st 25.1.2023
A-tým

Filip Kaloč: Jsem rád, že můžu v Baníku pokračovat!

Jednoznačné "ANO" si v úterý řekli Filip Kaloč a Baník Ostrava. Výsledkem je nová a dlouhá, tříapůlletá smlouva. Vzkaz ze strany Baníku: Chceme tě v našem klubu! Vzkaz ze strany Filipa Kaloče: V Baníku jsem rád! Ano, takto se dá bezproblémová dohoda obou stran rozhodně číst.

Jak dlouho jednání o nové smlouvě trvalo? Váhal jste s jejím podepsáním?

Ne, tady asi nebylo o čem. Za rok v létě by mi končila smlouva, což jsem samozřejmě věděl, a proto to moje agentura taky řešila. V Turecku jsme si akorát s panem Mikloškem a s panem Bělákem sedli a bez problémů jsme se dohodli na prodloužení.

Máte na kontě na osmdesát prvoligových startů, jste kapitánem reprezentační jedenadvacítky, určitě jste řešil i jiné nabídky…

To není otázka na mě, ale na mého agenta, já jsem rád, že můžu v Baníku pokračovat. Teď jsme v půlce sezony a myslím, že ještě něco můžeme uhrát, a to je to, co mě teď zajímá nejvíc. Jsem rád za důvěru, kterou mi Baník dal najevo a doufám, že ji taky splatím.

To, že jste v Baníku podepsal smlouvu na tři a půl roku je signálem, že věci v Baníku fungují…

I tak se to dá samozřejmě brát. Já jsem jenom rád. Jsem tady odmalička a kdyby mi někdo v době, kdy mi bylo těch deset jedenáct let, řekl, že se tady jednou budeme bavit o tom, že jsem v Baníku podepsal smlouvu na dalších tři a půl roku, ani bych si tehdy o tom neodvážil snít. Teď se to děje a jsem jenom rád. Zároveň je to pro mě velká motivace do další práce. Žádný důvod k uspokojení. Spíš přesně naopak.

V létě vás čeká evropský šampionát jedenadvacítek. Je pro vás i vzhledem k tomu šampionátu důležité, že máte novou smlouvu a že se můžete v klidu soustředit na fotbal, tedy i na výkony na vrcholné reprezentační akci?

Pro ten vnitřní klid to určitě důležité je. Člověk má nějakou jistotu, kdyby se třeba nedej bože zranil, což samozřejmě nechci přivolávat. Ale nějakým způsobem teď nemusím svou nejbližší budoucnost řešit a můžu se naplno soustředit na to, abych hrál dobře. A nejen na tom blížícím se mistrovství Evropy, to je až v létě. Teď je před námi jarní část sezony a přede mnou výkony v Baníku.

Nicméně případný úspěch na červnovém mistrovství Evropy může vaši kariéru katapultovat k ještě zajímavějším perspektivám…

Slýchávám to ve svém okolí, to je pravda. Že to pro mě může být zlomový půlrok. Já považuju za úspěch už to, že jsme se na šampionát dostali. Čekají nás tam těžcí soupeři, Německo a Anglie. Na druhou stranu si tam určitě nepojedeme jenom zahrát. Na takovém turnaji se může stát cokoliv. Ale to je opravdu ještě daleko. Nějaký zlom v kariéře to být může, ale to vše bude až po jarní části sezony v dresu Baníku. Ta je teď pro mě prvořadá.

77
Gigli
Ndefe
17
Michal
Frydrych
4
Robert
Mišković
0
Paixao da Silva
Ewerton
7
Karel
Pojezný
9
David
Buchta
21
Jiří
Klíma
15
Patrick
Kpozo
28
Filip
Kubala
30
Jiří
Letáček
13
Samuel
Grygar
12
Tomáš
Rigo
26
Filip
Blažek
5
Jiří
Boula
24
Jan
Juroška
35
Jakub
Markovič
19
David
Lischka
20
Abdullahi
Tanko
11
Eldar
Šehić
29
Ladislav
Takács
10
Matěj
Šín