po 6.11.2023
Aktuální zprávy

David Buchta prožil svůj střelecký den

Byl to jeho sedmnáctý a vzápětí osmnáctý prvoligový gól v kariéře. Oba v obdivuhodném provedení. David Buchta odehrál v neděli v Karviné svůj zatím nejvydařenější střelecký part v dresu Baníku. Poprvé v životě se mu podařilo vtěsnat dva vstřelené góly do jednoho prvoligového zápasu. Ten nedělním skončil vítězstvím Baníku 3:1.

Po utkání třímal v rukou cenu pro nejlepšího hráče zápasu. Zcela po zásluze. Plné hřiště jej bylo po celý zápas, svou první velkou fotbalovou parádu předvedl se svými spoluhráči v 53. minutě. Na polovině hřiště převzal kolmou přihrávku od Jiřího Bouly. Vydal se s míčem směrem kupředu a po pár metrech si poprvé v rychlosti vyměnil míč s Gigli Ndefem. Vzápětí prostrčil mezi dvěma karvinskými hráči míč znovu Gigli Ndefemu, ten mu patičkou narazil zpět a David Buchta byl náhle před karvinskou šestnáctkou. Pro další narážečku si vybral Filipa Kubalu, ten mu vrátil do volnějšího prostoru před hranicí pokutového území, a pak už David Buchta jen zamířil a levačkou poslal míč k pravé tyči karvinské branky.

„Byla to krásná kombinace jak s Giglim, tak i s Filipem, pak už jsem to jen poslal k tyči,“ těšil se naprosto po zásluze David Buchta po utkání. A nebyl zdaleka sám. „To byla moc hezká akce od všech kluků, kteří se do ní zapojili a jsem rád, že nejen David Buchta, ale i ostatní hráči ukázali, že náš tým zdaleka nestojí na jednom jednotlivci,“ pochválil trenér Pavel Hapal akci, která vedla ke gólu na 2:1 pro Baník.

A to měl David Buchta připravenu ještě jednu laskominu. Přichystal si ji na 58. minutu. Jiří Boula rozehrál nakrátko rohový kop, Ewerton si všimnul svého spoluhráče s číslem devět, jak číhá před šestnáctkou, a poslal mu míč. David Buchta si balon posunul dvěma doteky zhruba o metřík vpřed a takřka bez rozběhu jej napálil pravou šajtlí. Žádná dělovka, ale o to ošemetnější záležitost pro gólmana. Karvinský brankář Holec zareagovat nestačil a baníkovci mohli znovu propuknout v jásot. 

„Bylo to už potřetí,“ připomněl David Buchta po utkání s úsměvem na rtech, kolikrát že už jeho šajtle v této sezoně úřadovala. „Na tréninku se tak snažím zakončovat často a docela mi to vychází. Byl jsem sám na vápně, tak jsem to zkusil. Bylo to asi s tečí,“ glosoval po utkání, v němž Baník podle jeho slov předvést svou sílu. Zejména ve druhém poločase, i když i v tom prvním měli Ostravané řadu velkých šancí. „O přestávce, když jsme prohrávali, jsme si řekli, že tu sílu máme, a že ji musíme ukázat. A to se ve druhém poločase povedlo,“ dodal spokojeně.

7
Karel
Pojezný
26
Filip
Blažek
5
Jiří
Boula
29
Ladislav
Takács
9
David
Buchta
4
Robert
Mišković
12
Tomáš
Rigo
77
Gigli
Ndefe
0
Paixao da Silva
Ewerton
28
Filip
Kubala
24
Jan
Juroška
35
Jakub
Markovič
13
Samuel
Grygar
11
Eldar
Šehić
15
Patrick
Kpozo
20
Abdullahi
Tanko
19
David
Lischka
10
Matěj
Šín
17
Michal
Frydrych
21
Jiří
Klíma
30
Jiří
Letáček