy podaří. Pokud nesleví ze své pracovitosti, půjdou nahoru,“ je přesvědčen Josef Dvorník, jehož extrémně mladý tým nyní s přehledem vévodí tabulce MSFL. „To je sice pravda, že jsme první, ale není to nic, co bych hráčům v kabině každý týden připomínal. Ano, hýčkejme si to, ale buďme připraveni i na to, že se třeba přestane dařit. Pokud takové období zvládneme překonat a vrátíme se po něm k dalším dobrým výsledkům, pak se na konci sezony můžeme nějakého úspěchu dočkat,“ uzavírá Josef Dvorník.

11
Eldar
Šehić
9
David
Buchta
19
David
Lischka
15
Patrick
Kpozo
17
Michal
Frydrych
12
Tomáš
Rigo
5
Jiří
Boula
24
Jan
Juroška
28
Filip
Kubala
7
Karel
Pojezný
21
Jiří
Klíma
0
Paixao da Silva
Ewerton
30
Jiří
Letáček
77
Gigli
Ndefe
29
Ladislav
Takács
10
Matěj
Šín
20
Abdullahi
Tanko
4
Robert
Mišković
35
Jakub
Markovič
13
Samuel
Grygar
26
Filip
Blažek