pá 3.3.2023
Preview k zápasu

Preview: Pardubice – Baník (sobota, 15:00)

Baník čeká premiéra na novém pardubickém stadionu. Proti Východočechům nastoupí v sobotu od 15:00 se zadáním přerušit třízápasovou sérii bez bodového zisku.


SOUPEŘ

Nový stadion jako spouštěč vzestupu. Otevřely stadion, vrátily se z Vršovic domů a nastartovaly cestu za záchranou. Pardubicím začátek jara vychází možná až nad vlastní očekávání. Trenér Radoslav Kováč se svým týmem od prohry se Slavií, které byl však vyrovnaným soupeřem, v dalších třech kolech vždy zabodoval. V minulém kole sahal po vítězství v Olomouci, až v osmé minutě nastavení o něj přišel gólem z penalty. Východočechy tahá z útrob tabulky ve formě hrající Dominik Janošek, který na jaře navíc dává opravdu výstavní góly z velké vzdálenosti.


BANÍK

Proti Východočechům se Baníku v nedávném období vedlo: tři poslední duely vyhrál 3:0, 3:0 a 3:1. Na novém pardubickém stadionu bude zápas úplně o něčem jiném. Domácí větří velkou šanci dotáhnout se na týmy z nesestupových pozic a Baník se bude muset vypořádat a vyrovnat nasazení zvlášť motivovaného soupeře. Trenér Pavel Hapal se zabývá několika otazníky v sestavě: kým nahradit vykartovanou dvojici Filip Kaloč – David Lischka, zda bude fit Srdjan Plavšič, který nedohrál s Hradcem Králové. Naopak se mu vrací do kádru po trestu Jiří Fleišman. Zajímavý zápas může zažít Brazilec Cadu, jenž si právě výkony v dresu Pardubic udělal jméno a vysloužil angažmá v Plzni a následně v Baníku.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Není žádná jiná cesta než tvrdě pracovat, zvýšit agresivitu, být disciplinovaný a nedělat takové chyby, jaké děláme. A konečně se prosadit gólově. Šance máme, ale neproměňujeme je. Pracujeme na tom v tréninku a věříme, že se to konečně zlomí. Pardubice jsou oživeny novým stadionem. Povedlo se jim tam zvítězit, tou šňůrou jsou povzbuzeny a jdou za záchranou. Na druhou stranu my máme kvalitní hráče v kádru a věřím, že předvedeme daleko lepší výkon než v posledních třech utkáních."


DIVÁCI

Baník dostal pro své fanoušky 450 vstupenek do předprodeje v Ostravě, na místě se už žádné lístky do hostujícího sektoru prodávat nebudou. Že by byl zápas úplně vyprodán, zatím domácí klub neoznámil.


22. kolo FORTUNA:LIGY

Pardubice (15. místo, 18 bodů) - Baník (11. místo, 24 bodů)

Sobota 15:00, CFIG Arena

Rozhodčí: Hocek – Ratajová, Vyhnanovský, VAR: Adámková


Nejlepší střelci: Janošek (6) - Klíma, Almási (5)

Absence: Icha, Jeřábek, Solil, Mareš (zranění), Chlumecký (dohoda klubů) - Kaloč (8 ŽK), Lischka (4 ŽK), Tetour, Frydrych (zranění), Takács (rekonvalescence)

Komu hrozí stop: Černý, Hranáč, Janošek (3 ŽK) - Laštůvka, Frydrych, Almási, Cadu (3 ŽK)


BANÍK VS PARDUBICE V SAMOSTATNÉ ÉŘE

Bilance vzájemných zápasů: 7 | 4-2-1 | 15:5

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Tetour 3 – Čihák, Jeřábek, Kostka, Huf, Kudrna 1

Nejvyšší výhra: 3:0 (11. září 2022, 12. listopadu 2021, 19. září 2020)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (11. ZÁŘÍ 2022)

Baník – Pardubice 3:0 (1:0)

Branky: 32. Tetour z pen., 75. Tijani, 83. Kuzmanovič. Rozhodčí: Nehasil – Kubr, Pečenka – Kocourek (video). ŽK: Tetour, Lischka – Černý, Hlavatý, Lima. Diváci: 7 168.

Baník: Laštůvka – Ndefe, Frydrych, Lischka, Fleišman – Cadu (69. Buchta), Tetour, Kuzmanovič (85. Pojezný), Boula, Plavšič (69. P. Jaroň) – Klíma (65. Tijani). Trenér: Vrba.

Pardubice: Markovič – Kostka, Vlček, Hranáč, Helešic – Tischler (46. Sychra), Solil (74. Lima), Janošek, Icha (80. Akosah–Bempah), Hlavatý – Černý (60. Červenka). Trenér: Němeček.

7
Karel
Pojezný
24
Jan
Juroška
4
Robert
Mišković
20
Abdullahi
Tanko
12
Tomáš
Rigo
17
Michal
Frydrych
10
Matěj
Šín
26
Filip
Blažek
30
Jiří
Letáček
35
Jakub
Markovič
5
Jiří
Boula
21
Jiří
Klíma
15
Patrick
Kpozo
29
Ladislav
Takács
28
Filip
Kubala
77
Gigli
Ndefe
19
David
Lischka
11
Eldar
Šehić
13
Samuel
Grygar
0
Paixao da Silva
Ewerton
9
David
Buchta