út 28.5.2024
Juniorka aktuality

Josef Dvorník: Obrovský posun v kariéře kluků!

Byl nedílnou součástí parádní baníkovské neděle. Ještě než si odpoledne ligový A-tým výhrou 6:0 nad Slováckem zajistil návrat do pohárové Evropy, vybojoval si jeho tým dopoledne na Bazalech postup z MSFL do druhé ligy! Zbývající třetiligové zápasy už bude trenér JOSEF DVORNÍK sledovat s vědomím, že o triumf v soutěži už Baník nikdo nepřipraví.

Jak moc se vám ulevilo, když rozhodčí v neděli odpískal konec utkání s Uherským Brodem a bylo jasné, že B-tým Baníku postupuje do druhé ligy?

Já jsem věřil, že to kluci zvládnou. I když jsme se v těch posledních zápasech trochu prali s tím, že jsme nebyli v ofenzivní fázi dost kvalitní. A hráči by tu kvalitu rozhodně měli prokazovat, protože, a teď už o tom můžeme konečně mluvit, druhá liga bude náročnější. A ta kvalita tam bude muset být z jejich strany ještě větší. Takže s tím jsme se teď v posledních zápasech trochu trápili, i když jinak jsme ta utkání měli pod kontrolou.

O čemž svědčí fakt, že Baník v MSFL vyhrál už jedenáctkrát za sebou...

A desetkrát nedostal gól, což je velmi důležité. Nejen obrana, ale celý tým fantasticky brání. Jedenáct zápasů nedostat gól a všechny vyhrát, to je, myslím si, unikátní. Tak věřím, že v tom budeme v těch zbývajících zápasech pokračovat. 

Musel jste se jako trenér v těch posledních zápasech vypořádat s nervozitou mladého týmu z toho, že postup do druhé ligy už je opravdu blízko?

Možná lehce, třeba před rozcvičkou, po ní už to bylo vždycky dobré. Nemůžeme se tomu divit, jsou to kromě několika zkušenějších mladí kluci, pro ně jsou to nové prožitky a zároveň nové zkušenosti. A hlavně obrovský posun v kariéře.

Byla už řeč o tom, že mužstvo prožívá sérii nyní již jedenácti vítězství v řadě. Kde se zrodila?

Tohle se zrodilo už v letní přípravě, kdy se tohle mužstvo dávalo dohromady, kdy tady zůstali kluci jako Zdeněk Říha nebo Dominik Holaň, kteří mají na tu kabinu největší vliv. Kolem nich ostatní kluci velmi dobře pracovali a postupně jsme se dostávali výš a výš. Ano, na začátku jara jsme prohráli 0:1 v Karviné, ale už dalšího zápasu, kdy jsme porazili Uničov, jsem věřil, že půjdeme nahoru a výkony budou pořád lepší.

Součástí B-týmu jsou hráči ročníku 04 a dokonce 05, co vítězství v MSFL vypovídá o jejich kvalitě?

Vypovídá to dost o tom, že jsou na dobré cestě. Víte dobře, že někteří kluci ročníku 05 už mají i nějakou zkušenost s A-týmem, byli třeba na soustředění a podobně. Ale je to prosté, jejich budoucnost je závislá především na jejich tvrdé práci. V sezoně v každém případě odvedli své, některým se bohužel nevyhnuly zdravotní problémy, ale patřili do týmu a na postupu mají svou zásluhu, to v každém případě. Ale už jsem taky mluvil o roli Dominika Holaně nebo Zdeňka Říhy. A musím poděkovat vedení klubu za to, že nám mohli pomoct například taky Mo Sanneh a David Fadairo. 

Co tedy juniorku Baníku ve druhé lize čeká?

Sezona ještě neskončila. Teď jsme si teprve ten postup zajistili a teprve teď víme, co nás v následujícím období čeká. Až do neděle jsem si připravoval dvě různé letní přípravy podle toho, jakou soutěž budeme v příští sezoně hrát. Jsem rád, že teď už můžu jednu z nich roztrhat. Ve druhé lize se naši kluci budou měřit s hráči, kteří jsou oproti těm z MSFL kvalitnější především v soubojových věcech. V těch rychlostních ani tolik ne. V tomto ohledu máme kluky dobře připravené, ale po taktické a soubojové stránce je druhá liga na jiné výši. Hraje se tam ještě více na výsledek a soupeři tam ještě více hrají na to, že si na ten jeden brejk počkají, jdou do vedení 1:0, a pak se hraje úplně jiný zápas. Ale je na nás, abychom na tohle kluky maximálně připravili.

Jak moc bude nutné obměnit kádr rezervy pro druhou ligu?

Stoprocentně budeme potřebovat posílit. Na druhou stranu věřím a doufám, že většina kluků, kteří jsou v týmu nyní, v něm taky zůstane a tu druhou ligu si zahraje. Nejen proto, že si to vykopali, ale taky proto, že o druhou ligu jsme usilovali především proto, abychom našim mladým hráčům zajistili růst ve kvalitnější soutěži. 

Nezbytná bude i úzká spolupráce s ligovým A-týmem, že?

Ta byla nezbytná už v této sezoně a chci říct, že skvěle fungovala. S Pavlem Hapalem a celým realizačním týmem A-týmu byla spolupráce opravdu perfektní. Výborně jsme komunikovali, proto jsem rád, že to áčko proti Slovácku v neděli taky zvládlo, že se udělal úspěch a že bude Pavel Hapal v Baníku snad pokračovat. I on má na tom našem postupovém úspěchu svůj podíl. A i pro hráče A-týmu je určitě dobře, že béčko teď bude hrát o soutěž výš a že v případě potřeby a nutnosti je přímo v Baníku k dispozici druhá kvalitní soutěž.

32
Paixao da Silva
Ewerton
28
Filip
Kubala
7
Karel
Pojezný
35
Jakub
Markovič
15
Patrick
Kpozo
5
Jiří
Boula
10
Matěj
Šín
13
Samuel
Grygar
21
Jiří
Klíma
9
David
Buchta
95
Daniel
Holzer
24
Jan
Juroška
20
Abdullahi
Tanko
19
David
Lischka
11
Eldar
Šehić
17
Michal
Frydrych
12
Tomáš
Rigo