út 9.4.2024
Aktuální zprávy

Baňky po základní části: Posun je evidentní

Utkáním na hřišti Lokomotivy Brno vstoupí v sobotu 20. dubna do nadstavbové části fotbalistky Baníku Ostrava. A vstoupí do ní z výrazně lepší pozice než v loňské nováčkovské sezoně. Tehdy byly Baňky před zahájením bojů ve skupině o záchranu poslední a ze sestupové pozice se vymanily právě až v průběhu nadstavby. Letos mají ve stejné fázi na osmé, tedy poslední, Pardubice šestibodový náskok.

„Jedním z našich předsezonních cílů bylo nebýt na jaře bezprostředně ohroženi sestupem a posunout se v tabulce blíže k jejímu středu. Tento cíl dílčím způsobem plníme, máme v této chvíli šestibodový náskok na Pardubice, jsme sedmí, pokud bychom v prvním utkání nadstavby vyhráli v Brně, posunuli bychom se na šestou pozici,“ řekl Richard Urban, manažer ženského týmu Baníku.

Kromě výsledkového posunu jej může těšit ještě jedna okolnost. A tou je úspěšné začleňování vlastních odchovankyň do prvoligového kádru. „Je skvělou vizitkou naší akademie, že produkuje hráčky pro první ligu. V posledním utkání základní části jsme měli v sestavě sedm odchovankyň, to je vynikající číslo. Některé z nich jsou ještě dokonce v dorosteneckém věku, což je vzhledem k tomu, jak krátkou dobu naše akademie funguje, logická věc,“ poznamenal Richard Urban s tím, že jeho plánem je, aby odchovankyně Baníku, respektive jeho akademie tvořily stále větší podíl hráčského kádru prvoligového týmu. A aby se zároveň tento tým stále posouval tabulkou k jejímu středu a pak dále i nad středovou hranici.

„Je samozřejmé, že v době, kdy nám odchovankyně většinou teprve dorůstají, potřebujeme mít v týmu i zkušené hráčky. A ty zatím většinou přivádíme z okolních klubů, i ze zahraničí. Naproti tomu podporujeme regionální ženské fotbalové týmy, aby se hráčská základna a z toho plynoucí potenciál neustále rozšiřovaly. Pokud se nám vedle toho bude nadále dařit i výkonnostní růst a postup k elitním patrům prvoligové tabulky, a není důvod o tom v našich podmínkách pochybovat, pak budeme moci být s výsledky práce spokojeni,“ uzavřel manažer ženského týmu Baníku. 

5
Jiří
Boula
29
Ladislav
Takács
0
Paixao da Silva
Ewerton
20
Abdullahi
Tanko
15
Patrick
Kpozo
26
Filip
Blažek
17
Michal
Frydrych
77
Gigli
Ndefe
30
Jiří
Letáček
28
Filip
Kubala
24
Jan
Juroška
11
Eldar
Šehić
35
Jakub
Markovič
19
David
Lischka
21
Jiří
Klíma
4
Robert
Mišković
12
Tomáš
Rigo
7
Karel
Pojezný
10
Matěj
Šín
9
David
Buchta
13
Samuel
Grygar