út 9.4.2024
Aktuální zprávy

Baňky po základní části: Posun je evidentní

Utkáním na hřišti Lokomotivy Brno vstoupí v sobotu 20. dubna do nadstavbové části fotbalistky Baníku Ostrava. A vstoupí do ní z výrazně lepší pozice než v loňské nováčkovské sezoně. Tehdy byly Baňky před zahájením bojů ve skupině o záchranu poslední a ze sestupové pozice se vymanily právě až v průběhu nadstavby. Letos mají ve stejné fázi na osmé, tedy poslední, Pardubice šestibodový náskok.

„Jedním z našich předsezonních cílů bylo nebýt na jaře bezprostředně ohroženi sestupem a posunout se v tabulce blíže k jejímu středu. Tento cíl dílčím způsobem plníme, máme v této chvíli šestibodový náskok na Pardubice, jsme sedmí, pokud bychom v prvním utkání nadstavby vyhráli v Brně, posunuli bychom se na šestou pozici,“ řekl Richard Urban, manažer ženského týmu Baníku.

Kromě výsledkového posunu jej může těšit ještě jedna okolnost. A tou je úspěšné začleňování vlastních odchovankyň do prvoligového kádru. „Je skvělou vizitkou naší akademie, že produkuje hráčky pro první ligu. V posledním utkání základní části jsme měli v sestavě sedm odchovankyň, to je vynikající číslo. Některé z nich jsou ještě dokonce v dorosteneckém věku, což je vzhledem k tomu, jak krátkou dobu naše akademie funguje, logická věc,“ poznamenal Richard Urban s tím, že jeho plánem je, aby odchovankyně Baníku, respektive jeho akademie tvořily stále větší podíl hráčského kádru prvoligového týmu. A aby se zároveň tento tým stále posouval tabulkou k jejímu středu a pak dále i nad středovou hranici.

„Je samozřejmé, že v době, kdy nám odchovankyně většinou teprve dorůstají, potřebujeme mít v týmu i zkušené hráčky. A ty zatím většinou přivádíme z okolních klubů, i ze zahraničí. Naproti tomu podporujeme regionální ženské fotbalové týmy, aby se hráčská základna a z toho plynoucí potenciál neustále rozšiřovaly. Pokud se nám vedle toho bude nadále dařit i výkonnostní růst a postup k elitním patrům prvoligové tabulky, a není důvod o tom v našich podmínkách pochybovat, pak budeme moci být s výsledky práce spokojeni,“ uzavřel manažer ženského týmu Baníku. 

30
Jiří
Letáček
13
Samuel
Grygar
19
David
Lischka
7
Karel
Pojezný
35
Jakub
Markovič
21
Jiří
Klíma
26
Filip
Blažek
28
Filip
Kubala
15
Patrick
Kpozo
12
Tomáš
Rigo
9
David
Buchta
4
Robert
Mišković
0
Paixao da Silva
Ewerton
17
Michal
Frydrych
20
Abdullahi
Tanko
77
Gigli
Ndefe
11
Eldar
Šehić
29
Ladislav
Takács
10
Matěj
Šín
5
Jiří
Boula
24
Jan
Juroška