pá 27.10.2023
Preview k zápasu

Preview: Baník – Jablonec (sobota, 18:00)

Jde se znovu na Baník! V sobotu od 18 hodin hostí na Městském stadionu Jablonec. Lístků je dostatek, specialitou zápasu je food zóna hned za vstupní branou na stadion.


SOUPEŘ

K pohodě je v Jablonci daleko. Tým se po letní rezolutní obměně kádru zatím nemůže nastartovat a choulí se na předposledním místě tabulky s dvoubodovým náskokem na Zlín. Kouč Radoslav Látal, velmi dobře známý všem fanouškům Baníku jako hráč i trenér, si nejvíce naříká na bídnou koncovku, a statistiky mu dávají za pravdu, protože Severočeši jsou spolu s Pardubicemi a Teplicemi s deseti trefami nejméně produktivním celkem soutěže. Postavením soupeře v tabulce by se ale baníkovci neměli nechat mást. Jablonec doma sice vybouchl se Spartou, ale pak dokázal vzít body Slavii, porazit Slovácko a před třemi týdny nebyl daleko remíze v Plzni. S Baníkem má navíc dlouhodobě aktivní bilanci a v posledním kole proti Bohemians nebodoval skutečně jen vinou vlastní střelecké nemohoucnosti...


BANÍK

Potvrdit výhru z Teplic a dobré výkony z domácích zápasů. Trenér Pavel Hapal, mimochodem dlouholetý kamarád s Radkem Látalem, v posledních týdnech stabilizoval sestavu, ale tentokrát do ní musí sáhnout, protože záložník Jiří Boula pyká za čtvrtou žlutou kartu v sezoně. Naštěstí žádné větší zdravotní problémy Baník momentálně nemá, i dlouhodobí marodi se pomalu vracejí na hřiště. Baníkovci už sedm kol po sobě neprohráli, také na ostravské půdě jsou v sezoně dosud neporaženi a z šesti střetnutí tady vydolovali 14 bodů. Za Jablonec dříve nastupoval David Lischka.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Všichni se na zápas těšíme a máme velkou chuť potvrdit výhru z Teplic. Jsem si jist, že i fanoušci nás podpoří a poženou dopředu. Nálada je teď hodně pozitivní, příprava a tréninky jdou samozřejmě lépe, když se daří. Na zápas se těšíme a chceme potvrdit těžce vybojované body z venku. Jablonci chybí body, ale nehraje vůbec špatně. Viděl jsem jejich poslední zápas s Bohemians a přirovnal bych k tomu našemu proti Pardubicím: tlačili, hráli dobře, soupeře skoro k ničemu nepustili, akorát neproměnili šance. Čeká nás houževnatý soupeř, a i když je v tabulce vzadu, kvalitu má velkou.“


DIVÁCI

Vstupenek na utkání je stále dostatek, jak v předprodeji, tak na stadionu. Pokladny i prostor food zóny se otevírají už v 16:00! Stadion o hodinu později. Pro fanoušky je už dvě hodiny před výkopem přichystána hned za vstupem do areálu food zóna, jejímž speciálním hostem je Václav Svěrkoš. Zároveň bude probíhat finanční sbírka Nadačního fondu Baník na Lukáše Fedáka, hned u vstupu budou připraveny kasičky, využít ale můžete i QR kód. Diváky, kteří na zápas pojedou autem, upozorňujeme, že vzhledem k velké konferenci probíhající paralelně ve vedlejší Ostravar Aréně, mohou nastat komplikace s kapacitou parkovišť, a proto je jistější nenechávat příjezd na utkání na poslední chvíli, případně využít MHD. Vzhledem k probíhajícím stavebním pracem na ulici Rudná navíc při příjezdu od Poruby nelze na křižovatce u stadionu odbočit doleva.


FORTUNA:LIGA

13. kolo

Baník (5. místo, 21 bodů) – Jablonec (15. místo, 8 bodů)

Sobota 18:00, Městský stadion Ostrava

Rozhodčí: Klíma – Kubr, Pečenka, VAR: Machálek


Absence: Boula (4 ŽK), Takács, Tetour (zranění) – Souček (zranění)

Nejlepší střelci: Tanko (5) – Chramosta, Krulich, Kratochvíl (2)

Komu hrozí stop: Juroška, Lischka (3) – Kratochvíl (3)


BANÍK VS JABLONEC V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 59 | 14-24-21 | 77:91

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Baroš, Ruman 5 – Doležal 9

Nejvyšší výhra: 4:1 (18. října 1998 a 7. března 2010)

Nejvyšší prohra: 0:4 (19. srpna 2011, 12. srpna 2013, 23. května 2015, 27. dubna 2019)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (14. KVĚTNA 2023)

Jablonec – Baník 1:1 (1:0)

Branky: 35. Chramosta z pen. - 51. Cadu. Rozhodčí: Hocek - Paták, Caletka - Adámková (video).
ŽK: Jovovič - Šehič, Hapal (trenér). Diváci: 2472.

Jablonec: Hanuš - Štěpánek, Martinec, Král - Šulc, Hübschman, Považanec, Souček - Černák (64. Jovovič), Chramosta (84. Patrák) - Sejk (90. Ikaunieks). Trenér: Horejš.

Baník: Letáček - Sanneh (84. Jaroň), Bitri, Pojezný, Fleišman - Kaloč - Cadu, Buchta (70. Kuzmanovič), Miškovič, Plavšič (74. Šehič) - Tijani (70. Almási). Trenér: Hapal.

15
Patrick
Kpozo
17
Michal
Frydrych
11
Eldar
Šehić
10
Matěj
Šín
5
Jiří
Boula
21
Jiří
Klíma
26
Filip
Blažek
30
Jiří
Letáček
77
Gigli
Ndefe
28
Filip
Kubala
12
Tomáš
Rigo
9
David
Buchta
19
David
Lischka
7
Karel
Pojezný
13
Samuel
Grygar
4
Robert
Mišković
24
Jan
Juroška
29
Ladislav
Takács
35
Jakub
Markovič
0
Paixao da Silva
Ewerton
20
Abdullahi
Tanko