út 28.11.2023
Aktuální zprávy

Baník znovu na školách, dnes na Ostrčilce

Baník neutuchá ve svých aktivitách směrem ke svým fanouškům, tedy i těm potenciálně novým. V rámci projektu "Baník ve školách" vyrazil klub na návštěvu do další z ostravských základních škol, tentokrát do té na Ostrčilově ulici. Hosty setkání s tamními žáky byli tentokrát Michal Frydrych, Gigli Ndefe a fotbalistka Sára Korvasová.

Poprvé od chvíle, kdy Baník tento projekt spustil a začal se vydávat za dětmi z ostravských a regionálních základních škol, aby je oslovil a vzbudil v nich náklonnost ke klubu, se beseda žáků s přítomnými hosty konala také v angličtině. "Základní škola na Ostrčilově ulici je bilingvní, vyučuje ve dvou jazycích, tak jsme toho využili a také besedu jsme tentokrát vedli dvojjazyčně," uvedl Matěj Šturala, marketingový a PR ředitel Baníku Ostrava.

S překladem odpovědí Gigliho Ndefeho, který k žákům hovořil v angličtině, pomáhal Nikos Kuluris, známý hudebník a vášnivý fanoušek Baníku, který se těchto baníkovských besed také obvykle účastní, nicméně bylo i na malých školácích, kteří zaplnili tělocvičnu na "Ostrčilce", aby některé své otázky formulovali v angličtině.

Trojice hostů z Baníku čelila všemožným zvídavým dotazům. Jednu z přítomných školaček zajímalo, proč si všichni tři vybrali za své působiště právě Baník. "Cítím se tady být doma," odpověděl Michal Frydrych. Sára Korvasová, které do kádru Baněk přestoupila letos v létě ze Slovácka, netajila, že ji do Ostravy zlákaly podmínky. "Ty, které Baník ženskému fotbalu vytvořil a vytváří, patří mezi nejlepší v republice," řekla.

Gigliho Ndefeho uhranul Baník dle jeho slov vášní svých fanoušků. "Když jsem kdysi dávno přišel do Česka a začal hrát za Karvinou, můj asi druhý zápas, do kterého jsem nastoupil, byl proti Baníku. A byl jsem neskutečně překvapený z toho, co v tom utkání fanoušci Baníku předvedli. Bylo to neuvěřitelné a věděl jsem, že bych jednou chtěl v tomto klubu hrát," pravil pravý obránce Baníku Ostrava.   

Po skončení besedy si žáci ve spolupráci se zástupci Baníku vytvořili choreo, jímž se budou prezentovat v Sektoru mladého Chachara v průběhu utkání s Plzní, zahráli a zasoutěžili si o ceny i o vstupenky na zápas. 

"Líbilo se mi to. Děti potřebují své vzory, je dobře, že se jich mohou na něco zeptat," řekl Jindřich Švub, učitel tělocviku na ZŠ Ostrčilova, jenž patřil mezi pegagogy, kteří si přišli besedu poslechnout a setkání s Baníkem se zúčastnit. "O vaši akci byl zájem nejen mezi žáky, ale také mezi učiteli. Naše škola se ostatně fotbalu hodně věnuje, je to u nás velmi populární sport, každoročně pořádáme velký fotbalový turnaj, takže je dobře, že došlo i na setkání s Baníkem," dodal ještě Jindřich Švub.

15
Patrick
Kpozo
7
Karel
Pojezný
4
Robert
Mišković
0
Paixao da Silva
Ewerton
5
Jiří
Boula
30
Jiří
Letáček
13
Samuel
Grygar
17
Michal
Frydrych
29
Ladislav
Takács
24
Jan
Juroška
9
David
Buchta
21
Jiří
Klíma
10
Matěj
Šín
28
Filip
Kubala
35
Jakub
Markovič
77
Gigli
Ndefe
19
David
Lischka
12
Tomáš
Rigo
26
Filip
Blažek
20
Abdullahi
Tanko
11
Eldar
Šehić