út 27.9.2022
Aktuální zprávy

Rekordní zápas s Budějovicemi: 7 gólů, možný sestup, gól Michala Frydrycha

Bývá to často zápas, v němž padá hodně gólů. Řeč je o soubojích Baníku s Českými Budějovicemi, jejichž další pokračování se odehraje v sobotu na Městském stadionu Ostrava. Nejdivočejší partie mezi oběma soupeři se v rámci samostatné české ligy odehrála v roce 2015. Na Bazalech tehdy padlo dokonce sedm gólů. "Byl to trochu divoký zápas," vzpomíná jeho tehdejší přímý aktér Michal Frydrych.

Na okolnosti utkání z května roku 2015 si mnozí fanoušci vzpomenou. Baník už několikátý rok prožíval temné období. Na podzim sezony 2014/15 se ale najednou zdálo, že by přece jen mohlo být lépe. Podceňovaný tým se pod vedením tehdy ještě málo známého trenéra Martina Svědíka nečekaně vytáhl do vyšších pater tabulky. Mezi 11. a 14. kolem figuroval dokonce na čtvrtém místě, přezimoval pátý. Tehdejší vedení klubu Martina Svědíka po podzimu přesto odvolalo a přivedlo nezkušeného Petra Frňku. 

A nastal jarní pád. Před 28. kolem byl Baník dvanáctý a poslední České Budějovice na Slezany ztrácely sedm bodů. Na Bazalech hrály o poslední naději. V případě výhry se mohly v následujících dvou kolech zachránit dokonce i na úkor Baníku.

Na stadion Baníku si tehdy našlo cestu 1500 nejvěrnějších fans. Matej Sivrič sice poslal Baník do vedení, ale už v 19. minutě vedli naopak hosté. Baník Jakubem Šašinkou srovnal, poločas skončil 2:2, nervozita byla všudepřítomná. Až v průběhu druhé půle nastoupil do hry Michal Frydrych. "Až do toho zápasu jsem hrával v základu, najednou mě trenér Frňka posadil. Dodnes vlastně ani nevím proč," vybavuje si dnes Michal Frydrych. 

Hosté se znovu dostali do vedení, ale právě Michal Frydrych ránou, která se otřela o břevno, srovnal. Aby nakonec Baník díky gólu Davora Kukece vyhrál kritické utkání 4:3 a sestup tím ještě o rok odložil...

"Byl to hodně divoký zápas, nahoru dolů, vždyť padlo sedm gólů. Ale moc radostné období to tehdy nebylo. Přišlo hrozně málo lidí, už to bylo v situaci, kdy lidé Baníku nevěřili," vzpomíná na více než sedm let starý zápas Michal Frydrych. 

"Atmosféra tehdy v týmu a vůbec v klubu nebyla dobrá. Asi největší chybou bylo to odvolání Martina Svědíka, protože mužstvo stálo za ním. Pak už to šlo všechno z kopce," pokračuje Michal Frydrych. Pak už ale pootočí pozornost k současnosti.

Ve vzájemných soubojích Baníku a Českých Budějovic padá v průměru 2,5 gólu na zápas. Bude sobotní zápas, který se naštěstí bude hrát v úplné jiné atmosféře než ten z jara roku 2015, znovu bohatý na góly? 

"Pro nás je důležité potvrdit ty poslední body. To znamená vyhrát. Víme, že třeba na Spartě to od nás i přes tu remízu 1:1 nebylo ideální, ale povedlo se nám vydolovat bod. Teď už můžeme být klidnější, podat mnohem lepší výkon a potvrdit nejen bod ze Sparty, ale i poslední domácí vítězství nad Pardubicemi," uzavírá Michal Frydrych.

Vstupenky na sobotní utkání si můžete koupit zde.

  

30
Jiří
Letáček
17
Michal
Frydrych
9
David
Buchta
24
Jan
Juroška
13
Samuel
Grygar
20
Abdullahi
Tanko
26
Filip
Blažek
77
Gigli
Ndefe
29
Ladislav
Takács
4
Robert
Mišković
21
Jiří
Klíma
5
Jiří
Boula
35
Jakub
Markovič
7
Karel
Pojezný
12
Tomáš
Rigo
15
Patrick
Kpozo
0
Paixao da Silva
Ewerton
11
Eldar
Šehić
28
Filip
Kubala
10
Matěj
Šín
19
David
Lischka