pá 25.8.2023
Preview k zápasu

Preview: Baník – České Budějovice (sobota, 18:00)

Ostrava v sobotu opět bude žít ligovým fotbalem – Baník v 18:00 přivítá na Městském stadionu České Budějovice.


SOUPEŘ

Dynamo vstoupilo do nové sezony mizerně a už po pěti kolech, ve kterých nezískalo ani bod, nastaly první změny v kádru a příchody dvou zkušených hráčů Skaláka a Hubínka. Jihočeši nato minulý týden sérii proher přetnuli, když doma zvítězili nad Bohemians 3:0. Čímž zastavili nejen vlnu porážek, ale i gólových přídělů. Za prvních pět kol Dynamo dostalo 17 gólů, což je ze všech šestnácti týmů suverénně nejvíce. Trenéři Marek Nikl a Tomáš Zápotočný, jenž za Baník odehrál druholigovou sezonu 2016/17, na zlepšené obraně nepochybně budou chtít stavět i v Ostravě.


BANÍK

Baník už bude skládat sestavu bez stopera Enea Bitriho, který v týdnu odešel do norské Valerengy. Ale naopak se do ní už může vrátit Brazilec Ewerton, který absentoval v minulém utkání na Slavii. Jinak se stav zraněných příliš výrazně nelepší. Vedle Davida Fadaira, jenž už naskočil v Edenu, je marodka nadále početná, před zápasem se bude rozhodovat o tom, zda budou hrát David Lischka a Filip Kubala, kteří také chyběli už v Praze. Baník v minulé sezoně Budějovicím odevzdal všech šest bodů ze vzájemných zápasů, což se stalo poprvé od sezony 1995/96. Vzhledem k okolnostem by další bodová ztráta byla velmi nepříjemná, Baník potřebuje v sobotu tři body!


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Čeká nás soupeř, který je povzbuzený prvním vítězstvím v sezoně. Ale my potřebujeme vyhrát a půjdeme si za třemi body. Budeme se chtít prosadit v útočné fázi. Myslím, že směrem do defenzívy tým pracuje dobře, ale potřebujeme si vytvářet situace v útočné fázi a proměnit je. Chtělo by to už takový zápas, který nám v ofenzivní činnosti vyjde a my se v něm dokážeme střelecky prosadit. Věřím, že proti Budějovicím to už prolomíme.“


DIVÁCI

Vstupenek na zápas je k dispozici dostatek. A to ať v obvyklých předprodejích, či pak v den utkání v pokladnách na stadionu, které budou otevřeny dvě hodiny před výkopem. Stadion bude zpřístupněn hodinu před výkopem, současně s tím začne program ve fanzóně za tribunou B.


FORTUNA:LIGA

6. kolo

Baník (12. místo, 4 body) – České Budějovice (15. místo, 3 body)

Sobota 18:00, Městský stadion

Rozhodčí: Pechanec – Kříž, Vodrážka, VAR: Zelinka


Absence: Takács, Klíma, Miškovič, Šehić (zranění), Kubala, Lischka (nejistý start) – Sladký (zranění)

Nejlepší střelci: Buchta, Šín, Tanko, Tetour (1) – Hora, Osmančík (2)

Komu hrozí stop: nikdo – Havel (3)


BANÍK VS ČESKÉ BUDĚJOVICE V SAMOSTATNÉ ÉŘE

Bilance vzájemných zápasů: 46 | 20-13-13 | 69:52

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Rajtoral, Mičola, Magera, Kuzmanovič 3 – Vácha 4

Nejvyšší výhra: 5:1 (21. května 2007)

Nejvyšší prohra: 0:3 (4. listopadu 2007)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (18. BŘEZNA 2023)

České Budějovice - Baník 2:1 (1:1)

Branky: 29. vlastní Říha, 61. Čermák - 45. Fleišman. Rozhodčí: Berka - Vlček, Šimáček - Adámková (video). ŽK: Plavšič. Diváci: 4392.

Č. Budějovice: Šípoš - Sladký, Havel, Králik - Čolič, Čermák (86. Čavoš), Hellebrand (86. Broukal), Potočný (78. Mršič) - Adediran (55. Penner), Škoda, Zajíc (78. Matoušek). Trenér: Nikl.

Baník: Laštůvka - Sanneh (86. Juroška), Říha, Pojezný, Fleišman (78. Šehič) - Kaloč - Cadu (86. Smékal), Šín (72. Tijani), Kuzmanovič (78. Miškovič), Plavšič - Almási. Trenér: Hapal.

10
Matěj
Šín
7
Karel
Pojezný
35
Jakub
Markovič
20
Abdullahi
Tanko
15
Patrick
Kpozo
11
Eldar
Šehić
32
Paixao da Silva
Ewerton
28
Filip
Kubala
17
Michal
Frydrych
12
Tomáš
Rigo
13
Samuel
Grygar
21
Jiří
Klíma
95
Daniel
Holzer
9
David
Buchta
19
David
Lischka
5
Jiří
Boula
24
Jan
Juroška