pá 5.4.2024
Preview k zápasu

Preview: Jablonec – Baník (neděle, 15:00)

Čerstvě jako čtvrtý tým tabulky vyráží Baník na neoblíbenou půdu do Jablonce. V nedělním utkání, které se na Střelnici hraje od 15:00, chce už konečně prolomit dlouholetou sérii bez výhry.


SOUPEŘ

Jablonec po dvou prohrách s Plzní a Bohemians vypadl z prostřední skupiny a v úterý navíc na domácím bojišti Viktorii podlehl i v MOL Cupu 0:3. Ale spoléhat na pokles formy se u Severočechů rozhodně nedá, protože výkyvy je provázejí v podstatě celou sezonu a v řadě jiných zápasů naopak ukázali, že síla v týmu je. Včetně vzájemného utkání v Ostravě, které gólem Chramosty Severočeši v říjnu vyhráli 1:0. Zkraje února zaujala i jejich přestřelka v Edenu, kde svěřencům Radoslava Látala na bodový zisk nestačily ani tři vstřelené góly, protože v závěru inkasovali a na Slavii prohráli 3:4. Stadion Střelnice je v duelech s Baníkem domácí pevností, ze které hosté už dlouhých 18 let neodvezli triumf. 


BANÍK

Baník konečně utnul nepříjemnou domácí sérii bez výhry a teď si brousí zuby i na tu další a mnohem delší, jabloneckou. Kouč Pavel Hapal se svým štábem dokázali naposledy Teplice překvapit sestavou i rozestavením, teď mu navíc přibyla další alternativa v podobě Tomáše Riga, který se po trestu vrací do kádru. O tom, že se Baníku venku opravdu daří, už bylo napsáno dost. Z posledních devíti zápasů venku sedmkrát vyhrál, momentálně má sérii tří výher po sobě. V Jablonci v minulé sezoně dvakrát remizoval 1:1 a v obou utkáních byl blízko kýžené výhře. Tak snad to teď už konečně vyjde.


NÁZOR TRENÉRA

„Konečně jsme doma vyhráli a to samozřejmě ještě více prospělo atmosféře v týmu. Ale musíme vidět i negativa, která se v tom utkání objevila, měli jsme tam dost okýnek vzadu a soupeř si vypracoval dost šancí. S tím spokojeni být nemůžeme. V Jablonci to bude zase o něčem jiném. Hrozně dlouho jsme tam nevyhráli a opravdu bychom to rádi prolomili, protože ta doba je strašně dlouhá. Soupeř má svoji kvalitu, byť také řeší nějaké zdravotní problémy. Na to se ale nechceme ohlížet a jedeme se tam prosadit svou vlastní hrou, která nám přinesla efekt a bodové zisky v posledních venkovních zápasech.“


DIVÁCI

Vyprodáno v Jablonci není a pravděpodobně nebude, lístků bude i v den zápasu dostatek přímo na místě v pokladnách stadionu. Upozorňujeme, že domácí klub podobně jako Baník před týdnem vyhlásil akci pro děti zdarma, která se vztahuje i na malé fanoušky soupeře.


FORTUNA:LIGA

27. kolo

Jablonec (12. místo, 28 bodů) – Baník (4. místo, 40 bodů)

Neděle 15:00, Stadion Střelnice

Rozhodčí: Berka – Vlček, Slavíček, VAR: Adámková


Absence: Hurtado (trest za ČK), Houska (trest 4 ŽK), Nebyla, Drchal, Pleštil, Černák, Polidar, Krulich (zranění) - Takács (rekonvalescence)

Nejlepší střelci: Chramosta (8) - Ewerton (9)

Komu hrozí stop: Souček (7 ŽK), Alegue, Tekijaški, Hanuš, Čanturašvili, Martinec (3 ŽK) - Ndefe, Buchta (3 ŽK)


BANÍK VS JABLONEC V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 60 | 14-24-22 | 77:92

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Baroš, Ruman 5 – Doležal 8

Nejvyšší výhra: 4:1 (18. října 1998 a 7. března 2010)

Nejvyšší prohra: 0:4 (19. srpna 2011, 12. srpna 2013, 23. května 2015, 27. dubna 2019)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (28. října 2023)

Baník - Jablonec 0:1 (0:0)

Branka: 84. Chamosta. Rozhodčí: T. Klíma - Kubr, Pečenka - Machálek (video). ŽK: Buchta, Ewerton, Fadairo - Houska, Polidar, Souček, Štěpánek, Čanturišvili, Hanuš. Diváci: 8330.

Baník: Letáček - Ndefe (62. Juroška), Lischka, Pojezný, Kpozo - Buchta (88. Fadairo), Rigo, Šín, Ewerton - Kubala (62. Almási) - Tanko (77. J. Klíma). Trenér: Hapal.

Jablonec: Hanuš - Štěpánek, Tekijaški, Hurtado (85. Souček), Polidar - Houska (90+1. Hübschman), Kratochvíl - Čanturišvili, Martinec, Alégué (64. Chramosta) - Krulich (64. Pleštil). Trenér: Látal.

4
Robert
Mišković
0
Paixao da Silva
Ewerton
26
Filip
Blažek
21
Jiří
Klíma
13
Samuel
Grygar
29
Ladislav
Takács
24
Jan
Juroška
30
Jiří
Letáček
5
Jiří
Boula
17
Michal
Frydrych
20
Abdullahi
Tanko
15
Patrick
Kpozo
9
David
Buchta
19
David
Lischka
7
Karel
Pojezný
12
Tomáš
Rigo
28
Filip
Kubala
77
Gigli
Ndefe
11
Eldar
Šehić
10
Matěj
Šín
35
Jakub
Markovič