pá 10.3.2023
Preview k zápasu

Preview: Baník – Sparta (sobota, 15:00)

Jeden z nejtradičnějších zápasů českého fotbalu opět v Ostravě. Utkání, které baví prakticky za každých okolností. Baník nastoupí v retro dresech z roku 1923 proti Spartě v sobotu od 15 hodin na Městském stadionu.


SOUPEŘ

Nejlepší tým jara. Start do druhé poloviny sezony si Sparta asi těžko představovala lépe – z šesti zápasů jen jednou nebodovala naplno, a to hned v tom úvodním v Olomouci. Jinak ale mají svěřenci dánského trenéra Briana Priskeho fazonu a vedle vítězství sklízejí i bohatou gólovou úrodu. Ve zmiňovaných šesti jarních zápasech vstřelili 21 branek. Díky úspěšné sérii se dotáhli na čelo tabulky a zapojili do přímého souboje o titul, byť to tak na podzim už moc nevypadalo. Pražané navíc stále zůstávají ve hře o domácí pohár, po výhře 3:2 na penalty v Liberci postoupili do semifinále. Střelecky vyniká Čvančara, který skóroval na jaře čtyřikrát a dohromady už desetkrát, rozjíždí se i Kuchta, jenž i s pohárem zaznamenal už pět tref na jaře.


BANÍK

Baník se po kanonádě v Teplicích zasekl a čtyři kola po sobě nevyhrál. Trenérský tým hledá cestu ke zlepšení a znovu v ní může počítat s dvojicí Filip Kaloč – David Lischka, kteří se po jednozápasovém trestu vracejí do kádru. David Lischka navíc může odehrát svůj jubilejní stý ligový zápas. Na podzim Baník na Letné remizoval 1:1. Pikantní zápas čeká Srdjana Plavšiče, jenž dres Sparty podobně jako David Lischka ještě nedávno oblékal. Scházejí naopak zranění Michal Frydrych a Daniel Tetour.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Sparta má formu, vyhrává, ale žádná série není nekonečná. Pokusíme se ji ukončit my. Viděli jsme všechny její jarní zápasy a budeme se snažit nedělat chyby, které dělali soupeři. Sparta je produktivní, střílí góly, má tam kvalitní individuality, které dokáží rozhodnout zápas. Ale věřím, že tím, že budeme pozorní a agresivní, její kvality eliminujeme. Věřím, že jako vždy nám pomůžou i fanoušci a s jejich pomocí uhrajeme dobrý výsledek.“


DIVÁCI

Lístky ubývají, ale vyprodáno stále není. Vstupenky lze nadále kupovat v předprodejích na síti ticketlive nebo ve fanshopu v OC Forum Nová Karolina. Jak už bylo oznámeno, baníkovci nastoupí do zápasu v retro dresech z roku 1923, které půjdou ještě během soboty do veřejné aukce. V retro stylu vyjde i předzápasový magazín, tentokrát ve větším formátu a jiném uspořádání. Přečíst si můžete rozhovory s Milanem Barošem a Mariem Ličkou nebo o historicky prvním utkání SK Slezská.


23. kolo FORTUNA:LIGY

Baník (12. místo, 25 bodů) – Sparta (3. místo, 48 bodů)

Sobota 15:00, Městský stadion Ostrava

Rozhodčí: Orel – Paták, Antoníček, VAR: Hocek


Nejlepší střelci: Klíma, Almási (5) – Čvančara (10)

Absence: Tetour, Frydrych (zranění), Takács (rekonvalescence) – Höjer, Pešek, Čelůstka (zranění)

Komu hrozí stop: Laštůvka, Frydrych, Almási, Cadu (3 ŽK) – Daněk, Jankto, Mejdr, Zelený (3 ŽK)


BANÍK VS SPARTA V SAMOSTATNÉ ÉŘE

Bilance vzájemných zápasů: 60 | 10-15-35 | 53:108

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Baroš 4 – Jun 6

Nejvyšší výhra: 4:1 (3. března 1996)

Nejvyšší prohra: 1:5 (28. října 2000)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (19. LISTOPADU 2022)

Baník - Sparta 2:3 (1:0)

Branky: 41. Kaloč, 90+2. Kuzmanović – 22. Haraslín (pen.), 66. Frydrych vlastní, 77. Čvančara. Rozhodčí: Zelinka – Caletka, Paták. ŽK: Almási, Kaloč – Pavelka, Vorel, Haraslín, Vitík, Kuchta, Kovář. Diváci: 14.185

Baník: Laštůvka – Juroška (78. Tijani), Frydrych, Pojezný, Fleišman (78. Lischka) – Kaloč, Tetour (68. Mišković) – Cadu (68. Buchta), Kuzmanović, Plavšić – Almási. Trenér: Hapal.

Sparta: Kovář – Mejdr, Vitík, Sörensen, Zelený – Pavelka, Panák – Daněk (68. Kuchta), Sadílek, Haraslín (78. Wiesner)– Minčev (46. Čvančara).


13
Samuel
Grygar
5
Jiří
Boula
28
Filip
Kubala
21
Jiří
Klíma
35
Jakub
Markovič
9
David
Buchta
19
David
Lischka
30
Jiří
Letáček
4
Robert
Mišković
77
Gigli
Ndefe
29
Ladislav
Takács
12
Tomáš
Rigo
11
Eldar
Šehić
24
Jan
Juroška
10
Matěj
Šín
20
Abdullahi
Tanko
15
Patrick
Kpozo
17
Michal
Frydrych
0
Paixao da Silva
Ewerton
7
Karel
Pojezný
26
Filip
Blažek