pá 31.3.2023
Preview k zápasu

Preview: Baník – Liberec (sobota, 16:00)

Baník po reprezentační přestávce hraje před domácím publikem. V sobotu od 16 hodin hostí na Městském stadionu Liberec.


SOUPEŘ

Ani Liberec neprochází růžovým obdobím a podobně jako FCB šest kol v řadě nedosáhl na tříbodový zisk. Což ve vyrovnané střední části tabulky přispělo k postupnému pádu ze skupiny o titul do skupiny o záchranu. Někdejší kouč Baníku Luboš Kozel také na své bývalé půdě potřebuje uspět. Slovan v posledním zápasu před reprezentační pauzou vzdoroval Slavii, kterou nakonec po gólu v nastavení obral o dva body a sám jeden získal za remízu 2:2. Dres Slovanu aktuálně obléká i Gigli Ndefe, jenž je pod Ještědem na hostování do konce sezony. Nejpřesnější mušku má z hráčů Liberce Lukáš Červ se čtyřmi góly.


BANÍK

Sáhodlouhé rozebírání situace je zbytečné. Baník urgentně potřebuje zabrat a ukončit šestizápasovou sérii bez výhry. V týdnu reprezentační přestávky tým pracoval na kondici, nyní odcestoval na krátké soustředění do polského příhraničí a snaží se udělat maximum pro zlomení nepříznivé série. V jaké sestavě půjde mužstvo do utkání? Z dlouhodobě zraněných hráčů se zatím nikdo nevrací, mimo jsou tedy Daniel Tetour, Michal Frydrych, Ladislav Takács, David Lischka. Jaroslav Svozil už odehrál dvě soutěžní utkání za béčko a je připraven do hry. Až během tohoto týdne se k mužstvu připojovali reprezentanti Filip Kaloč, Karel Pojezný, Matěj Šín, Martin Hrubý a Muhammed Sanneh.


NÁZOR TRENÉRA

Pavel Hapal: „Celé dva týdny jsme pracovali na to zlepšení fyzické připravenosti, soustředili jsme se na to, že výsledky nebyly dobré. Dávali jsme velký důraz na to, že zápas s Libercem je velice důležitý a tomu jsme uzpůsobovali přípravu na utkání. První týden jsme tvrdě trénovali, druhý se už věnovali i taktickým věcem. Liberec je povzbuzený remízou se Slavií, my ale měli své problémy v našich řadách a snažili jsme se je odstranit. Přeji si, aby to bylo vidět v sobotu na hřišti.“


DIVÁCI

Lístků na utkání je dostatek, kromě obvyklých předprodejních míst se budou prodávat i na místě v pokladnách stadionu. Upozorňujeme, že uzavřeny jsou sektory D1 až D4, všichni permanentkáři mají náhradní místa v sektorech C8 až C6. V bulletinu se mimo jiné můžete přečíst velký rozhovor se Zdeňkem Říhou, který v miunlém kole debutoval v nejvyšší soutěži. Hned po skončení zápasu začne v pokladnách Městského stadionu předprodej vstupenek na nadcházející utkání Baníku na Slovácku. Cena jednoho lístku je 300 korun, platba je možná pouze v hotovosti. Od pondělka pak bude zbylá část vstupenek k dostání ve fanshopu na Karolině.


25. kolo FORTUNA:LIGY

Baník (13. místo, 25 bodů) – Liberec (11. místo, 27 bodů)

Sobota 16:00, Městský stadion Ostrava

Rozhodčí: Černý – Nádvorník, Horák, VAR: Batík


Nejlepší střelci: Klíma, Almási (5) – Červ (4)

Absence: Tetour, Frydrych, Lischka (zranění), Takács (rekonvalescence) – Ndefe (dohoda klubů), Fukala, Gebreselassie, Mikula, Višinský (zranění)

Komu hrozí stop: Laštůvka, Frydrych, Almási, Cadu, Sanneh, Tijani (3 ŽK) – nikdo


BANÍK VS LIBEREC V SAMOSTATNÉ LIZE

Bilance vzájemných zápasů: 59 | 14-20-25 | 54:72

Nejlepší střelci vzájemných zápasů: Svěrkoš, Heinz 3 – Nezmar 8

Nejvyšší výhra: 3:0 (17. května 2000, 22. září 2013)

Nejvyšší prohra: 0:6 (30. srpna 2014)


POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ UTKÁNÍ (9. ŘÍJNA 2022)

Liberec – Baník 0:0

Rozhodčí: Batík – Pečenka, Kotalík – Szikszay (video). ŽK: Matoušek, Červ, Čvančara (kondiční trenér) – Cadu, Kaloč, Šehič, Almási. ČK: 38. Gebre Selassie (Liberec). Diváci: 3 858.

Liberec: Vliegen – Gebre Selassie, Talovjerov, Plechatý – Mikula, Červ (57. Purzitidis), Valenta, Preisler (87. Fukala) – Frýdek – Van Buren (90.+2 Rabušic), Matoušek (57. Prebsl). Trenér: Kozel.

Baník: Laštůvka – Ndefe, Frydrych, Lischka, Šehič (86. Fleišman) – Cadu, Kuzmanovič (67. Tetour), Kaloč, Plavšič – Klíma (67. Tijani), Almási. Trenér: Vrba.

5
Jiří
Boula
4
Robert
Mišković
11
Eldar
Šehić
9
David
Buchta
0
Paixao da Silva
Ewerton
24
Jan
Juroška
13
Samuel
Grygar
21
Jiří
Klíma
17
Michal
Frydrych
7
Karel
Pojezný
77
Gigli
Ndefe
10
Matěj
Šín
19
David
Lischka
35
Jakub
Markovič
15
Patrick
Kpozo
12
Tomáš
Rigo
29
Ladislav
Takács
28
Filip
Kubala
20
Abdullahi
Tanko
26
Filip
Blažek
30
Jiří
Letáček