pá 30.9.2022
Preview k zápasu

Preview: Baník – České Budějovice (sobota, 16:00)

Po jediné reprezentační podzimní přestávce se vrací FORTUNA:LIGA. Baník změří na Městském stadionu v sobotu od 16:00 síly s Dynamem České Budějovice.


SOUPEŘ

Září Budějovickým mnoho radosti nepřineslo. Dynamo během něj prohrálo všechny tři ligové duely, ale pak si sebevědomí zvedlo pohárovým vítězstvím 5:0 nad divizním Chomutovem. Třikrát se v něm prosadil exostravský útočník Tomáš Zajíc, který v létě na jih Čech přestoupil. Spolu s ním tam nastupuje i další bývalý hráč Baníku Roman Potočný. Budějovice se po šňůře tří porážek propadly na patnácté místo, ale na jedenáctý Baník ztrácejí pouze dva body. Rozdíly jsou stále minimální a platí, že tak jako výhra může přinést výrazný tabulkový posun, neúspěch zase způsobit úměrný propad. Kouč Jozef Weber bude postrádat Jakuba Horu, který obdržel třízápasový trest za červenou kartu. Budějovičtí obou dosavadních vítězství v lize dosáhli na hřištích soupeřů.


BANÍK

Baníkovci drží minisérii tří utkání bez prohry, kterou doplnili vydřeným pohárovým postupem v Kroměříži, zářím tedy prošli bez porážky. Vzhledem k domácím zaváháním v úvodu sezony je však zapotřebí dále sbírat body a vítězství. V minulé sezoně se Baníku proti Dynamu dařilo, obě utkání vyhrál v poměru 4:1 a 3:1. Na hřiště se už v poháru po dvou měsících vrátil uzdravený Ladislav Almási, svalové zranění doléčil i Filip Kaloč, který s jednadvacítkou slavil postup na mistrovství Evropy. Oba tedy budou k dispozici i o víkendu. Mimo sestavu zůstávají dlouhodobě zranění Jaroslav Svozil a Ladislav Takács.


NÁZOR TRENÉRA

David Oulehla: "Reprezentační přestávka byla částečně o psychohygieně, trochu si odpočinout, ale pak rychle naskočit zpátky a samozřejmě především o kvalitní přípravě, protože potřebujeme utkání s Budějovicemi zvládnout. Rozptyl bodů je v tabulce pořád strašně malý, jedno utkání, když ho zvládnete, vás posouvá výše a výše, do míst, kde chceme být. Chceme odčinit špatný vstup. Soupeř je momentálně dole, už asi trochu pod dekou, také potřebují sbírat body. Jsou ale nepříjemní v přechodu do útoku, z presinku jsou schopni dostat se do rychlého přechodu. Venku se jim proto může hrát lépe, není na ně takový tlak."


DIVÁCI

Vstupenek na utkání je dostatek. Koupit se dají v obvyklých předprodejích na ticketlive.cz či přímo ve fanshopu v OC Forum Nová Karolina, anebo přímo v den utkání v pokladnách stadionu, které se otevírají dvě hodiny před výkopem. Stadion bude zpřístupněn hodinu před zápasem.


10. kolo FORTUNA:LIGY

Baník (11. místo, 10 bodů) – České Budějovice (15. místo, 8 bodů)

Sobota 16:00, Městský stadion

Rozhodčí: Černý – Podaný, Likař, VAR: Batík


Absence: Svozil, Takács (zranění) - Hora (trest za ČK)

Nejlepší střelci: Kuzmanovič, Klíma (3) - Škoda (2)

Komu hrozí stop: Šehič (3) - nikdo


BANÍK VS ČESKÉ BUDĚJOVICE V SAMOSTATNÉ ÉŘE

Bilance vzájemných zápasů: 44 | 20-13-11 | 67:48

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Rajtoral, Mičola, Magera, Kuzmanovič 3 – Vácha 4

Nejvyšší výhra: 5:1 (21. května 2007)

Nejvyšší prohra: 0:3 (4. listopadu 2007)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (5. prosince 2021)

Baník - České Budějovice 4:1 (3:0)

Branky: 2. Klíma, 7. Fleišman, 27. Buchta, 87. Kuzmanovič - 86. Škoda. Rozhodčí: Batík - Horák, Pochylý - Zelinka (video). ŽK: Klíma - Bassey, Králik, Vais, Van Buren. Diváci: 1000 (omezený počet).

Baník: Budinský - Ndefe, Svozil, Lischka, Fleišman - De Azevedo (83. Potočný), Kaloč, Klíma, Tetour (69. Budínský), Buchta (61. Sor) - Almási (61. Kuzmanovič). Trenér: Smetana.

České Budějovice: Vorel - Čolič, Havel, Králik, Skovajsa (40. Sladký) - Valenta, Hellebrand (46. Vais) - Van Buren, Mihálik (46. Čavoš), Tolno (40. Mršič) - Bassey (71. Škoda). Trenér: Horejš.


24
Jan
Juroška
20
Abdullahi
Tanko
77
Gigli
Ndefe
35
Jakub
Markovič
0
Paixao da Silva
Ewerton
29
Ladislav
Takács
4
Robert
Mišković
10
Matěj
Šín
7
Karel
Pojezný
17
Michal
Frydrych
15
Patrick
Kpozo
28
Filip
Kubala
21
Jiří
Klíma
12
Tomáš
Rigo
9
David
Buchta
26
Filip
Blažek
19
David
Lischka
5
Jiří
Boula
30
Jiří
Letáček
11
Eldar
Šehić
13
Samuel
Grygar