po 17.6.2019
A-tým

Bohumil Páník: Chceme mít dvacítku dobrých hráčů

Letní pauza v Baníku skončila. Všem. Hráčům i trenéru Bohumilu Páníkovi, který v pondělí odpoledne přivítal hráče na startu přípravy a znovu se pustil do práce. A mezitím stačil odpovědět na několik otázek...

Začněme otázkou, na jejíž odpověď fanoušci čekají. Bude i v příští sezoně pokračovat Milan Baroš?

To je otázka spíš na sportovního ředitele. Já mám k dispozici seznam hráčů, kterým se řídím. Milan Baroš na něm napsán je, má ale delší dovolenou, takže věřím, že se po určité době přidá.

(Sportovní ředitel Marek Jankulovski: „S Milanem jsme na něčem předběžně domluveni, ale má ještě dovolenou, takže až se vrátí, padne definitivní rozhodnutí. Já ale věřím, že bude pokračovat.“)

Baník zatím přivedl dvě posily do A-týmu. Tomáše Smolu a Milana Lalkoviče. Jste s tímto posílením spokojen?

Jsem spokojený. Milan Lalkovič může hrát zprava, ale i zleva. Je individuálně vybavený. Viděl jsem ho v Olomouci hrát zleva a dal naší juniorce asi tři góly. Takže kvalitu demonstroval. A Tomáš Smola je útočník, klasická devítka, která se dovede prát se stopery. Umí uhrát balony. Oba jsou dobrá trefa.

Kdy padlo definitivní rozhodnutí o tom, že budete v Baníku v pozici trenéra poté, kdy vám vypršela smlouva, pokračovat?

Seděli jsme v neděli, ujasnili jsme si pár věcí, jakým způsobem pokračovat dál. Došli jsme k nějaké shodě, proto tady jsem. Smlouvu ještě podepsanou nemám, ale když se chlapi u stolu domluví, tak to platí. Žádný problém.

Sledoval jste s napětím, jak dopadne dění kolem Patrizia Stronatiho, o něhož měl zájem Lech Poznaň?

Znám polské mančafty, vím, jak se chovají na trhu. Mají nejradši, když přicházejí volní hráči zadarmo. Věděl jsem, že ty dva až tři miliony euro nedají, takže jsem byl absolutně v klidu.

(Sportovní ředitel Marek Jankulovski: „Je faktem, že jednání probíhala a kluby se nedohodly. Jsem rád, že Patrizio bude pokračovat v Baníku. I když přestupové okno je dlouhé a stát se může cokoli.)

Věříte, že do kádru přibudou ještě další posily?

Řešíme víc hráčů, ale když řeknu jejich jména, určitě to zaregistrují ostatní kluby a skočí nám po nich. Je to vnitřní věc klubu, uvidíme, jestli ještě někdo dorazí nebo ne.

Několik hráčů se vrátilo z hostování. Mezi nimi Dyjan Carlos de Azevedo, jaké s ním máte plány?

Myslím si, že to hostování mu nebylo přínosem, když se podíváte na statistiky, kolik zápasů odehrál. V jeho letech ho to spíše přibrzdilo. Kdyby zůstal v Baníku, tak věřím, že by odehrál určitě více zápasů a mohl by být přínosem pro mužstvo. Vyplnil by post, který nám chyběl, kde by on mohl dostat obrovský prostor. Možná je to velká škoda pro jeho kariéru. Půl roku pořádně nehrál. To ale musí vědět hlavně on a jeho manažer.

Počítáte s ním?

Je to náš hráč a chci ho vidět, v jakém je stavu herním i kondičním. Žádného hráče, přestože ten rozchod vloni nebyl ideální, nesbalím a nehodím koše. Naopak, možná to on sám trochu přehodnotí v hlavě. Uvidíme, jak se bude chovat a jaké budou jeho výkony.

A co Matěj Helešic? V Českých Budějovicích si jeho výkony pochvalovali a rádi by si ho asi nechali...

Je o rok zkušenější. Je důležité, že v Budějovicích hrál a prezentoval se dobrými výkony. Je náš, mladý, perspektivní a já jenom vítám každou konkurenci, která přijde. Když hráč ukáže, že se chce porvat o flek, bude to jen na něm. Já budu jen rád, když vytvoří konkurenční prostředí. To je hnacím motorem celého mužstva.

A co Oleksander Azackij či Josef Celba?

Chtěli bychom dobrou dvacítku hráčů, aby ta konkurence na jednotlivé posty byla a hráči věděli, že se pořád musí snažit o absolutní výkon, protože je za ně náhrada. Tak je to v těch silných mančaftech, které pak nemají problém jako my, když hrají systémem středa-sobota-středa. A třeba několikrát za sebou, tak jak nás to potkalo v posledních pěti zápasech. Přibyla nám zranění a těžko jsme se tím vyrovnávali.

Jak vám vyhovovala, či nevyhovovala krátká pauza, kterou tým po skončení sezony měl?

Fyzicky tu přestávku člověk poznal, ale psychicky ne, protože jste pořád na telefonu a WhatsAppu a pořád to jede. Tělo si odpočinulo, ale hlava moc ne. Věřím, že to zvládneme a v zimě si odpočineme o týden víc.

10
Matěj
Šín
15
Patrick
Kpozo
11
Eldar
Šehić
9
David
Buchta
30
Jiří
Letáček
24
Jan
Juroška
20
Abdullahi
Tanko
13
Samuel
Grygar
77
Gigli
Ndefe
5
Jiří
Boula
35
Jakub
Markovič
19
David
Lischka
28
Filip
Kubala
12
Tomáš
Rigo
4
Robert
Mišković
26
Filip
Blažek
17
Michal
Frydrych
21
Jiří
Klíma
7
Karel
Pojezný
29
Ladislav
Takács
0
Paixao da Silva
Ewerton