ne 20.11.2022
A-tým

Jan Laštůvka: Vyřadili jsme se sami

Po prohraném osmifinále MOL Cupu z něj vyzařovalo velké zklamání. Jan Laštůvka si stejně jako celý Baník a jeho fanoušci moc přál Spartu doma před plným stadionem porazit. Bohužel, nepovedlo se...

Spartu se přes veškerou snahu porazit nepodařilo. Cítíte velké zklamání?

Zklamání to je. Chtěli jsme jít aspoň v poháru dál. Přišlo hodně lidí, vytvořili nám fantastickou atmosféru. Bohužel jsme se z poháru vyřadili sami svými chybami.

Vnímáte to tak, že jste Spartě to vítězství darovali?

Určitě. První gól padl z penalty. Já to moc neviděl, v první chvíli jsem si myslel, že to byla ruka hostujícího hráče. Ale Juryho to trefilo. Druhý gól jde za mnou, asi jsem už v prvním momentě mohl vyběhnout na centr, než to Frýďa hlavičkoval. Pak už to byla smůla, když to vrátili před branku, my jsme se srazili s Lacem, o kterém jsem vůbec nevěděl. Spíš jsem se snažil reagovat na to, že tam bude nějaký hostující hráč. A Frýďa možná pod dojmem, že je za ním nějaký hráč, se to snažil rychle odkopnout a kopnul to do branky. Takže dva darované góly. Pak jsme se to snažili otevřít a Sparta nás potrestala třetím gólem.

Snížení na 2:3 přišlo v nastavení. Věřil jste v tu chvíli, že by se ještě jeden útok mohl povést?

Už bylo málo času. Nastavovaly se nějaké čtyři minuty a Sparta už to potom kouskovala. To už je pak takové buď anebo. Snažíte se to kopnout někam nahoru, ale Sparta už si to pohlídala.

Vnímáte vyřazení z poháru jako hořké završení podzimu, v jehož druhé fázi se Baník herně zlepšil?

Pro mě to hořké je. Fanoušci vyprodali stadion, nemyslím si, že bychom byli nějak horší. Ale jak jsem řekl, první gól penalta, druhý beru na sebe, protože si myslím, že mám zkušenosti na to, abych tohle vyřešil.

Leccos jste ale pochytal…

To už je jen taková nadstavba. Gólman musí něco chytit. A pokud chceme porazit takový tým, jako je Sparta, tak takový zkušený hráč, jako jsem já, nemůže udělat chybu. Musíme tu situaci před gólem řešit úplně jinak.

Sparta ale měla přece jen víc šancí než Baník…

Ano, ale to už bylo za stavu 2:1 nebo 3:1. To už jsme se snažili hru otevřít a už to bylo vabank. Za vyrovnaného stavu toho tolik neměli. Jednou mě trefila nějaká hlavička, a pak mě zblízka nastřelil Zelený. Myslím, že jsme nehráli špatný zápas. Spartu jsme i zatlačili, jenom jsme některé situace nedohráli.

A Baník opět neporazil tým ze silné trojky. Přemýšlíte nad tím, proč tomu tak je?

Já nad tím nějak nepřemýšlím. Samozřejmě se nám to předhazuje, ale v hlavách to není. Chceme vyhrát s každým. Dnes to byl pohárový zápas, jinak to jsou ale zápasy za tři body a je jedno, jestli je získáte s Plzní nebo s Hradcem. My o tom, samozřejmě víme, že jsme s nikým z té silné trojky nevyhráli, ale jak říkám, moc nad tím nepřemýšlím.

Co říkáte na zápasovou kulisu? Panovala velká zima, byl to „jen“ pohárový zápas a přišlo přes čtrnáct tisíc lidí…

My měli celý týden informace, věděli jsme, kolik lístků je prodáno. Fanoušci zase ukázali, že patří mezi ty nejlepší v republice, ale my jsme jim bohužel nedali to, co by oni chtěli. I my i oni si přáli postup do dalšího kola a nám se to nepovedlo. Je od nich hezké, že nám i tak zatleskají, ale za mě je to velké zklamání. Uvnitř sebe to tak cítím.

Trenér Pavel Hapal mluvil po utkání o tom, že v defenzivě je Baník ještě příliš křehký…

Asi je to pravda. Moc těch čistých kont opravdu nemáme. Vždycky když už bychom ho mohli mít, tak vzadu uděláme chybu. Pro to, aby si obrana věřila, je těch nul vzadu opravdu málo. I když nedávno jsem se díval na statistiky a všiml jsem si, že ani týmy, které mají těch nul vzadu nejvíc, jich letos nemají tolik, jak tomu bývá v jiných sezonách.

Baník má před sebou zimní přestávku. Co bude v jejím průběhu nejdůležitější pro úspěšné zvládnutí jarní části sezony?

Hlavně se musíme dobře fyzicky připravit. Musíme makat, protože nás na nečeká lehké jaro. I když jsme se herně asi trochu zvedli, pořád to budce běh na dlouhou trať. Nevíme, co bude, jestli třeba zůstane Plavšič. To je taky jeden z důležitých hráčů v kádru. Ukázal, že je prostě někde jinde. Tak to musíme brát. V Baníku takový rozdílový hráč dlouho nebyl. Uvidíme, co Laco Almási, i o něm se hodně mluví. I když na druhou stranu Baník nemůže být o jednom nebo o dvou hráčích. Musíme makat jako tým. Možná přijdou jiní hráči, možná budou nějaké změny, nevím, to není otázka pro mě. My se ale musíme připravit a makat od prvního dne přípravy. Nebo už během těch individuálních programů, které dostaneme. Liga je vyrovnaná. Jednou vyhrajeme, můžeme být nahoře, jednou prohrajeme, můžeme být dole. Nesmíme si ale hlavně dovolit to, co jsme dělali teď, že jsme nechávali body týmům, které by měly být v tabulce pod námi.

28
Filip
Kubala
10
Matěj
Šín
17
Michal
Frydrych
77
Gigli
Ndefe
19
David
Lischka
30
Jiří
Letáček
7
Karel
Pojezný
20
Abdullahi
Tanko
13
Samuel
Grygar
21
Jiří
Klíma
0
Paixao da Silva
Ewerton
15
Patrick
Kpozo
29
Ladislav
Takács
24
Jan
Juroška
11
Eldar
Šehić
35
Jakub
Markovič
5
Jiří
Boula
9
David
Buchta
4
Robert
Mišković
26
Filip
Blažek
12
Tomáš
Rigo