út 16.4.2024
Aktuální zprávy

Souboj Baníku s Manchesterem už v pátek!

Už jen tři dny zbývají do souboje starších žáků Baníku s vrstevníky Manchesteru United, který bude jedním z vrcholů blížícího se skvěle obsazeného Turnaje národů. Ten se bude konat v Ostravě a okolí ve dnech 18. až 21. dubna. Souboj patnáctek Baníku a Manchesteru United se v jeho rámci uskuteční 19. dubna od 16 hodin v areálu Vista!

Turnaj kategorie U15 se jako každým rokem koná u příležitosti uctění památky obětí holocaustu. Záštitu nad turnajem letos převzal dokonce prezident České republiky Petr Pavel.

Turnaj národů (dříve Turnaj 4 zemí) si za uplynulé ročníky svého konání získal velký respekt. Nejen pro svou skvělou kvalitu, kterou každoročně drží na vysoké úrovni účast takových týmů, jako Chelsea, Liverpool apod., ale také pro svůj mimořádný společenský význam. Díky němu se Akademii Baníku Ostrava podařilo pro letošní rok vůbec poprvé získat záštitu prezidenta republiky.

Také letos se Turnaj národů stane sportovním zápolením tuzemských, ale i evropských špičkových týmů starších žáků. Do Ostravy a Pobeskydí zavítá tým Manchesteru United, 1. FC Köln, Herthy Berlín, Honvédu Budapest, Slovanu Bratislava, Górniku Zabrze, Žiliny či Sparty nebo Slavie. Baník se v páteční základní skupině střetne postupně s MTK Budapešť (9.30, Hlubina), Duklou Praha (12.20, Vista) a Manchesterem United (16.00, Vista). Souboje o umístění se budou hrát v sobotu na Vistě (skupina 9.-12.) a na Bazalech (skupina 1.-8.). Finále turnaje se bude hrát na Bazalech v sobotu ve 14 hodin. Veškeré podrobné informace k turnaji včetně rozlosování naleznete zde.

"Můžeme se opět těšit na skvělou konfrontaci se špičkovými evropskými kluby v čele s Manchesterem United, 1. FC Köln. Díky všem, kteří se na organizaci tohoto skvělého turnaje podílí. Věřím, že překonáme loňský divácký rekord ze Zlatého kahanu a zaznamenáme největší diváckou účast na utkání některého z turnajů, které Akademie FCB pořádá," uvedl Roman Holiš, předseda Akademie FC Baník Ostrava, která turnaj pořádá.

A také v letošním roce bude významnou součástí celé akce setkání všech účastníků turnaje v Kulturním domě v Ostravě-Petřkovicích, kde zástupci jednotlivých klubů vzájemně odprezentují svůj pohled na problematiku holocaustu a zkušenost s ní z pohledu historie daného národa či přímo klubu.

Kromě této akce se v Sepetné uskuteční také přednáška za aktivní účasti zástupců projektu Paměť národa, ke společenskému setkání zástupců účastníků turnaje, pozvaného primátora města Ostravy a starostů Čeladné a Ostravice dojde také v Čeladné.

21. dubna se všichni účastníci turnaje vypraví do někdejšího koncentračního tábora v Osvětimi, kde zapálením svíček uctí památku obětí holocaustu.

12
Tomáš
Rigo
13
Samuel
Grygar
26
Filip
Blažek
5
Jiří
Boula
24
Jan
Juroška
10
Matěj
Šín
77
Gigli
Ndefe
19
David
Lischka
35
Jakub
Markovič
28
Filip
Kubala
21
Jiří
Klíma
29
Ladislav
Takács
17
Michal
Frydrych
9
David
Buchta
11
Eldar
Šehić
20
Abdullahi
Tanko
30
Jiří
Letáček
4
Robert
Mišković
7
Karel
Pojezný
15
Patrick
Kpozo
0
Paixao da Silva
Ewerton