pá 28.4.2023
Preview k zápasu

Preview: Olomouc – Baník (neděle, 15:00)

Závěrečný zápas základní části odehraje Baník v neděli na Hané. Výkop je v 15:00.


SOUPEŘ

Sigma má už takřka jistou místenku ve skupině o titul, kterou si zahraje poprvé po zavedení nadstavbové fáze. Mohla by o ni přijít už jen souhrou hodně divokých okolností a výsledků. Hodně jí pomohl bod získaný v Jablonci, kde Hanáci ve druhé půli dotáhli dvougólovou ztrátu, a zmírnili tak dopady předešlé domácí prohry s Teplicemi 1:2. Olomouc v úspěšnosti domácích utkání patří do ligového průměru – ze 14 zápasů vybojovala 20 bodů. V paměti však přetrvává lekce, kterou Sigma Baníku uštědřila v otvíracím utkání sezony, když v Ostravě vyhrála 3:0. Nejtěžším kalibrem Sigmy je aktuálně dvanáctigólový Mojmír Chytil. Nepochybně pikantní mač čeká Jakuba Pokorného, který si proti Baníku za Sigmu zahraje poprvé.


BANÍK

Teoretická naděje na účast v prostřední skupině ve středu zhasla, Baník tedy už jistě čeká boj ve skupině o záchranu. To ale nemá žádný vliv na důležitost nadcházejícího utkání, spíše naopak – na Hané je zapotřebí uspět, protože týmy z chvostu tabulky dokázaly zvítězit a opět o něco zmenšit bodové rozdíly. Hostům se do sestavy vrací Srdjan Plavšič, naopak proti Slavii pro svalové problémy nedohrál Matěj Šín a zřejmě bude nucen vynechat i souboj v Olomouci. Zápasy na Andrově stadionu mají díky hojné účasti hostujících fanoušků obvykle výbornou atmosféru, ve které se i dařívá Baníku a po návratu do ligy tady z pěti utkání pouze jednou prohrál. Speciální bude zápas pro trenéry Pavla Hapala s Jiřím Nečkem, kteří z hanácké metropole pocházejí.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Potřebujeme zvítězit a získat důležité body. Body se započítávají do nadstavby a my do ní chceme jít v co možná nejlepším výchozí postavení a mít o jeden domácí zápas navíc, takže váhu to utkání má. Olomouc je kombinační a technické mužstvo, dostala se do šestky, takže už může hrát i klidněji. Ale my se musíme dívat na sebe, chce to ty zlepšené výkony podpořit ještě větší agresivitou v šestnáctce a zakončení. Zápas bývá považován jako derby, v Olomoucí na Baník dorazí více lidí, než normálně chodí, a my věříme, že fanoušci nám vytvoří zase domácí prostředí.“


DIVÁCI

Baníkovci mají vyhrazenu severní obloukovou tribunu za brankou, na níž se dají koupit lístky už od minulého týdne v síti Ticketportal. Prodej bude probíhat i na místě před zápasem v pokladnách stadionu, které budou mít otevřeno dvě hodiny před výkopem. Na místě však bude platba možná jen v hotovosti. Ultras Baník na zápas vyhlásili jednotnou, bílou barvu oblečení.


30. kolo FORTUNA:LIGY

Olomouc (6. místo, 41 bodů) - Baník (11. místo, 32 bodů)

Neděle 15:00, Andrův stadion

Rozhodčí: Nehasil - Machač, Matoušek


Nejlepší střelci: Chytil (12) – Tijani, Klíma, Almási (5)

Absence: Matoušek, Přichystal, Růsek, Spáčil, Vodháněl (zranění) – Šín, Boula (nejistý start), Tetour, Takács (rekonvalescence)

Komu hrozí stop: Sláma, Vraštil, Zmrzlý, Breite, Matoušek, Ventúra (3 ŽK) – Šehič (7 ŽK), Laštůvka, Frydrych, Almási, Plavšič, Pojezný, Sanneh (3 ŽK)


BANÍK VS OLOMOUC V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 55 | 16-20-19 | 65:66

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Diop 5 – Vlček 4

Nejvyšší výhra: 4:0 (9. dubna 2005)

Nejvyšší prohra: 2:6 (1. dubna 2016)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (30. ČERVENCE 2022)

Baník - Olomouc 0:3 (0:1)

Branky: 38. Chytil, 51. Chvátal, 79. Sedlák. Rozhodčí: Proske - Paták, Kotík - Ondráš (video). ŽK: Kuzmanovič, Pokorný, Fleišman - Chvátal, Zmrzlý. Diváci: 6698.

Baník: Laštůvka - Ndefe, Frydrych, Pokorný, Fleišman - Klíma, Kuzmanovič (65. Budínský), Kaloč (83. Smékal), Tetour (65. Takács), Šehič (83. Buchta) - Tijani (63. P. Jaroň). Trenér: Vrba.

Olomouc: Macík - Chvátal, Vraštil, Jemelka, Zmrzlý - Navrátil (85. Matoušek), Ventúra (70. Sedlák), Růsek (78. Šíp), Breite (85. Poulolo), Zorvan - Chytil (70. Zifčák). Trenér: Jílek.

24
Jan
Juroška
21
Jiří
Klíma
17
Michal
Frydrych
28
Filip
Kubala
29
Ladislav
Takács
13
Samuel
Grygar
15
Patrick
Kpozo
20
Abdullahi
Tanko
7
Karel
Pojezný
30
Jiří
Letáček
19
David
Lischka
5
Jiří
Boula
9
David
Buchta
0
Paixao da Silva
Ewerton
10
Matěj
Šín
35
Jakub
Markovič
12
Tomáš
Rigo
77
Gigli
Ndefe
4
Robert
Mišković
11
Eldar
Šehić
26
Filip
Blažek