pá 23.2.2024
Preview k zápasu

Preview: Baník - Bohemians (sobota, 15:00)

Jdeme znovu na Baník! V sobotu od 15 hodin přivítá na Městském stadionu Bohemians.


SOUPEŘ

Bohemians se pohybují uprostřed tabulky na pomezí skupiny o záchranu a aktuální série šesti zápasů bez vítězství jim situaci zrovna nevylepšuje. Třináctý Hradec Králové zaostává jen o dva body. „Klokani“ si totiž naposledy plný bodový zisk připsali v listopadu doma proti Karviné a do Ostravy tedy míří s velkou motivací po první jarní výhře. Během ročníku už venku navíc dokázali třikrát vyhrát. Kouč Jaroslav Veselý, který se v zimní pauze stal jedním z asistentů u reprezentačního áčka, má několik hráčů na marodce a mezi nimi i Martina Dostála, jenž podobně jako Robert Hrubý či Adam Jánoš, jistý čas nastupoval i za Baník. Bohemka v prvních dvou jarních kolech remizovala v Hradci 2:2 a podlehla Plzni 0:2.


BANÍK

Tři body a hlavně výborný výkon. Baník v Mladé Boleslavi minulý víkend konečně na jaře zabral a do partie s Bohemians může jít se zdravým sebevědomím. Kouč Pavel Hapal má najednou příjemnější starosti se sestavou, protože v Boleslavi dokázal poskládat i se čtyřmi změnami vítěznou jedenáctku, nyní se mu navíc vrací po trestu do kádru i Abdullahi Tanko, což rozšiřuje i manévrovací prostor v ofenzívě. Bohemka je od návratu Baníku mezi elitu nejoblíbenějším sokem Slezanů: neprohráli s ní dvanáctkrát po sobě a na Městském stadionu v Ostravě ji šestkrát za sebou pokaždé porazili. V posledních dvou zápasech jí tu shodně dali po čtyřech gólech. Na podzim ale Baník zachraňoval remízu v Ďolíčku a tím i šňůru neporazitelnosti až v úplném konci trefou Matěje Šína.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: "Jsme spokojeni s vítězstvím v Mladé Boleslavi, ale i tím, že ta naše hra splňovala nějaké parametry. Po těch dvou porážkách jsme to potřebovali. Bohemka je nepříjemná tradičně ve své agresivitě, mají na tom hru založenou. Dobře brání, ale mají tam také rychlostní typy směrem dopředu. Houževnatý soupeř ať doma, nebo venku. Ale my už teď doma musíme a potřebujeme vyhrát a získat tři body, protože jsme tu už dlouho nevyhráli. Jsme rádi, že se nám vrací i Tanko, zvyšuje nám to možnosti v ofenzívě."


DIVÁCI

Vstupenky jsou v prodeji v obvyklých předprodejích či ve fanshopu. V den zápasu budou pokladny otevřeny dvě hodiny před výkopem, tzn. od 13:00, stadion bude přístupný od 14:00. Před zápasem proběhne krátký ceremoniál s Petrem Samcem k jeho nedávnému životnímu jubileu.


FORTUNA:LIGA

22. kolo

Baník (5. místo, 30 bodů) – Bohemians 1905 (10. místo, 24 bodů)

Sobota 15:00, Městský stadion

Rozhodčí: Volek – Podaný, Hurych, VAR: Černý


Absence: Kubala, Klíma (zranění) – Köstl (4 ŽK), Dostál, Necid, Smrž, Vala, Novák (zranění)

Nejlepší střelci: Ewerton, Tanko (7) – Prekop (3)

Komu hrozí stop: Kubala, Ndefe, Blažek, Adediran (3 ŽK) – Beran, Hrubý, Kadlec, Matoušek, Vondra (3 ŽK)


BANÍK VS BOHEMIANS V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 41 | 21-13-7 | 62:31

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Kuzmanovič 6 – Schick 3

Nejvyšší výhra: 4:0 (22. března 2002)

Nejvyšší prohra: 1:3 (26. listopadu 2015 a 14. září 2013)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (16. září 2023)

Bohemians Praha 1905 - Baník 1:1 (0:0)

Branky: 80. Křapka - 87. Šín. Rozhodčí: Rouček - Hájek, Leška - Radina (video). ŽK: Puškáč, Prekop, Matoušek - Boula, Almási, Kubala, Ndefe. Diváci: 6079.

Bohemians: Jedlička - Hůlka, Křapka, Hybš - Dostál, Jánoš (65. Köstl), Hrubý, Kovařík - Prekop (90+5. Kozák), Smrž (79. Beran) - Puškáč (46. Matoušek). Trenér: Veselý.

Baník: Letáček - Ndefe, Lischka, Pojezný (86. Madleňák), Kpozo - Boula (86. Šín), Rigo - Buchta (86. Juroška), Kubala (72. Tanko), Ewerton (90+2. Tetour) - Almási. Trenér: Hapal.

77
Gigli
Ndefe
5
Jiří
Boula
9
David
Buchta
17
Michal
Frydrych
13
Samuel
Grygar
21
Jiří
Klíma
29
Ladislav
Takács
24
Jan
Juroška
35
Jakub
Markovič
19
David
Lischka
0
Paixao da Silva
Ewerton
28
Filip
Kubala
20
Abdullahi
Tanko
11
Eldar
Šehić
7
Karel
Pojezný
26
Filip
Blažek
15
Patrick
Kpozo
4
Robert
Mišković
12
Tomáš
Rigo
10
Matěj
Šín
30
Jiří
Letáček