pá 31.3.2023
Preview k zápasu

Preview: Baník – Liberec (sobota, 16:00)

Baník po reprezentační přestávce hraje před domácím publikem. V sobotu od 16 hodin hostí na Městském stadionu Liberec.


SOUPEŘ

Ani Liberec neprochází růžovým obdobím a podobně jako FCB šest kol v řadě nedosáhl na tříbodový zisk. Což ve vyrovnané střední části tabulky přispělo k postupnému pádu ze skupiny o titul do skupiny o záchranu. Někdejší kouč Baníku Luboš Kozel také na své bývalé půdě potřebuje uspět. Slovan v posledním zápasu před reprezentační pauzou vzdoroval Slavii, kterou nakonec po gólu v nastavení obral o dva body a sám jeden získal za remízu 2:2. Dres Slovanu aktuálně obléká i Gigli Ndefe, jenž je pod Ještědem na hostování do konce sezony. Nejpřesnější mušku má z hráčů Liberce Lukáš Červ se čtyřmi góly.


BANÍK

Sáhodlouhé rozebírání situace je zbytečné. Baník urgentně potřebuje zabrat a ukončit šestizápasovou sérii bez výhry. V týdnu reprezentační přestávky tým pracoval na kondici, nyní odcestoval na krátké soustředění do polského příhraničí a snaží se udělat maximum pro zlomení nepříznivé série. V jaké sestavě půjde mužstvo do utkání? Z dlouhodobě zraněných hráčů se zatím nikdo nevrací, mimo jsou tedy Daniel Tetour, Michal Frydrych, Ladislav Takács, David Lischka. Jaroslav Svozil už odehrál dvě soutěžní utkání za béčko a je připraven do hry. Až během tohoto týdne se k mužstvu připojovali reprezentanti Filip Kaloč, Karel Pojezný, Matěj Šín, Martin Hrubý a Muhammed Sanneh.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Celé dva týdny jsme pracovali na to zlepšení fyzické připravenosti, soustředili jsme se na to, že výsledky nebyly dobré. Dávali jsme velký důraz na to, že zápas s Libercem je velice důležitý a tomu jsme uzpůsobovali přípravu na utkání. První týden jsme tvrdě trénovali, druhý se už věnovali i taktickým věcem. Liberec je povzbuzený remízou se Slavií, my ale měli své problémy v našich řadách a snažili jsme se je odstranit. Přeji si, aby to bylo vidět v sobotu na hřišti.“


DIVÁCI

Lístků na utkání je dostatek, kromě obvyklých předprodejních míst se budou prodávat i na místě v pokladnách stadionu. Upozorňujeme, že uzavřeny jsou sektory D1 až D4, všichni permanentkáři mají náhradní místa v sektorech C8 až C6. V bulletinu se mimo jiné můžete přečíst velký rozhovor se Zdeňkem Říhou, který v miunlém kole debutoval v nejvyšší soutěži. Hned po skončení zápasu začne v pokladnách Městského stadionu předprodej vstupenek na nadcházející utkání Baníku na Slovácku. Cena jednoho lístku je 300 korun, platba je možná pouze v hotovosti. Od pondělka pak bude zbylá část vstupenek k dostání ve fanshopu na Karolině.


25. kolo FORTUNA:LIGY

Baník (13. místo, 25 bodů) – Liberec (11. místo, 27 bodů)

Sobota 16:00, Městský stadion Ostrava

Rozhodčí: Černý – Nádvorník, Horák, VAR: Batík


Nejlepší střelci: Klíma, Almási (5) – Červ (4)

Absence: Tetour, Frydrych, Lischka (zranění), Takács (rekonvalescence) – Ndefe (dohoda klubů), Fukala, Gebreselassie, Mikula, Višinský (zranění)

Komu hrozí stop: Laštůvka, Frydrych, Almási, Cadu, Sanneh, Tijani (3 ŽK) – nikdo


BANÍK VS LIBEREC V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 59 | 14-20-25 | 54:72

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Svěrkoš, Heinz 3 – Nezmar 8

Nejvyšší výhra: 3:0 (17. května 2000, 22. září 2013)

Nejvyšší prohra: 0:6 (30. srpna 2014)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (9. ŘÍJNA 2022)

Liberec – Baník 0:0

Rozhodčí: Batík – Pečenka, Kotalík – Szikszay (video). ŽK: Matoušek, Červ, Čvančara (kondiční trenér) – Cadu, Kaloč, Šehič, Almási. ČK: 38. Gebre Selassie (Liberec). Diváci: 3 858.

Liberec: Vliegen – Gebre Selassie, Talovjerov, Plechatý – Mikula, Červ (57. Purzitidis), Valenta, Preisler (87. Fukala) – Frýdek – Van Buren (90.+2 Rabušic), Matoušek (57. Prebsl). Trenér: Kozel.

Baník: Laštůvka – Ndefe, Frydrych, Lischka, Šehič (86. Fleišman) – Cadu, Kuzmanovič (67. Tetour), Kaloč, Plavšič – Klíma (67. Tijani), Almási. Trenér: Vrba.

30
Jiří
Letáček
29
Ladislav
Takács
13
Samuel
Grygar
4
Robert
Mišković
20
Abdullahi
Tanko
7
Karel
Pojezný
19
David
Lischka
24
Jan
Juroška
5
Jiří
Boula
77
Gigli
Ndefe
0
Paixao da Silva
Ewerton
10
Matěj
Šín
28
Filip
Kubala
12
Tomáš
Rigo
11
Eldar
Šehić
35
Jakub
Markovič
17
Michal
Frydrych
26
Filip
Blažek
15
Patrick
Kpozo
9
David
Buchta
21
Jiří
Klíma