čt 2.5.2024
Aktuální zprávy

René Bolf vzpomíná na svůj nejslavnější gól

Běžela 15. minuta utkání mezi Olomoucí a Baníkem v rámci 28. kola sezony 2003/04. Míč si k rohovému kopu postavil Radoslav Látal, kdysi ikona Sigmy, nyní však kapitán Baníku. Nacentroval před malé vápno, a tam svou práci perfektně provedl René Bolf. Hlavou prostřelil olomouckého Martina Vaniaka a Baník od té chvíle vedl 1:0...

Byl to 55. gól, který Baník v té sezoně vstřelil. Žádný z těch dosavadních čtyřiapadesáti nevyvolal takový výbuch emocí, jako ten Bolfův. Sigma už na něj zareagovat nedokázala. A to znamenalo jediné. Jistotu mistrovského titulu pro Baník. Od památného duelu na Andrově stadionu uplynulo právě dnes přesně dvacet let.

"Byli jsme před zápasem trochu nervózní. Věděli jsme, o co hrajeme. Když jsme nastupovali na trávník, naši fanoušci zpívali hymnu a ty olomoucké úplně překřičeli. Naskočila mi husí kůže," vzpomíná s odstupem 20 let René Bolf ve 28. díle seriálu "20 let od titulu", jímž si Baník po celou tuto sezonu poslední mistrovskou jízdu připomíná. 

Situace byla před utkáním stále dramatická. Baník sice vedl tabulku o osm bodů před Spartou, Slavií i Olomoucí. Ale všichni tři pronásledovatelé byli za Baníkem seřazeni se stejným bodovým ziskem a tedy i odstupem na 1. pozici a čekali na selhání lídra.

Znamenalo to, že také Sigma byla ještě ve hře o titul. V případě vítězství ve 28. kole by svou ztrátu na Baník snížila na pět bodů, v následujícím kole čekal Baník duel se Spartou, a pak nevyzpytatelné derby v Opavě... Hanáci hráli na maximum, kromě titulu byly ve hře pohárové pozice...

"I začátek byl z naší strany nervózní. Brzy jsme dostali gól, naštěstí z ofsajdu," vybavuje si René Bolf situaci z páté minuty zápasu, kdy ztuhla krev v žilách všech baníkovců. Když totiž Peter Babnič tečoval za záda Jana Laštůvky přihrávku Tomáše Glose, nebylo na první pohled zřejmé, že hrál z ofsajdové pozice. Několikavteřinovou těžkou chvilku však utnula paže pomezního sudího Zlámala, která vylétla nahoru i s praporkem...

"To se nám ulevilo," líčí René Bolf v 28. epizodě seriálu. Pak už šlo sebevědomí baníkovců nahoru. A schylovalo se k patnácté minutě... "Věděli jsme, že máme silné standardky, že z nich dáváme hodně gólů. A poštěstilo se, že jsem brzy jednu z nich proměnil," vrací se René Bolf k situaci popsané v úvodu tohoto textu. "Radoval jsem se jako malý kluk," pamatuje si velmi dobře i po letech.

Nejen pamětníci dobře vědí, že žádný další gól už v utkání nepadl. A tak bylo právě 2. května 2004 definitivně rozhodnuto o tom, že mistrovský titul toho roku získá právě Baník Ostrava. 

Připomeňte si klíčový duel ve vzpomínkách Reného Bolfa zde.

28
Filip
Kubala
9
David
Buchta
20
Abdullahi
Tanko
21
Jiří
Klíma
26
Filip
Blažek
35
Jakub
Markovič
4
Robert
Mišković
19
David
Lischka
17
Michal
Frydrych
5
Jiří
Boula
10
Matěj
Šín
0
Paixao da Silva
Ewerton
11
Eldar
Šehić
30
Jiří
Letáček
77
Gigli
Ndefe
7
Karel
Pojezný
13
Samuel
Grygar
15
Patrick
Kpozo
12
Tomáš
Rigo
29
Ladislav
Takács
24
Jan
Juroška