ne 1.10.2023
A-tým

Jiří Boula: Forma? Ještě je pořád co zlepšovat

Do listiny střelců se v utkání v Olomouci nezapsal, dokonce k tomu ani neměl příležitost. A přesto patřil mezi největší hrdiny utkání, po němž si dokonce převzal cenu pro Hráče zápasu. Kdo? Jiří Boula. Už ne jen nesmlouvavý bourač uprostřed pole, ale také vysoce produktivní ofenzivní hráč Baníku. Jeho podzimní forma je nepřehlédnutelná, ve vítězném utkání Baníku v Olomouci ji potvrdil.

Otevřete si aktuální sezonní statistiku ligových nahrávačů a zjistíte, že Jiří Boula v ní se třemi gólovými asistencemi figuruje na děleném čtvrtém místě. Jistěže těží z toho, že Baník má toho času pozoruhodnou ofenzivní sílu a řadu ofenzivně laděných hráčů, kteří si vzájemně vytváření prostor, nicméně proměnil se i on sám.

„Přesvědčili jsme jeho, a nejen jeho, že je důležité posouvat hru co nejvíce dopředu. Když míč jen vracíte tam, odkud přišel, nikam se neposunete, nic nedobudete,“ říká trenér Pavel Hapal. „Jirka hrát odvážně směrem dopředu umí, vidím ho denně na tréninku, vím to o něm. Je pak vždy jen otázkou, co s hráčem udělá tlak zápasu a nakolik si v něm věří,“ pokračuje Pavel Hapal.

A Jiří Boula souhlasí. „Nastupuju v poslední době pravidelně, to se sebevědomím hráče udělá hodně," podotýká. "Je příjemné nasbírat za poslední měsíc tři asistence, ale důležité je, aby to tak pokračovalo i v dalších zápasech,“ říká záložník, v minulosti ne tak nápadný, nyní však stále viditelnější.

V Olomouci vykouzlil nejen svou třetí gólovou asistenci v sezoně, kdy dokonalým způsobem našel v plném rychlosti rozběhnutého Davida Buchtu a vyzval jej k jeho gólové šajtli. Další dva velmi důležité pasy, jimiž Jiří Boula zápas v Olomouci zásadně ovlivnil, ve statistikách zaneseny nebudou. On to byl, kdo v prvním poločase hlavou otočil hru směrem dopředu a „donutil“ Filipa Kubalu ke gólové přihrávce Abdullahi Tankovi. Jinými slovy, od zásahu Jiřího Bouly už stačily Baníku jen dva doteky s míčem k tomu, aby se dostal do vedení. Jeden Kubalův a jeden Tankův.

A pas Abdulahi Tankovi, po němž se na útočníkovi Baníku vyfauloval olomoucký gólman Macík? Ano, také ten měl na svědomí Jiří Boula. „Je mnohem lehčí dobře to načasovat, když tam máte někoho takhle rychlého,“ přiznává Jiří Boula podíl svému spoluhráči.

„Jirka teď hraje opravdu velice dobře,“ konstatuje Pavel Hapal. Jiří Boula nicméně opáčí: „Ještě je pořád co zlepšovat.“ A trenér Baníku souhlasí: „Ještě se potřebuje vyvarovat některých zbytečných ztrát. Pak už to bude z jeho strany bezchybný výkon.“

To, že byl v této sezoně už podruhé vyhlášen Hráčem zápasu, bere Jiří Boula s nadhledem. „Potěší to, ale taky se nad tím v kabině trochu usmíváme, protože když jsem tu cenu dostal v této sezoně poprvé, rozhodně jsem si nemyslel, že bych byl zrovna já hráčem toho zápasu,“ svěřil se Jiří Boula s úsměvem po utkání v Olomouci. 

A stejný úsměv se mu po utkání zračil ve tváři při dotazu, který se týkal jeho aktuálního fyzického stavu. Nelze si nevšimnout, že působí „namakanějším“ dojmem než dříve. „Vážně? To mě asi jen častěji zabírají kamery. Ale potěší to,“ pravil v sobotu večer dobře naladěný Jiří Boula, než se spoluhráči po vítězství 3:0 opustil olomoucký Andrův stadion. 

29
Ladislav
Takács
9
David
Buchta
10
Matěj
Šín
30
Jiří
Letáček
19
David
Lischka
20
Abdullahi
Tanko
15
Patrick
Kpozo
5
Jiří
Boula
17
Michal
Frydrych
26
Filip
Blažek
77
Gigli
Ndefe
11
Eldar
Šehić
4
Robert
Mišković
13
Samuel
Grygar
7
Karel
Pojezný
12
Tomáš
Rigo
24
Jan
Juroška
28
Filip
Kubala
21
Jiří
Klíma
0
Paixao da Silva
Ewerton
35
Jakub
Markovič