pá 8.3.2024
Preview k zápasu

Preview: Baník - Olomouc (sobota, 18:00)

Baník už na ostravské trávě potřebuje zabrat! Sobotní zápas se Sigmou Olomouc začíná na Městském stadionu v 18 hodin.


SOUPEŘ

Bouřlivější start jara na Hané, než se čekalo. Sigmě úvodní jarní kola nevyšla, a proto se musel poroučet trenér Václav Jílek, kterého v pozici nahradil asistent Jiří Saňák, před lety mimochodem také kouč mládeže v Baníku. Pod jeho vedením Sigma minulý víkend remizovala s Bohemians 2:2 a v součtu se závěrem podzimu tak už sedm kol čeká na vítězství. Naposledy uspěla v Karviné koncem listopadu. Se Saňákem nově mužstvo vede i od dorostenců převelený Ivo Gregovský, který v první sezoně po návratu z druhé ligy dělal v Baníku asistenta Radimu Kučerovi. Poslední tři zápasy mezi Sigmou a Baníkem skončily vždy rozdílem třídy ve prospěch hostujícího celku – Baník v prvním kole uplynulé sezoně prohrál 0:3, aby pak na Hané zvítězil dvakrát 4:1 a 3:0.


BANÍK

Tématem týdne bylo, koho kouč Pavel Hapal vyšle na hrot ofenzívy. Protože Abdullahi Tanko a Quadri Adediran mají stop za čtvrtou žlutou kartu a ve stavu zraněných už jsou delší dobu Filip Kubala a Jiří Klíma. Oba sice po zdravotní pauze začali s tréninkem, jejich nominace na utkání se ale bude řešit zřejmě až na poslední chvíli. S týmem i proto v týdnu trénoval i David Fadairo z béčka a kouč Pavel Hapal s ním počítá i na utkání. Baník sice vyhrává venku, jenže cenné přísuny bodů nedokáže potvrdit a ještě více zhodnotit v Ostravě. Ve Vítkovicích už šest zápasů po sobě nevyhrál. Dokáže to změnit v sobotu? Proti Olomouci z posledních jedenácti soubojů prohrál jen jediný.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Celý týden pracujeme s myšlenkou, kdo by na hrotu mohl nastoupit. Nějakou variantu máme, věřím, že se rozhodneme správně, bude to ku prospěchu a že konečně doma zabereme za tři body. Jirka Klíma i Filip Kubala už trénují a budeme se rozhodovat, jestli nastoupí oni, nebo někdo jiný. Ale jak říkám, věřím, že ve finále vybereme nejlepší možnou variantu. Odvolání trenéra Jílka mě přece jen trošku překvapilo, protože Sigma patří ke klubům, kde se trenéři zase tak moc nemění, ale to je věc a rozhodnutí klubu. To mužstvo je kvalitní, má kvalitní hráče a myslím, že ta změna mohla pomoct tým se nakopnout. Nezbývá, než se na to pořádně připravit a doma konečně uspět.“


DIVÁCI

Vstupenky jsou k dostání ve Fanshopu FCB na Městském stadionu anebo on-line, připomínáme, že pro všechny ženy a dívky platí u příležitosti MDŽ vstup na sobotní zápas zdarma, je však nutné si vyzvednout svůj volný lístek. V rámci předzápasového programu znovu můžete navštívit food zónu, před výkopem proběhne na hrací ploše slavnostní gratulace René Bolfovi k jeho nedávným padesátinám. Pokladny se otevírají v 15:30, stadion v 16:30.


FORTUNA:LIGA

24. kolo

Baník (5. místo, 34 bodů) – Olomouc (8. místo, 31 bodů)

Sobota 18:00, Městský stadion

Rozhodčí: Starý – Váňa, Slavíček, VAR: Kocourek


Absence: Tanko, Adediran (oba 4 ŽK), Kubala, Klíma (nejistý start), Takács (rekonvalescence) – Navrátil, Růsek (zranění)

Nejlepší střelci: Ewerton, Tanko (7) – Juliš (8)

Komu hrozí stop: Kubala, Ndefe, Rigo (3 ŽK) – Vodháněl (7 ŽK), Juliš, Navrátil, Sláma, Vraštil (3 ŽK)


BANÍK VS OLOMOUC V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 57 | 18-20-19 | 72:67

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Diop 5 – Vlček 4

Nejvyšší výhra: 4:0 (9. dubna 2005)

Nejvyšší prohra: 2:6 (1. dubna 2016)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (30. září 2023)

Olomouc - Baník 0:3 (0:2)

Branky: 11. Tanko, 29. Ewerton, 78. Buchta. Rozhodčí: Szikszay - Ratajová, Antoníček - Zelinka (video). ŽK: Zorvan, Zmrzlý - Kpozo, Lischka. ČK: 19. Macík (Olomouc). Diváci: 10.015.

Olomouc: Macík - Chvátal, Pokorný, Beneš, Zmrzlý - Ventúra, Pospíšil (46. Zifčák) - Vodháněl (21. Digaňa), Zorvan (46. Fortelný), Navrátil - Juliš (33. Kramář, 57. Šíp). Trenér: Jílek.

Baník: Letáček - Ndefe (65. Juroška), Lischka, Pojezný, Kpozo - Buchta, Boula (83. Kaloč), Rigo, Ewerton - Tanko (55. Šín), Kubala (83. Klíma). Trenér: Hapal.

30
Jiří
Letáček
24
Jan
Juroška
10
Matěj
Šín
29
Ladislav
Takács
5
Jiří
Boula
17
Michal
Frydrych
4
Robert
Mišković
20
Abdullahi
Tanko
19
David
Lischka
35
Jakub
Markovič
13
Samuel
Grygar
0
Paixao da Silva
Ewerton
9
David
Buchta
28
Filip
Kubala
7
Karel
Pojezný
11
Eldar
Šehić
21
Jiří
Klíma
15
Patrick
Kpozo
77
Gigli
Ndefe
12
Tomáš
Rigo
26
Filip
Blažek