pá 6.10.2023
Preview k zápasu

Preview: Baník – Pardubice (sobota, 18:00)

Rozroste se série Baníku bez porážky o šesté utkání? Příštím soupeřem svěřenců Pavla Hapala jsou Pardubice. Na Městském stadionu se bude hrát od 18 hodin.


SOUPEŘ

Pardubice po úspěšné záchraně v minulé sezoně znovu v létě budovaly kádr skoro od základů a hledání ideální sestavy ještě skřípe. Kouč Radoslav Kováč si nejčastěji stěžuje na neproměňování šancí a je fakt, že Pardubice mají spolu s Jabloncem a Zlínem nejslabší ofenzívu. Východočeši tak mají na kontě dvě vítězství proti Karviné, ale i v Teplicích, kde nedokázaly vyhrát Plzeň, Sparta ani Slavia. Role hlavního střelce po Dominiku Janoškovi je zatím neobsazená, o osm gólů se rozdělilo šest hráčů. Je pravděpodobné, že do branky si stoupne bývalý gólman Baníku Viktor Budinský, za Baník dříve nastupovali i Matěj Helešic a Ondřej Kukučka.


BANÍK

Pět výher bez porážky, doma čtyři vítězství v řadě, a Baník je rázem na dohled třetí Plzni. Svěřenci Pavla Hapala jsou od 20. srpna a utkání na Slavii neporaženi, a přestože aktuální forma z posledních pěti zápasů staví Baník na první místo a tím i do role favorita, podcenění soupeře by se nevyplatilo. Východočeši v posledním vzájemném utkání v Ostravě vyhráli 4:2. Kouči Hapalovi se ustálila základní sestava, scházejí pouze dlouhodobě zranění Ladislav Takács, Eldar Šehić, Robert Miškovič, Daniel Tetour a Ladislav Almási. Od remízy se Slováckem Baník na ostravské půdě všechna čtyři další utkání vyhrál se skóre 11:1.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Samozřejmě, že atmosféra v týmu je teď velice dobrá, já ale stejně apeluji na to, abychom byli koncentrovaní a soustředění. Je to poslední zápas před reprezentační pauzou, chceme vyhrát a potvrdit tři body z Olomouce, jinak by ta výhra přišla vniveč. Pardubice tak možná výsledkově úplně nevypadají, ale je to těžký a nepříjemný protivník. Konsolidované, pohyblivé, běhavé mužstvo. Máme jim co vracet za poslední zápas minulé sezony, ale je jsem přesvědčen, že tentokrát to bude z naší strany úplně o něčem jiném.“


DIVÁCI

Předprodej vstupenek za zvýhodněnou cenu probíhá ještě v pátek, v sobotu už se lístky budou prodávat i v pokladnách stadionu dvě hodiny před utkáním. Před výkopem Baník poděkuje a oficiálně se rozloučí s Nemanjou Kuzmanovičovem, který v létě odešel po čtyřech a půl letech na Kypr.


FORTUNA:LIGA

11. kolo

Baník (5. místo, 17 bodů) – Pardubice (13. místo, 8 bodů)

Sobota 18:00, Městský stadion Ostrava

Rozhodčí: Petřík – Mokrusch, Podaný, VAR: Adámková


Absence: Takács, Šehić, Miškovič, Tetour, Almási (zranění) – Kinský, Mareš, Ortiz, Vacek (zranění)

Nejlepší střelci: Tanko (5) – Darmovzal, Krobot (2)

Komu hrozí stop: Boula (3) – Helešic, Hlavatý, Krobot (3)


BANÍK VS PARDUBICE V SAMOSTATNÉ ÉŘE

Bilance vzájemných zápasů: 9 | 4-3-2 | 18:10

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Tetour, Tijani 3 – Darmovzal 2

Nejvyšší výhra: 3:0 (11. září 2022, 12. listopadu 2021, 19. září 2020)

Nejvyšší prohra: 2:4 (28. května 2023)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (28. KVĚTNA 2023)

Baník – Pardubice 2:4 (1:1)

Branky: 1. Tijani, 74. Tijani (pen.) – 45. a 51. Darmovzal, 48. Krobot, 83. Lima. Rozhodčí: Krejsa – Slavíček, Pochylý, VAR: Nehasil. ŽK: Buchta, Holaň - Vlček, Janošek. Diváci: 5605

Baník: Hrubý – Juroška, Bitri, Pojezný, Fleišman – Holaň (85. Sanneh) – P. Jaroň (57. Svozil), Cadu (64. Mišković), Buchta (64. Kuzmanović), Šehić (57. Smékal) – Tijani. Trenér: Hapal.

Pardubice: Markovič – Icha, Hranáč, Vlček (70. Koukola), Helešic – Vacek – Sychra (77. Lima), Tischler, Darmovzal (60. Janošek), Pikul (60. Hlavatý) – Krobot (70. Huf). Trenér: Kováč.

19
David
Lischka
9
David
Buchta
13
Samuel
Grygar
77
Gigli
Ndefe
24
Jan
Juroška
26
Filip
Blažek
11
Eldar
Šehić
10
Matěj
Šín
12
Tomáš
Rigo
17
Michal
Frydrych
30
Jiří
Letáček
4
Robert
Mišković
15
Patrick
Kpozo
28
Filip
Kubala
20
Abdullahi
Tanko
35
Jakub
Markovič
0
Paixao da Silva
Ewerton
29
Ladislav
Takács
7
Karel
Pojezný
21
Jiří
Klíma
5
Jiří
Boula