čt 1.4.2021
A-tým

Preview: Liberec – Baník (sobota, 16:00)

Baník po reprezentační přestávce míří pod Ještěd – na hřiště, kde mu v posledních letech není souzeno. Možná, že právě nyní přišel čas, kdy baníkovci na Stadionu U Nisy zlomí prokletí deseti zápasů bez vítězství. Hraje se v sobotu od 16:00 v přenosu O2.

SOUPEŘ

Liberec je v bezprostředním boji o Evropu. Oba týmy mají v čerstvé paměti poslední vzájemné měření sil, k němuž kvůli podzimnímu odkladu došlo v lednu, a Baník na Městském stadionu vyhrál gólem Tomáše Zajíce. Jenže pak Liberec sedm zápasů v řadě neprohrál a proto je s minimální ztrátou v závěsu za čtvrtým Slováckem. Až před pauzou našel Slovan po dvou měsících přemožitele – v podještědském derby podlehl Jablonci 1:2. To však nic nemění na tom, že v tabulce aktuální formy patří Libereckým čtvrté místo za minulých deset kol.

BANÍK

Baník první týden přestávky pracoval na fyzické kondici a hlavně mohl doléčit všechny šrámy, které trenéra Ondřeje Smetanu limitovaly při tvorbě základní sestavy. Od čtvrtka se k týmu připojili po návratu z reprezentačních srazů také Patrizio Stronati a Ondřej Šašinka. Na sever Čech se tým vydá s odhodláním skoncovat s jedenáctiletým čekáním na výhru – tu poslední zařídil v dubnu 2010 kapverdský stoper Fernando Neves a od té doby Baník na tříbodový zisk v Liberci čeká. Návrat do známého prostředí zažije trenér Ondřej Smetana, který dres Slovanu oblékal stejně jako Jiří Fleišman.

NÁZOR TRENÉRA

Ondřej Smetana: „První týden jsme se věnovali hodně kondici, od pondělka se už připravujeme na Liberec. Musíme se vyvarovat chyb vzadu, být disciplinovaní, pak se šance na bodový zisk zvyšuje. Liberec je kvalitní tým, má spoustu kvalitních hráčů, ale víme, co nás tam čeká a chceme uspět. Máme co napravovat z minulých zápasů. Na Liberec mám pěkné vzpomínky, debutoval jsme tam dokonce v zápasu proti Baníku, prožil jsem tam hezké období. Ale těším se na to jako na každý jiný zápas a věřím, že tam uspějeme.“

DIVÁCI

Utkání se hraje za zavřenými dveřmi bez diváků. Přímý přenos lze sledovat na O2 TV fotbal.


25. kolo FORTUNA:LIGY

Liberec (5. místo, 42 bodů) - Baník (7. místo, 33 bodů)

Sobota 16:00, Stadion U Nisy

Rozhodčí: Zelinka - Paták, Nádvorník, VAR: Pechanec


Absence: Matoušek, Tijani (oba zranění), Karafiát (nejistý start) - Drozd (zranění)

Komu hrozí stop: Mosquera (7 ŽK), Mikula, Pešek, Rabušic - Fillo, Kuzmanovič, Laštůvka, Ndefe (všichni 3 ŽK)

Nejlepší střelci: Rabušic (9) - De Azevedo (8)


BANÍK VS LIBEREC V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 55 / 13-17-25 / 51:71

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Svěrkoš, Heinz 3 – Nezmar 8

Nejvyšší výhra: 3:0 (17. května 2000, 22. září 2013)

Nejvyšší prohra: 0:6 (30. srpna 2014)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (27. ledna 2021)

BANÍK – LIBEREC 1:0 (1:0)

Branka: 5. Zajíc. Rozhodčí: Julínek – Dobrovolný, Bureš. ŽK: Fleišman, Kuzmanovič, Kaloč - Rabušic, Karafiát, Purzitidis, Mosquera, Čech (asistent trenéra). ČK: 90.+4. Mosquera. Bez diváků.

Baník: Laštůvka - Fillo, Svozil, Stronati, Fleišman - De Azevedo (70. Ndefe), Jánoš, Kuzmanovič (90. Pokorný), Tetour (84. Kaloč), Holzer (84. Holzer) - Zajíc (70. O. Šašinka). Trenér: Kozel.

Liberec: Knobloch - Koscelník, Jugas, Chaluš, Mikula - Purzitidis (59. Mara), Sadílek, Karafiát (74. Faško) - Pešek, Rabušic (59. Rondič), Mosquera. Trenér: Hoftych.

9
David
Buchta
19
David
Lischka
15
Patrick
Kpozo
77
Gigli
Ndefe
29
Ladislav
Takács
20
Abdullahi
Tanko
35
Jakub
Markovič
30
Jiří
Letáček
5
Jiří
Boula
7
Karel
Pojezný
0
Paixao da Silva
Ewerton
28
Filip
Kubala
12
Tomáš
Rigo
26
Filip
Blažek
10
Matěj
Šín
21
Jiří
Klíma
17
Michal
Frydrych
24
Jan
Juroška
11
Eldar
Šehić
13
Samuel
Grygar
4
Robert
Mišković