út 22.11.2022
A-tým

Luděk Mikloško: Mužstvo ještě nedosáhlo svého maxima

Podzimní sezona skončila, hráči se těší na zimní dovolenou, zatímco sportovního šéfa Baníku LUĎKA MIKLOŠKA čekají, jak tomu v přestávkových obdobích a přestupních termínech bývá, hektické období. S jakými plány tedy Baník do zimního období vstupuje?

Startuje zimní přestávka. Jaká z pohledu Baníku a jeho sportovního úseku bude?

Mužstvo má před sebou ještě jeden tréninkový týden. Musíme si hráče otestovat, abychom znali jejich aktuální fyzický stav a abychom pak měli nějaká základní data pro srovnání, až je budeme testovat na začátku přípravy znovu. Kluci po tomto týdnu dostanou dovolenou, dostanou ale individuální plány, přes Vánoce se budou připravovat sami a před Novým rokem se sejdeme, uděláme nové testy a půjdeme do plné přípravy. Její součástí bude i individuální práce s jednotlivými hráči, tak aby se nahoru posouvali opravdu všichni. Takže to se týká fyzické přípravy. Předpokládám ale, že fanoušky zajímají i další věci…

Ano, nejvíce bezesporu to, jaké změny se plánují, pokud jde o složení kádru…

S trenérem Hapalem jsme se shodli na tom, že současnému týmu věříme. Rozhodně není důvod jakkoliv panikařit. A dělat nějaká překotná rozhodnutí. Shodli jsme se i na tom, že tým jde herně nahoru. A já jsem přesvědčen, že ani současná zlepšená výkonnost není maximem tohoto mužstva. Věřím, že na jarní část budou hráči ještě lépe připraveni a že se budeme tabulkou šplhat nahoru. Ano, máme určité posty, které je potřeba zdvojit a víc o nich přemýšlet i s ohledem na budoucnost, ale už jsem mluvil o tom, že zimní přestupy jsou složité a často zbytečně předražené, protože hráči mají platné smlouvy. A přivádět hráče, o kterém bychom nebyli jasně přesvědčeni, že je to hráč pro základní sestavu, nechceme a nebudeme. Naopak využijeme čas k tomu, abychom současné hráče Baníku ještě lépe poznali a dokázali z nich vytěžit maximum. A jak jsem řekl, jsem přesvědčen, že na maximu tohoto mužstva ještě rozhodně nejsme. Uvidíme, jak bude probíhat jarní část, během níž budeme zároveň intenzívně a hlavně osobně sledovat hráče, kteří by přicházeli pro případné letní posílení kádru v úvahu. Chci, abychom měli každého hráče, o němž bychom v budoucnu uvažovali, kompletně vyskautovaného a vysledovaného. Nyní v zimě může dojít k tomu, že přijde jeden, možná dva hráči, ale to by asi bylo maximum.

Co z toho vyplývá vzhledem k jarním ambicím Baníku?

Že na ně v žádném případě nerezignujeme. Naopak. Tohle mužstvo má podle mého názoru kvalitu na to, aby se na jaře před nadstavbou dostalo do té horní skupiny, která pak bude hrát už jen mezi sebou. Samozřejmě ale v této chvíli ještě nevíme, co bude s Plavšičem a s Caduem, kteří jsou v Baníku na hostování do konce sezony, ale jak Slavia, tak i Plzeň si je může v zimě stáhnout.

Je na tu variantu Baník připraven?

Samozřejmě že o tom přemýšlíme, nějaká řešení máme v hlavě. Ale uvidíme, jak se to všechno vyvine.

A přidejme ještě jedno jméno: Ladislav Almási.

Zatím se v tomto směru nic moc neděje. My budeme dělat všechno proto, aby všichni tito hráči v Baníku zůstali. V tom jsme zcela zajedno i s majitelem klubu panem Brabcem. Samozřejmě v případě Plavšiče a Cadua to nemáme plně ve svých rukou. V případě Laca Almásiho ano. Zastávám názor, že ještě půjde výkonnostně nahoru. Dobře víte, že mu letní přípravu hodně zkomplikovala zranění, ale pokud se teď podaří stoprocentně ho na jaro připravit, bude těch gólů dávat zase víc. Věřím, že jsou v něm ještě obrovské rezervy a chtěl bych, aby v Baníku ještě rok nebo i dva roky zůstal a své předpoklady pokud možno beze zbytku naplnil.

Přípravné období bude trvat zhruba měsíc. V lednu odletí Baník do Turecka, o soupeřích pro toto herní soustředění se ale stále jedná, že?

Ano, zatím se jedná, protože jsme museli čekat na to, kdo všechno v Turecku ve stejné době jako my bude. Potvrzeno máme zatím jen jedno utkání 10. ledna před odletem ve Skalici, další zápasy jsou teprve v jednání. Věřím, že minimálně čtyři přípravné zápasy sehrajeme. Je pravda, že přípravné období bude velmi krátké, o to důležitější je, aby do něj hráči přišli stoprocentně připraveni. Oni ale vědí, že pokud nebudou, pak to v přípravě tvrdě pocítí.

Bude klub hráčům i vzhledem ke krátké zimní pauze během jejich individuálních programů nějak nápomocen?

Ano, bude. Ne každému totiž vyhovuje, když běhá sám. Někdo je nastavený tak, že rád běhá ve skupině. Naši kondiční trenéři budou těmto hráčům v době individuální přípravy mezi svátky k dispozici a vytvoří jim pro práci podmínky. Bude to jen na těch hráčích.

Dobře si během podzimu vedl B-tým. Bude Baník nějakým způsobem měnit kádr B-týmu s ohledem na možnost postoupit do druhé ligy?

Prioritou nadále zůstává, aby v béčku dostávali prostor naši kluci z dorostu. Nepočítáme ani s tím, že by do B-týmu chodilo řekněme pět, šest nebo sedm hráčů z A-týmu, bude to maximálně o dvou třech hráčích s aktuálním menším vytížení v A-týmu. Prostor pro rozehrání v béčku budou potřebovat Matěj Šín a Matyáš Bitta. To je a nadále bude hlavní prioritou béčka a nebudeme na tom nic měnit ani v případě, že postup bude nadosah. Jestliže si toto mužstvo postup do druhé ligy vybojuje, bude to jen dobře, ale musí si je vybojovat vlastními silami a s hráči, kteří jsou pro B-tým určeni, jinak funkce béčka do značné míry pozbývá svůj hlavní smysl.

V průběhu podzimní části v béčku střelecky zaujal Timofej Barkov. Nastřílel osm gólů…

To je pravda, na druhou stranu je faktem, že má pořád ještě opravdu velké rezervy, na kterých musí pracovat, pokud se chce výkonnostně posunout. Možná by mu prospělo hrát pravidelně v nějakém týmu, ve kterém by dostal více prostoru nejen se ještě více rozehrát, ale taky na sobě ještě víc zapracovat.

17
Michal
Frydrych
28
Filip
Kubala
15
Patrick
Kpozo
24
Jan
Juroška
10
Matěj
Šín
9
David
Buchta
12
Tomáš
Rigo
21
Jiří
Klíma
29
Ladislav
Takács
20
Abdullahi
Tanko
7
Karel
Pojezný
5
Jiří
Boula
13
Samuel
Grygar
30
Jiří
Letáček
0
Paixao da Silva
Ewerton
77
Gigli
Ndefe
35
Jakub
Markovič
4
Robert
Mišković
19
David
Lischka
26
Filip
Blažek
11
Eldar
Šehić