pá 22.9.2023
Preview k zápasu

Preview: Baník – Zlín (sobota, 15:00)

Dalším domácím soupeřem Baníku bude v sobotu Zlín. Utkání na Městském stadionu Ostrava začíná v 15:00.


SOUPEŘ

Po červnové záchraně v baráži to ani teď zatím nevypadá na klidnější sezonu. Zlín dokázal z osmi kol vyhrát jen proti Teplicím a po nedělním domácím výprasku 1:7 s Plzní zapadl na poslední místo tabulky. Plnou hlavu starostí tak má vedení i bývalý lodivod Baníku Pavel Vrba, který se od svého loňského odchodu se do Ostravy podívá poprvé. Ani enkláva bývalých baníkovců v kádru už není tak široká jako dřív a z tradičně šesti, sedmičlenné skupinky už aktuálně zbyli jen Antonín Fantiš a Rudolf Reiter. Zlín prozatím venku nebodoval.


BANÍK

Baník má minisérii tří utkání bez prohry, ale chce více. Proti Zlínu se mu doma dařívá, poslední čtyři zápasy s ním v Ostravě vyhrál s celkovým skóre 16:4, a tedy průměrem čtyř vstřelených gólů na utkání. Baníkovci zatím ve čtyřech domácích zápasech aktuální sezony nedostali gól a i to jim vyneslo deset získaných z dvanácti možných bodů. Pozitivní je už postupný návrat některých dlouhodobých marodů do tréninku, mimo hru zůstávají jen Ladislav Takács a Jiří Klíma, zbylí hráči už trénují, ale o tom, kdo všechno se bude moct zapojit i do hry, se rozhodne až před utkáním.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Je to pro nás další důležitý zápas. I když Zlín je dnes v tabulce poslední, přijede se pokusit bodovat, ale my to nesmíme dovolit. Chceme doma zvítězit, zatím se nám tu v sezoně daří a chceme na to navázat. Věřím, že budeme kvalitně připraveni, abychom to utkání zvládli. Asi bude tentokrát těžší trefit sestavu soupeře, protože po domácím zápase s Plzní, kdy obdrželi sedm branek, tam pravděpodobně může dojít k nějakým změnám. I když to tak nevypadá, propadli jen ve dvou utkáních, a to v Karviné a s Plzní, jinak moc branek neobdrželi, a i když jim to výsledkově nevycházelo, byli kompaktní v defenzívě, zlobili z brejků a moc branek nedostávali. Ale věřím, že do toho zápasu jdeme dobře nachystaní, s dobrou motivací a touhou po úspěchu.“


DIVÁCI

Vstupenek na zápas je k dispozici dostatek. Jak v obvyklých předprodejích, tak v pokladnách stadionu, které budou otevřeny dvě hodiny před výkopem. Před výkopem bude předán zástupci fanouškovi Pavlu Drexlerovi výtěžek sbírky Nadačního fondu Baník.


FORTUNA:LIGA

9. kolo

Baník (7. místo, 11 bodů) – Zlín (16. místo, 4 body)

Sobota 15:00, Městský stadion

Rozhodčí: Radina – Nádvorník, Machač, VAR: Starý


Absence: Takács, Klíma (zranění), Šehić, Miškovič, Frydrych, Tanko (nejistý start) – Dostál, Slončík (zranění)

Nejlepší střelci: Tanko (3) – Tkáč (2)

Komu hrozí stop: Boula (3) – nikdo


BANÍK VS ZLÍN V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 35 | 15-15-5 | 65:36

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Svěrkoš 4 – Poznar 5

Nejvyšší výhra: 5:1 (1. srpna 2021)

Nejvyšší prohra: 1:3 (26. dubna 2009)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (24. KVĚTNA 2023)

Zlín – Baník 2:1 (0:0)

Branky: 47. Fantiš, 87. Janetzký – 53. Cadu. Rozhodčí: Szikszay – Vodrážka, Arnošt – Adámková (video). ŽK: Cedidla – Miškovič, Tijani. Diváci: 4 944.

Zlín: Dostál – Cedidla, Simerský, Didiba, Reiter (86. Bartošák) – Janetzký, Hrubý – Vukadinovič (86. Čanturišvili), Slončík (66. Dramé), Fantiš (77. Kovinič) – Balaj. Trenér: Vrba.

Baník: Hrubý – Sanneh, Svozil, Pojezný, Šehič – Jaroň (85. Fleišman), Buchta (87. Kuzmanovič), Kaloč, Miškovič (78. Holaň), Cadu (77. Smékal) – Almási (46. Tijani). Trenér: Hapal.

9
David
Buchta
7
Karel
Pojezný
5
Jiří
Boula
30
Dominik
Holec
12
Tomáš
Rigo
18
Roan
Nogha
23
Issa
Fomba
13
Samuel
Grygar
2
Emannuel
Uchenna Aririerisim
6
Michal
Fukala
14
Radim
Šudák
41
Mikuláš
Kubný
95
Daniel
Holzer
35
Jakub
Markovič
19
David
Lischka
37
Matěj
Chaluš
20
Abdullahi
Tanko
10
Matěj
Šín
32
Paixao da Silva
Ewerton
28
Filip
Kubala
15
Patrick
Kpozo
24
Jan
Juroška
21
Jiří
Klíma
33
Erik
Prekop
66
Matúš
Rusnák
17
Michal
Frydrych