pá 5.4.2024
Preview k zápasu

Preview: Jablonec – Baník (neděle, 15:00)

Čerstvě jako čtvrtý tým tabulky vyráží Baník na neoblíbenou půdu do Jablonce. V nedělním utkání, které se na Střelnici hraje od 15:00, chce už konečně prolomit dlouholetou sérii bez výhry.


SOUPEŘ

Jablonec po dvou prohrách s Plzní a Bohemians vypadl z prostřední skupiny a v úterý navíc na domácím bojišti Viktorii podlehl i v MOL Cupu 0:3. Ale spoléhat na pokles formy se u Severočechů rozhodně nedá, protože výkyvy je provázejí v podstatě celou sezonu a v řadě jiných zápasů naopak ukázali, že síla v týmu je. Včetně vzájemného utkání v Ostravě, které gólem Chramosty Severočeši v říjnu vyhráli 1:0. Zkraje února zaujala i jejich přestřelka v Edenu, kde svěřencům Radoslava Látala na bodový zisk nestačily ani tři vstřelené góly, protože v závěru inkasovali a na Slavii prohráli 3:4. Stadion Střelnice je v duelech s Baníkem domácí pevností, ze které hosté už dlouhých 18 let neodvezli triumf. 


BANÍK

Baník konečně utnul nepříjemnou domácí sérii bez výhry a teď si brousí zuby i na tu další a mnohem delší, jabloneckou. Kouč Pavel Hapal se svým štábem dokázali naposledy Teplice překvapit sestavou i rozestavením, teď mu navíc přibyla další alternativa v podobě Tomáše Riga, který se po trestu vrací do kádru. O tom, že se Baníku venku opravdu daří, už bylo napsáno dost. Z posledních devíti zápasů venku sedmkrát vyhrál, momentálně má sérii tří výher po sobě. V Jablonci v minulé sezoně dvakrát remizoval 1:1 a v obou utkáních byl blízko kýžené výhře. Tak snad to teď už konečně vyjde.


NÁZOR TRENÉRA

„Konečně jsme doma vyhráli a to samozřejmě ještě více prospělo atmosféře v týmu. Ale musíme vidět i negativa, která se v tom utkání objevila, měli jsme tam dost okýnek vzadu a soupeř si vypracoval dost šancí. S tím spokojeni být nemůžeme. V Jablonci to bude zase o něčem jiném. Hrozně dlouho jsme tam nevyhráli a opravdu bychom to rádi prolomili, protože ta doba je strašně dlouhá. Soupeř má svoji kvalitu, byť také řeší nějaké zdravotní problémy. Na to se ale nechceme ohlížet a jedeme se tam prosadit svou vlastní hrou, která nám přinesla efekt a bodové zisky v posledních venkovních zápasech.“


DIVÁCI

Vyprodáno v Jablonci není a pravděpodobně nebude, lístků bude i v den zápasu dostatek přímo na místě v pokladnách stadionu. Upozorňujeme, že domácí klub podobně jako Baník před týdnem vyhlásil akci pro děti zdarma, která se vztahuje i na malé fanoušky soupeře.


FORTUNA:LIGA

27. kolo

Jablonec (12. místo, 28 bodů) – Baník (4. místo, 40 bodů)

Neděle 15:00, Stadion Střelnice

Rozhodčí: Berka – Vlček, Slavíček, VAR: Adámková


Absence: Hurtado (trest za ČK), Houska (trest 4 ŽK), Nebyla, Drchal, Pleštil, Černák, Polidar, Krulich (zranění) - Takács (rekonvalescence)

Nejlepší střelci: Chramosta (8) - Ewerton (9)

Komu hrozí stop: Souček (7 ŽK), Alegue, Tekijaški, Hanuš, Čanturašvili, Martinec (3 ŽK) - Ndefe, Buchta (3 ŽK)


BANÍK VS JABLONEC V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 60 | 14-24-22 | 77:92

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Baroš, Ruman 5 – Doležal 8

Nejvyšší výhra: 4:1 (18. října 1998 a 7. března 2010)

Nejvyšší prohra: 0:4 (19. srpna 2011, 12. srpna 2013, 23. května 2015, 27. dubna 2019)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (28. října 2023)

Baník - Jablonec 0:1 (0:0)

Branka: 84. Chamosta. Rozhodčí: T. Klíma - Kubr, Pečenka - Machálek (video). ŽK: Buchta, Ewerton, Fadairo - Houska, Polidar, Souček, Štěpánek, Čanturišvili, Hanuš. Diváci: 8330.

Baník: Letáček - Ndefe (62. Juroška), Lischka, Pojezný, Kpozo - Buchta (88. Fadairo), Rigo, Šín, Ewerton - Kubala (62. Almási) - Tanko (77. J. Klíma). Trenér: Hapal.

Jablonec: Hanuš - Štěpánek, Tekijaški, Hurtado (85. Souček), Polidar - Houska (90+1. Hübschman), Kratochvíl - Čanturišvili, Martinec, Alégué (64. Chramosta) - Krulich (64. Pleštil). Trenér: Látal.

29
Ladislav
Takács
12
Tomáš
Rigo
77
Gigli
Ndefe
0
Paixao da Silva
Ewerton
28
Filip
Kubala
4
Robert
Mišković
9
David
Buchta
30
Jiří
Letáček
35
Jakub
Markovič
21
Jiří
Klíma
13
Samuel
Grygar
10
Matěj
Šín
11
Eldar
Šehić
17
Michal
Frydrych
24
Jan
Juroška
15
Patrick
Kpozo
19
David
Lischka
7
Karel
Pojezný
5
Jiří
Boula
20
Abdullahi
Tanko
26
Filip
Blažek