pá 22.9.2023
Preview k zápasu

Preview: Baník – Zlín (sobota, 15:00)

Dalším domácím soupeřem Baníku bude v sobotu Zlín. Utkání na Městském stadionu Ostrava začíná v 15:00.


SOUPEŘ

Po červnové záchraně v baráži to ani teď zatím nevypadá na klidnější sezonu. Zlín dokázal z osmi kol vyhrát jen proti Teplicím a po nedělním domácím výprasku 1:7 s Plzní zapadl na poslední místo tabulky. Plnou hlavu starostí tak má vedení i bývalý lodivod Baníku Pavel Vrba, který se od svého loňského odchodu se do Ostravy podívá poprvé. Ani enkláva bývalých baníkovců v kádru už není tak široká jako dřív a z tradičně šesti, sedmičlenné skupinky už aktuálně zbyli jen Antonín Fantiš a Rudolf Reiter. Zlín prozatím venku nebodoval.


BANÍK

Baník má minisérii tří utkání bez prohry, ale chce více. Proti Zlínu se mu doma dařívá, poslední čtyři zápasy s ním v Ostravě vyhrál s celkovým skóre 16:4, a tedy průměrem čtyř vstřelených gólů na utkání. Baníkovci zatím ve čtyřech domácích zápasech aktuální sezony nedostali gól a i to jim vyneslo deset získaných z dvanácti možných bodů. Pozitivní je už postupný návrat některých dlouhodobých marodů do tréninku, mimo hru zůstávají jen Ladislav Takács a Jiří Klíma, zbylí hráči už trénují, ale o tom, kdo všechno se bude moct zapojit i do hry, se rozhodne až před utkáním.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Je to pro nás další důležitý zápas. I když Zlín je dnes v tabulce poslední, přijede se pokusit bodovat, ale my to nesmíme dovolit. Chceme doma zvítězit, zatím se nám tu v sezoně daří a chceme na to navázat. Věřím, že budeme kvalitně připraveni, abychom to utkání zvládli. Asi bude tentokrát těžší trefit sestavu soupeře, protože po domácím zápase s Plzní, kdy obdrželi sedm branek, tam pravděpodobně může dojít k nějakým změnám. I když to tak nevypadá, propadli jen ve dvou utkáních, a to v Karviné a s Plzní, jinak moc branek neobdrželi, a i když jim to výsledkově nevycházelo, byli kompaktní v defenzívě, zlobili z brejků a moc branek nedostávali. Ale věřím, že do toho zápasu jdeme dobře nachystaní, s dobrou motivací a touhou po úspěchu.“


DIVÁCI

Vstupenek na zápas je k dispozici dostatek. Jak v obvyklých předprodejích, tak v pokladnách stadionu, které budou otevřeny dvě hodiny před výkopem. Před výkopem bude předán zástupci fanouškovi Pavlu Drexlerovi výtěžek sbírky Nadačního fondu Baník.


FORTUNA:LIGA

9. kolo

Baník (7. místo, 11 bodů) – Zlín (16. místo, 4 body)

Sobota 15:00, Městský stadion

Rozhodčí: Radina – Nádvorník, Machač, VAR: Starý


Absence: Takács, Klíma (zranění), Šehić, Miškovič, Frydrych, Tanko (nejistý start) – Dostál, Slončík (zranění)

Nejlepší střelci: Tanko (3) – Tkáč (2)

Komu hrozí stop: Boula (3) – nikdo


BANÍK VS ZLÍN V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 35 | 15-15-5 | 65:36

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Svěrkoš 4 – Poznar 5

Nejvyšší výhra: 5:1 (1. srpna 2021)

Nejvyšší prohra: 1:3 (26. dubna 2009)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (24. KVĚTNA 2023)

Zlín – Baník 2:1 (0:0)

Branky: 47. Fantiš, 87. Janetzký – 53. Cadu. Rozhodčí: Szikszay – Vodrážka, Arnošt – Adámková (video). ŽK: Cedidla – Miškovič, Tijani. Diváci: 4 944.

Zlín: Dostál – Cedidla, Simerský, Didiba, Reiter (86. Bartošák) – Janetzký, Hrubý – Vukadinovič (86. Čanturišvili), Slončík (66. Dramé), Fantiš (77. Kovinič) – Balaj. Trenér: Vrba.

Baník: Hrubý – Sanneh, Svozil, Pojezný, Šehič – Jaroň (85. Fleišman), Buchta (87. Kuzmanovič), Kaloč, Miškovič (78. Holaň), Cadu (77. Smékal) – Almási (46. Tijani). Trenér: Hapal.

29
Ladislav
Takács
35
Jakub
Markovič
13
Samuel
Grygar
21
Jiří
Klíma
19
David
Lischka
5
Jiří
Boula
9
David
Buchta
11
Eldar
Šehić
77
Gigli
Ndefe
10
Matěj
Šín
7
Karel
Pojezný
0
Paixao da Silva
Ewerton
4
Robert
Mišković
24
Jan
Juroška
28
Filip
Kubala
17
Michal
Frydrych
30
Jiří
Letáček
12
Tomáš
Rigo
26
Filip
Blažek
15
Patrick
Kpozo
20
Abdullahi
Tanko