pá 27.3.2020
Aktuální zprávy

Exkurze do historie: poslední ostravské ligové derby

Od posledního ostravského prvoligového derby mezi Baníkem a Vítkovicemi dnes uplynulo neuvěřitelných 26let! Naposledy se oba celky utkaly v nejvyšší soutěži 27.března 1994 a Baník na Bazalech deklasoval soupeře z moravské části Ostravy vysoko 5:0.

Jak to tehdy vypadalo? Pod dohledem hlavního rozhodčího Romana Berbra v sestavě Baníku figuroval například Tomáš Řepka, excelentní špílmachr Viliam Hýravý a také Radek Slončík s Markem Poštulkou, kteří dnes pracují v Baníku u mládeže. Ale ti, kdo pamatují, vědí, že v podstatě co jméno, to zajímavý hráč.

Na straně Vítkovic, které směřovaly k sestupu, nastoupil vedle jiných zase baníkovský odchovanec Radek Basta, který vstoupil do historie “Slezské” tím, když v sezoně 1988/89 coby čerstvý osmnáctiletý ženáč pár hodin po obřadu rozhodl ještě v dresu mateřského klubu derby s Vítkovicemi dvěma góly. 

V jubilejním 30. derby měl Baník od začátku zápasu výraznou převahu, jeho hru výborně dirigoval ve středu hřiště kapitán Hýravý. V úvodu neproměnili gólové šance Galásek s Mašlejem, avšak v 19. minutě byl tvůrce hry Baníku Hýravý střelecky úspěšný, když skvělé sólo s přehledem zakončil technickou střelou k levé tyči.

Nápor domácích pokračoval i po vedoucí brance a ve 22. min. Duhan po narážečce s Rumanem zvýšil na 2:0. Baník produkoval útočný fotbal i ve druhém poločase. Třetí gól dal ve 49. min Duhan po nádherné akci Galáska a Poštulky a o čtyři minuty později Čížek po rohovém kopu Galáska usměrnil míč hlavou po čtvrté do vítkovické branky. Baník neustále útočil i v dalším průběhu střetnutí a Ruman v 64. min po kombinaci Hýravého, Poštulky a Duhana upravil skóre zápasu na konečných 5:0.


OHLASY TRENÉRŮ:

Verner Lička: “Velký vliv na vývoj zápasu měl gól Hýravého v 19. minutě, kdy tento hráč vybojoval po chybě vítkovických obránců míč, obešel individuálně několik hráčů a s přehledem skóroval. S výsledkem i hrou mužstva jsem maximálně spokojen."

Erich Cviertna: “Hodnocení utkání je jednoduché. Baník hrál kombinačně velmi dobře a byl v obou poločasech jasně lepší. Ve druhém již byla jeho převaha výrazná a hrálo se prakticky na jednu branku. My jsme útočili zcela ojediněle."


Od té doby se oba rivalové utkali v soutěžním utkání pouze na jaře roku 2003 v Českém poháru hraném v Havířově a v sezoně 2016/2017 sehráli na Městském stadionu dva dramatické zápasy ve druhé lize (FNL).

Dočkáme se ještě dalšího pokračování derby v nejvyšší soutěži? V nejbližší době to moc reálné není. Baník se po hubených letech postupnými krůčky prokousává zpět mezi českou fotbalovou elitu, naopak Vítkovice bojují nejen o setrvání ve druhé lize, ale také o holou existenci.


27. 3. 1994, Bazaly

Baník - FC Vítkovice Kovkor 5:0 (2:0)

Branky: 19. Hýravý, 22. a 48. Duhan, 54. Čížek, 65. Ruman. Rozhodčí: Berbr. Střely na branku: 13:3, mimo 12:4, rohy 11:4. 

Diváci: 5215.

Sestavy:

Baník: Bernady - Schindler - Řepka, Ondráček - Galásek, Hýravý (75. Kubánek), Duhan, Mašlej, Čížek - Ruman (70. Slončík), Marek Poštulka. Trenér: Verner Lička

Vítkovice: Krása - Plachta (36. Baranek) - Papuga, Cieslar - Petrovský, Basta, Kraut, Krajčovič, Vlk - T. Machala (63. Sýkora), Tuma. Trenér: Erich Cviertna.

24
Jan
Juroška
30
Jiří
Letáček
11
Eldar
Šehić
77
Gigli
Ndefe
17
Michal
Frydrych
9
David
Buchta
12
Tomáš
Rigo
5
Jiří
Boula
29
Ladislav
Takács
4
Robert
Mišković
28
Filip
Kubala
26
Filip
Blažek
10
Matěj
Šín
35
Jakub
Markovič
7
Karel
Pojezný
20
Abdullahi
Tanko
15
Patrick
Kpozo
21
Jiří
Klíma
13
Samuel
Grygar
19
David
Lischka
0
Paixao da Silva
Ewerton