čt 1.2.2024
A-tým

Musím dokázat, že mám áčku co dát

Ve svých 27 letech si získal důvěru sportovního ředitele Luďka Mikloška, který jej jmenoval novým asistentem trenéra Pavla Hapala poté, kdy Danny Searle oznámil, že se z vážných rodinných důvodů musí vrátit zpět na Ostrovy. JAN ROMANĚNKO, dosavadní trenér baníkovské sedmnáctky, neváhal a nabídku sportovního šéfa Baníku přijal. Herní soustředění v Turecku je tedy jeho trenérskou premiérou v ligovém A-týmu.

V Baníku působí od svých pěti let. V rámci hostování vyzkoušel i několik jiných působišť, zase do Baníku vrátil a dotáhl to jako hráč až do juniorky. Pak zamířil do Dolního Benešova, následně ještě do Vítkovic.

Bylo mu devatenáct let, když se vydal na trenérskou dráhu. V Baníku dostal na starost fotbalovou školičku. A začal stoupat. Posunul se ke starší přípravce, pak k mladším žákům, ke starším, načež se posunul do realizačního týmu mladšího dorostu.

Loni v létě se stal Jan Romaněnko hlavním trenérem baníkovské sedmnáctky. Ta pod jeho vedením v lize za celý podzim jako jediná neprohrála a aktuálně drží druhou příčku.

„Jsme rádi, že kromě šikovných hráčů vyrůstají v naší akademii také mladí, perspektivní a progresivní trenéři, jako je Honza, který si svou prací řekl o místo v áčku,“ pravil Luděk Mikloško, když Romaněnka jmenoval asistentem trenéra Pavla Hapala. „Co na mně viděl? To je otázka na pana Mikloška, ale můžu říct, že jsem neváhal ani minutu,“ říká mladý asistent. „Přišla by taková šance ještě někdy, kdybych ji teď prováhal?“ táže se víceméně řečnicky.

Zpráva o tom, že byl vybrán do realizačního týmu ligového áčka, jej zastihla v Německu. Tři dny před plánovaným odletem do Turecka. Mladší dorostenci Baníku v Německu zrovna absolvovali své úspěšné miniturné, v jehož rámci dokázali porazit vrstevníky z 1. FC Norimberk a Greutheru Fürth. Takže po příjezdu domů rychle přebalil kufry, nafasoval oblečení a aniž by se stihl pořádně zařídit v kanceláři trenérského áčka, nasedl s týmem do letadla a vydal se na asijský kontinent.,

Najednou stál na hrací ploše spolu s Pavlem Hapalem, Jiřím Nečkem, Marcelem Frajtem, dalšími členy realizačního týmu a hlavně s hráči. Někteří jsou starší než on. „Jasně, že to v určitých situacích nemusí být úplně jednoduché, že jsou někteří kluci starší, ale je na mně, abych jim dokázal něco předat a přesvědčit je o tom, že jim můžu být prospěšný,“ říká mladý baníkovský asistent. Na starost má kromě jiného individuální rozvoj hráčů, ale Pavel Hapal už mu v Turecku udělil i „kolektivní úkoly“. Došlo na jeho poločasový rozbor utkání, jindy sám vedl část tréninku, pro kterou si sám připravil nácvikové cvičení, Pavel Hapal od něj žádá i zpětnou vazbu k jednotlivým odehraným zápasům.

A v kuloárech hotelu Susesi, kde je Baník ubytován, už se mluví o tom, že tenhle kluk má co nabídnout. „Nevím, co se říká v kuloárech, ale nějaká kladná odezva se mi donesla. Od několika starších hráčů. To mě povzbudilo, jasně, ale tady budu muset denně dokazovat, že na to, abych byl pro realizační tým přínosem, mám,“ podotýká Jan Romaněnko. „Budu to muset dokazovat hráčům, ale i kolegům v realizačním týmu. Nejen hráči musí prokazovat svou výkonnost, totéž musí i trenéři. S tím samozřejmě souvisí i další vzdělávání. Chtěl bych si v budoucnu udělat nejvyšší trenérskou licenci,“ líčí Jan Romaněnko, zatím služebně nejmladší člen realizačního týmu Baníku.

V Turecku se Baníku zatím daří, vyhrál všechna dosavadní přípravná střetnutí, pokaždé nastřílel tři góly. „Nedivím se, je to zdravý a pracovitý tým, takže mě ty výsledky tolik nepřekvapily. Doufám, že to v lize bude na jaře pokračovat,“ uzavírá Jan Romaněnko.

5
Jiří
Boula
29
Ladislav
Takács
10
Matěj
Šín
12
Tomáš
Rigo
26
Filip
Blažek
24
Jan
Juroška
11
Eldar
Šehić
9
David
Buchta
0
Paixao da Silva
Ewerton
30
Jiří
Letáček
21
Jiří
Klíma
77
Gigli
Ndefe
35
Jakub
Markovič
13
Samuel
Grygar
15
Patrick
Kpozo
4
Robert
Mišković
17
Michal
Frydrych
20
Abdullahi
Tanko
19
David
Lischka
28
Filip
Kubala
7
Karel
Pojezný