pá 7.4.2023
Preview k zápasu

Preview: Slovácko – Baník (sobota, 16:00)

Už jen pět kol zbývá do konce základní části FORTUNA:LIGY. Baník v sobotu o další cenné body zabojuje v Uherském Hradišti. Utkání se hraje v sobotu od 16 hodin.


SOUPEŘ

Slovácku soubojem proti Baníku vyvrcholí anglický týden se třemi ligovými zápasy. Po nedělní porážce 0:1 na Bohemians ve středu remizovalo 1:1 v odloženém duelu v Jablonci. Tým Martina Svědíka po podzimním náročném programu a účasti v evropském poháru stabilizoval výkonnost a hlavně doma už je zase jen těžko zdolatelný: z posledních sedmi utkání na domácí půdě ztratil pouze dva body za remízu s Olomoucí. Vše ostatní vyhrál a i díky tomu už má šestibodový náskok na sedmou pozici a velmi pravděpodobnou účast ve finálové skupině o titul. Co je kuriózní: byť má Slovácko o třináct bodů více a je o osm pater v tabulce výše než Baník, má o jeden gól horší skóre.


BANÍK

Baník neprotrhnul čekání na vítězství ani s Libercem a na hřišti Slovácka to bude mít o to těžší. Sedm zápasů trvající šňůra bez výhry je stále tíživější, protože týmy zezadu se pomalu přibližují. Baník by v Hradišti potřeboval zopakovat přes tři roky starou výhru 1:0, jinak se mu totiž v posledním období na Slovácku příliš nedaří a venku jde o jeho jediné vítězství z posledních sedmi zápasů. Realizační tým v týdnu rozšířil kouč devatenáctky Marcel Frajt jako nový asistent Pavla Hapala a dohromady s trenérským štábem budou skládat sestavu bez dlouhodobě zraněného čtyřlístku Tetour, Frydrych, Lischka, Takács. Nejblíže k návratu na trávník má David Lischka.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Slovácko je nahoře, je kvalitní soupeř, ale na druhou stranu mělo těžký program a odehrálo dvě těžká utkání v týdnu. Bude hrozně důležité, jak k tomu zápasu přistoupíme po běžecké stránce. Pokud budeme se Slováckem v neustálém pohybu, pak to může být trošičku výhoda. Ale některé hráče trenér Svědík vynechal v sestavě, jako třeba Petrželu nebo Kima, a asi je chystá na naše utkání. Ale musíme se soustředit sami na sebe a budeme se snažit prolomit střeleckou smůlu, protože šance máme, ale nejsme schopni vstřelit branku.“


DIVÁCI

Ještě dobíhá předprodej lístků do baníkovského sektoru ve fanshopu na Nové Karolině, v sobotu pak budou vstupenky v prodeji v dostatečném množství v pokladnách stadionu.


26. kolo FORTUNA:LIGY

Slovácko (5. místo, 39 bodů) - Baník (13. místo, 26 bodů)

Sobota 16:00, Městský fotbalový stadion Miroslava Valenty

Rozhodčí: Nehasil – Volf, Matoušek, VAR: Adámková


Nejlepší střelci: Mihálik (4) - Klíma, Almási (5)

Absence: Kohút (zranění), Šašinka (dohoda klubů) - Tetour, Frydrych, Lischka, Takács (všichni rekonvalescence)

Komu hrozí stop: Kalabiška (7 ŽK), Trávník, Vecheta (3) - Laštůvka, Frydrych, Almási, Cadu, Sanneh, Tijani (3 ŽK)


BANÍK VS SLOVÁCKO V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 40 | 16-7-17 | 55:53

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Pospěch 5 – Havlík 4

Nejvyšší výhra: 6:2 (23. února 2004)

Nejvyšší prohra: 2:5 (12. srpna 2017)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (16. ŘÍJNA 2022)

Baník – 1. FC Slovácko 3:1 (2:0)

Branky: 6. Almási, 26. Plavšič, 84. Kaloč - 58. Hofmann. Rozhodčí: Berka - Kříž, Slavíček - Petřík (video). ŽK: Kaloč - Kalabiška, Břečka, Kozák, Kohút, Trávník. ČK: 38. Kalabiška (Slovácko). Diváci: 6860.

Baník: Laštůvka - Ndefe, Frydrych, Pojezný, Fleišman - Cadu (66. P. Jaroň), Kaloč, Tetour (66. Buchta), Kuzmanovič (77. Boula), Plavšič (90. Klíma) - Almási (66. Tijani). Trenér: Hapal.

Slovácko: Nguyen - Reinberk, Hofmann, Břečka, Kalabiška - Petržela (77. Duski), Daníček, Havlík (86. Trávník), Kohút (68. Sinjavskij), Holzer (87. Tomič) - Kozák (68. Mihálik). Trenér: Svědík.

5
Jiří
Boula
28
Filip
Kubala
19
David
Lischka
13
Samuel
Grygar
24
Jan
Juroška
21
Jiří
Klíma
77
Gigli
Ndefe
20
Abdullahi
Tanko
11
Eldar
Šehić
9
David
Buchta
12
Tomáš
Rigo
15
Patrick
Kpozo
35
Jakub
Markovič
29
Ladislav
Takács
4
Robert
Mišković
17
Michal
Frydrych
26
Filip
Blažek
10
Matěj
Šín
0
Paixao da Silva
Ewerton
30
Jiří
Letáček
7
Karel
Pojezný