so 28.11.2020
Aktuální zprávy

Baníkovské stopy: Místo poháru úprk

Ve druhém díle dokumentárního cyklu "Baníkovské stopy ve fotbalové historii", který klub na svých sociálních sítích uvedl v pátek, zavedli tvůrci diváka do roku 1988. Právě v něm vyhrál Baník tzv. Mitropa Cup, tedy Středoevropský pohár. Po domácím vítězství 2:1 nad italskou Boloňou vyhrál Baník i druhý finálový duel na italské půdě a v poháru tak triumfoval. Žádnou pohárovou trofej si však Baník domů z Itálie neodvezl a boloňský stadion opouštěl za vcelku dramatických okolností...

Středoevropský pohár na konci osmdesátých let ztrácel na zajímavosti a v roce 1988 se jej zúčastnily jen čtyři týmy. Mezi nimi Baník. A protože nakonec i Vojvodina Novi Sad, semifinálový soupeř Baníku, odstoupila, měl Baník cestu do finále volnou a svou účast v tomto ročníku Mitropa Cupu zahájil až finálovým střetem s Boloňou.

Doma díky gólům Radomíra Chýlka a Dušana Fábryho Baník 2:1 vyhrál. Také odvetu v Boloni Ostravané zvládli. Dvakrát se trefil Václav Daněk a byl z toho znovu triumf 2:1. Slavnostní ceremoniál se však nekonal a Baník stadion opouštěl bez poháru zadním vchodem. "Stalo se totiž takové faux pas," líčí v dokumentu Václav Daněk, jenž vypráví, jak Jiří Záleský ukázal směrem ke značně  nepřejícím italským fanouškům cosi velmi nezdvořilého. Co to bylo a jaké to mělo následky, to vše se dozvíte při sledování krátkého videodokumentu, jehož průvodcem je Václav Daněk. Video si můžete prohlédnout zde.

10
Matěj
Šín
24
Jan
Juroška
21
Jiří
Klíma
30
Jiří
Letáček
15
Patrick
Kpozo
20
Abdullahi
Tanko
13
Samuel
Grygar
28
Filip
Kubala
19
David
Lischka
0
Paixao da Silva
Ewerton
17
Michal
Frydrych
5
Jiří
Boula
4
Robert
Mišković
29
Ladislav
Takács
7
Karel
Pojezný
35
Jakub
Markovič
11
Eldar
Šehić
26
Filip
Blažek
12
Tomáš
Rigo
9
David
Buchta
77
Gigli
Ndefe