pá 12.4.2024
Preview k zápasu

Preview: Baník – Karviná (neděle, 15:00)

Zvoníme na šichtu! Hornické derby mezi Baníkem a Karvinou vyplní nedělní program 26. kola FORTUNA:LIGY.


SOUPEŘ

Karviná bojuje o záchranu v nejvyšší soutěži a už tři kola se tak děje pod vedením trenérského triumvirátu Lubomír Vlk, Marek Bielan, Radim Grussmann, který se z provizorní stal plnohodnotnou variantou do konce sezony místo odvolaného Juraje Jarábka. Pod jejich vedením Karvinští získali čtyři body a v posledním kole na domácí trávníku obrali i třetí Plzeň. Mezi oběma kluby se dá najít nemálo pojítek především v hráčském kádru MFK, Baníkem dříve prošli Lapeš, Fleišman, Svozil, Boháč, Budínský i Žák, v realizačním týmu vedle asistenta Grussmanna působí i Michal Papadopulos. I jejich zásluhou bude mít derby svůj specifický nádech, i když Jiří Fleišman jako hráč na hostování po dohodě klubů hrát nemůže. Karviná sice venku není bůhvíjak bodově úspěšná, ale velkým varováním by mělo být, že jedinou výhru dosáhla v Plzni. Většinu zápasů venku ztrácí jen nejtěsnějším poměrem, bodovat dokázala v Jablonci i Mladé Boleslavi.


BANÍK

Tři výhry v řadě, upevněné čtvrté místo, sedm gólů v posledních dvou utkáních, podle aktuální formy druhé místo z uplynulých pěti kol. Dost důvodů, proč přijít v neděli na Baník. Derby mívají svá specifika a jedním z nich je, že papírové prognózy nezřídka neplatí. Viz poslední vzájemný zápas na ostravské půdě, který Karviná vzdor všem předpokladům ve své sestupové sezoně vyhrála 3:1. Baník prochází takřka celým jarem bez vážnějších zdravotních problémů, a třebaže v Jablonci chyběl kvůli lehčímu zranění Matěj Šín, na Karvinou už by měl být fit a kouč Pavel Hapal tak může vybírat z kompletního kádru. Do společné přípravy se už opět zapojuje i Ladislav Takács. Baník potřebuje zlepšit svou úspěšnost domácích zápasů.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Do utkání jdeme v dobrém rozpoložení. Tři vítězství po sobě, nálada je dobrá, je to vidět i v tréninkovém procesu, ale nejpodstatnější bude to přenést do zápasu. Je pravda, že od chvíle, co jsme přešli na tříobráncový systém, se nám začalo i výsledkově dařit, ale přiznám, že zvažujeme i klasickou čtyřkovou variantu pro tento zápas. Tím, že jsme ten systém na tři stopery nepoužívali tak často, tam jsou pořád ještě i rezervy. Karviná je určitě nepříjemné a pracovité mužstvo, některé zápasy, které prohrála, prohrát nemusela. Musíme se mít na pozoru, navíc je tam spousta hráčů, která Baníkem prošla a budou mít o motivaci postaráno. Ale věřím, že navážeme na minulé zápasy a dokážeme se prosadit jak herně v poli, tak střelecky.“


DIVÁCI

Předprodej vstupenek stále běží, za výhodnější cenu potrvá do soboty a v den utkání bude prodej pokračovat už přímo v pokladnách stadionu, které se otevřou ve 13:00. Ve stejný čas startuje i food zóna, v jejímž menu tentokrát přibudou i těstoviny. Celý stadion bude divákům zpřístupněn ve 13:30. Pokud máte permici a na zápas nejdete, zvažte uvolnění svého místa na zápas do volného prodeje jiným zájemcům.


FORTUNA:LIGA

28. kolo

Baník (4. místo, 43 bodů) – Karviná (15. místo, 20 bodů)

Neděle 15:00, Městský stadion

Rozhodčí: Machálek - Caletka, Žurovec, VAR: Zelinka


Absence: Takács (rekonvalescence), Šín (nejistý start) – Memič (trest za ČK), Fleišman (dohoda klubů), Bederka, Čurma, Doležal (zranění)

Nejlepší střelci: Ewerton (9) – Akinyemi (4)

Komu hrozí stop: Boula (7 ŽK), Ndefe, Buchta, Kpozo (3 ŽK) – Svozil (7 ŽK), Budínský, Fleišman, Holec, Iván, Moses, Traore (3 ŽK)


BANÍK VS KARVINÁ V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 11 | 5-4-2 | 15:11

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Pokorný, Fleišman, Buchta (2) – Budínský (2)

Nejvyšší výhra: 3:0 (8. listopadu 2019)

Nejvyšší prohra: 0:2 (29. března 2019), 1:3 (19. března 2022)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (5. listopadu 2023)

MFK Karviná – Baník 1:3 (1:0)

Branky: 25. Budínský – 53. a 58. Buchta, 49. Ewerton. Rozhodčí: Rouček – Hájek, Leška – Hocek (video). ŽK: Tanko, Juroška (oba Ostrava). Diváci: 4 833 (vyprodáno).

Karviná: Holec – Moses (90.+2 Bederka), Krčík, Svozil, Čurma – Boháč (60. Žák), Čavoš – Memič (69. Doležal), Budínský (60. Ezeh), Iván (60. Papalelé) – Akinyemi. Trenér: Jarábek.

Baník: Letáček – Ndefe (79. Juroška), Lischka, Pojezný, Kpozo – Buchta, Rigo, Boula, Kubala (73. Šín), Ewerton (85. Frydrych) – Tanko (73. Klíma). Trenér: Hapal.

26
Filip
Blažek
5
Jiří
Boula
21
Jiří
Klíma
17
Michal
Frydrych
35
Jakub
Markovič
29
Ladislav
Takács
7
Karel
Pojezný
28
Filip
Kubala
30
Jiří
Letáček
12
Tomáš
Rigo
13
Samuel
Grygar
10
Matěj
Šín
9
David
Buchta
24
Jan
Juroška
15
Patrick
Kpozo
20
Abdullahi
Tanko
19
David
Lischka
0
Paixao da Silva
Ewerton
77
Gigli
Ndefe
11
Eldar
Šehić
4
Robert
Mišković