pá 8.12.2023
Preview k zápasu

Preview: Hradec Králové – Baník (sobota, 18:00)

Baník čeká premiéra v nové Malšovické aréně. V sobotu od 18 hodin ho vyzve domácí Hradec Králové.


SOUPEŘ

Také Hradec Králové o uplynulém víkendu svůj ligový zápas nehrál, souboj v Českých Budějovicíchbyl pro nezpůsobilý terén odložen už v pátek. Ve středu však Východočeši doma absolvovali ostrých 120 minut v osmifinále národního poháru proti Slavii, která o svém postupu rozhodla až dvěma góly v druhém nastavení. „Votroci“ se po několika sezonách v azylu v Mladé Boleslavi od letoška vrátili domů, ale úvod sezony jim příliš nevyšel a místo Jozefa Webera se týmu v půlce září ujal Václav Kotal, který má prozatím bilanci 2-4-2. V zápasech Hradce pod Kotalem mnoho branek nepadá, pouze jedinkrát padly víc než dva góly. Baník s ním měl dost práce i v prvním utkání v srpnu, nakonec ale Východočechy zlomil dvěma góly v nastaveném čase.


BANÍK

Baník podruhé za sebou absolvoval cyklus s jedním zápasem za dva týdny. Po reprezentační pauze a utkání na Slovácku opět přišel volný víkend, tentokrát však neplánovaně. Gró přípravy se vzhledem k nepříznivému počasí už muselo přesunout na umělou trávu, jeden trénink přesto mužstvo na přírodním trávníku stihlo. Do sestavy se mohou vrátit Ewerton a David Lischka, kteří na Slovácku absentovali z důvodu čtyř žlutých karet. Áčko Baníku jede do Hradce na mistrovské utkání po osmi a půl letech: naposledy se tam představilo v květnu 2015 a i s Michalem Frydrychem v sestavě prohrálo 0:1. Poslední výhra v Hradci je ještě starší a pochází z dubna 2012, když gólem Jána Greguše Ostravští zvítězili 1:0.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Vzhledem k počasí a podmínkám jsme museli trochu improvizovat v přípravě, ale to je aktuálně problém všech dalších klubů v lize. Nakonec jsme se jednou dostali i na přírodní trávu, což je pozitivum. Hradec jsme samozřejmě pozorně sledovali v pohárovém utkání se Slavií, ve kterém podal velmi bojovný výkon a soupeře potrápil až do konce prodloužení. Pod trenérem Kotalem v zápasech Hradce obecně moc gólů nepadá, trenér Kotal se ho učí dobře a poctivě bránit. Přesto věřím, že si do jeho obrany cestu najdeme a dokážeme se prosadit a urvat tři body."


DIVÁCI

O zápasy Královehradeckých je v nové aréně pochopitelně značný zájem, klub však zatím vyprodání sobotního utkání neoznámil. Baník má ve svém sektoru k dispozici 480 lístků, jejichž poslední kusy se dnes doprodávají ve Fanshopu FCB na Městském stadionu.


FORTUNA:LIGA

17. kolo

Hradec Králové (11. místo, 17 bodů) – Baník (7. místo, 24 bodů)

Sobota 18:00, Malšovická aréna

Rozhodčí: Szikszay - Mokrusch, Volf, VAR: Zelinka


Absence: Heidenreich (zranění) – Takács, Tetour (zranění)

Nejlepší střelci: Horák (3) – Ewerton, Tanko (5)

Komu hrozí stop: Čihák, Čmelík, Harazim, Horák, Krejčí, Kučera, Pilař, Leibl (3 ŽK) – Kubala (3 ŽK)


BANÍK VS HRADEC KRÁLOVÉ V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 32 | 17-8-7 | 44:23

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Baroš 4 – Černý 4

Nejvyšší výhra: 4:0 (3. listopadu 2002)

Nejvyšší prohra: 0:4 (30. dubna 1995)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (12. SRPNA 2023)

Baník - Hradec Králové 2:0 (0:0)

Branky: 90.+2 Buchta, 90.+6 Tanko. Rozhodčí: Zaoral - Caletka, Pečenka - Kocourek (video). ŽK: Blažek, Juroška, Tanko - Čech. Diváci: 7040.

Baník: Letáček - Blažek, Bitri, Lischka - Juroška (80. Buchta), Tetour (86. Šín), Boula (72. Rigo), Kpozo (86. Madleňák) - Kubala (72. Tanko), Almási, Ewerton. Trenér: Hapal.

Hradec: Bajza - Klíma, Heidenreich, Čech (90.+4 Dancák) - Gabriel, Kučera (75. Pudhorocký), Kodeš, Horák - Šašinka (46. Rada), Pilař (83. Ševčík) - Vašulín (83. Juliš). Trenér: Weber.

0
Paixao da Silva
Ewerton
29
Ladislav
Takács
24
Jan
Juroška
28
Filip
Kubala
26
Filip
Blažek
9
David
Buchta
5
Jiří
Boula
12
Tomáš
Rigo
10
Matěj
Šín
15
Patrick
Kpozo
77
Gigli
Ndefe
21
Jiří
Klíma
19
David
Lischka
4
Robert
Mišković
11
Eldar
Šehić
7
Karel
Pojezný
20
Abdullahi
Tanko
13
Samuel
Grygar
30
Jiří
Letáček
35
Jakub
Markovič
17
Michal
Frydrych