so 4.11.2023
Preview k zápasu

Preview: Karviná – Baník (neděle, 15:00)

Slezské derby je s návratem Karviné mezi elitu po roční odmlce zpátky. Baníkovci se na půdě MFK v Karviné-Ráji představí v neděli od 15 hodin.


SOUPEŘ

Karviná sice v obnovené premiéře v nejvyšší soutěži impozantně spláchla Zlín 4:1, ale pak přišlo trápení a nakonec i obligátní řez v realizačním týmu. Výměna trenérů však měla svůj pozitivní účinek. Karviná po příchodu kouče Juraje Jarábka vyhrála tři ze čtyř zápasů a o minulém víkendu dokonce šokovala vítězstvím 1:0 v Plzni. A tak si kromě vylepšené nálady užívá i únik z barážového pásma. Speciální ingrediencí derby je vysoký počet bývalých baníkovců v kabině MFK. Z bývalých hráčů zde působí Jaroslav Svozil, Lukáš Budínský, Daniel Bartl, Sebastian Boháč, Dominik Žák, Jakub Lapeš a samozřejmě také Jiří Fleišman, jenž ale jako hostující hráč po dohodě hrát nemůže.


BANÍK

Jiné rozpoložení je po minulých dvou zápasech na straně Baníku. Dvě prohry se proti Jablonci a Zlínu rozhodně nečekaly a tým se na třicetikilometrovou cestu na stadion nejbližšího rivala v soutěži nemůže vydat s jiným cílem než oba nepodařené duely odčinit. Baník musí navázat na poslední tři venkovní utkání, v nichž neprohrál: z Teplic, Olomouce a Bohemians nadto dovezl sedm bodů. Mužstvo až na dlouhodobě zraněné duo Ladislav Takács - Daniel Tetour nemá žádné výraznější zdravotní problémy ani tresty.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Očekávám velice zajímavé utkání a dobrou kulisu, má být vyprodáno. Samozřejmě, že výhra Karviné v Plzni překvapila asi všechny. Podala tam dobrý výkon. Ale tak jako to utkání vyhrála, ho mohla i prohrát, a klidně mohlo padnout i pět, osm branek, šancí tam byla spousta na obou stranách. Určitě tím úspěchem budou povzbuzeni. Po příchodu trenéra Jarábka zkvalitnili defenzívu, dobře brání, jsou v tom agresivní, mají pohyblivé hráče směrem nahoru. Ale my se soustředíme v první řadě na sebe a jedeme se prosadit vlastní hrou. Chceme být aktivní a věřím, že po těch dvou domácích zápasech se nám podaří být i efektivnější v koncovce.“


DIVÁCI

I přes větší zájem diváků utkání prozatím nebylo vyprodáno a lístky se stále dají koupit. Fans Baníku dostali od domácího klubu na „svou“ tribunu E 856 vstupenek, které se už v týdnu vyprodaly v Ostravě. Stadion bude v neděli zpřístupněn od 13:30. Příznivci Baníku se na stadion vypraví společným pochodem ve 12:45 z karvinského náměstí.


FORTUNA:LIGA

14. kolo

Karviná (12. místo, 13 bodů) – Baník (6. místo, 21 bodů)

Neděle 15:00, Městský stadion Karviná

Rozhodčí: Rouček – Hájek, Leška, VAR: Hocek


Absence: Mikuš (zranění), Fleišman (dohoda klubů) – Takács, Tetour (zranění)

Nejlepší střelci: Mikuš, Akinyemi (3) – Tanko (5)

Komu hrozí stop: Moses, Boháč, Budínský (3 ŽK) – Juroška, Lischka, Ewerton (3)


BANÍK VS KARVINÁ V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 10 | 4-4-2 | 12:10

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Pokorný, Fleišman (2) – Wágner, Guba, Santos, Galuška, Budínský, Smrž, Zorvan, Durosinmi, Bartošák (1)

Nejvyšší výhra: 3:0 (8. listopadu 2019)

Nejvyšší prohra: 0:2 (29. března 2019), 1:3 (19. března 2022)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (19. BŘEZNA 2022)

Baník – Karviná 1:3 (0:3)

Branky: 66. Almási – 10. Zorvan, 13. Durosinmi, 27. Bartošák. Rozhodčí: Szikszay – Váňa, Volf – Franěk (video). ŽK: Šehič, Papadopulos, Bajza, P. Buchta, Páník (trenér). Diváci: 7076.

Baník: Laštůvka – Juroška (46. Ekpai), Pokorný (40. Svozil), Lischka, Fleišman – D. Buchta (40. Kuzmanovič), Janošek (75. Jaroň), Tetour, Koncevoj (40. Falta) – Klíma, Almási. Trenér: Smetana.

Karviná: Bajza – Mikuš, P. Buchta, Kobouri (36. Dramé), Šehič – Túlio, Ndiaye – Zorvan, Svoboda (57. Papadopulos), Bartošák (71. Sinjavskij) – Durosinmi (57. Holík). Trenér: Páník.

5
Jiří
Boula
20
Abdullahi
Tanko
11
Eldar
Šehić
17
Michal
Frydrych
77
Gigli
Ndefe
19
David
Lischka
12
Tomáš
Rigo
28
Filip
Kubala
21
Jiří
Klíma
29
Ladislav
Takács
24
Jan
Juroška
4
Robert
Mišković
15
Patrick
Kpozo
7
Karel
Pojezný
13
Samuel
Grygar
10
Matěj
Šín
30
Jiří
Letáček
0
Paixao da Silva
Ewerton
26
Filip
Blažek
35
Jakub
Markovič
9
David
Buchta