st 20.4.2022
MUZ

Tři body trefil Buchta: Baník - Jablonec 1:0

Baník končí základní část FORTUNA:LIGY na pátém místě s úctyhodným ziskem 51 bodů! Poslední tři získal v domácím měření proti Jablonci, nad nímž Slezané zvítězili 1:0. Díky gólu Davida Buchty.

Baník začal utkání svižně, už ve třetí minutě se po rohovém kopu Jiřího Fleišmana prodral k hlavičce Jakub Pokorný. Tísněn dvěma, možná třemi hráči soupeře dokázal nasměrovat hlavičku na jabloneckou branku, razanci už ale v obklíčení přidat nemohl, a tak gólman Hanuš neměl problém.

Možnosti ale přibývaly. V 7. minutě si Daniel Smékal hezky převzal dlouhý kolmý balon od Jiřího Fleišmana, pohotově odcentroval a našel před malým vápnem Nemanju Kuzmanoviče. Tomu ale v kritické chvíli míč odskočil a gólman Hanuš jej lapil.

Pak se ozvali hosté, osamocený Jan Silný tečoval centrovaný míč z pravé strany, branku Baníku ovšem minul.

A přišel rozhodující moment. David Lischka rozehrál doleva Jiřímu Fleišmanovi, ten neváhal a poslal dopředu oblouček, který proklouzl stoperu Jakubu Martincovi pod nohou. Toho využil rozběhnutý David Buchta, který využil faktu, že míč skákal, takže Hanuše snadno přeloboval a Baník vedl.

Dvakrát se pak po rohových kopech krátce za sebou hezky prezentoval Daniel Smékal. Nejdříve hlavičkoval po rohu Jiřího Fleišmana hezky k tyči, ale Hanuš skvěle zareagoval a ránu vyrazil, vzápětí střílel hlavou po rohu Davida Buchty, přidal na razanci, ale tentokrát trefil prostor, kde Hanuš stál.

Další nebezpečnou hlavičku přidal o chvíli později Nemanja Kuzmanovič. Minul.

Ve 31. minutě se osmělili hosté, hlavičku Miloše Kratochvíla bez potíží zlikvidoval Jan Laštůvka.

A ve 38. minutě pak Petr Jaroň přesprintoval Jaroslava Zeleného, který si myslel, že má míč pod kontrolou. Balon mu vzal, okamžitě jej poslal Davidu Buchtovi a už už se rodila další tutová šance. Jenže David Buchta byl v ofsajdu.

Ve druhé půli se hra vyrovnala, hosté hru zjednodušili, přitvrdili, takže šancí ubylo, nicméně Baník hru kontroloval a soupeře do šancí nepouštěl. V 53. to naopak Petr Jaroň zkusil z rohu šestnáctky, zamířil však do boční tyče.

V 84. minutě přišla první velká šance Jablonce. Ocitl se v ní David Houska, v dobré pozici pálil nad.

O dvě minuty později se do stoprocentní šance dostal Matěj Šín. A už to vypadalo, že jeho první ligový gól nemůže nic odvrátit. Jenže…

Všechno to začalo úspěšnou obrannou hlavičkou Davida Lischky před šestnáctkou Baníku. Lischka odehrál míč dopředu, Šimon Falta bez váhání prodloužil a rozběhnutý Daniel Smékal si nejdřív v běžeckém souboji skvěle poradil se stoperem Martincem, aby vzápětí posadil na zadek i druhého z jabloneckých stoperů – Zeleného, před nímž zasekl. Bez váhání pak poslal balon před sebe rozběhnutým spoluhráčům. Šimon Falta si všiml, že je v těsném ofsajdu, a tak balon pustil, aby si jej převzal sprintující Matěj Šín. Ten nejdříve udělal parádní kličku Hanušovi a chystal se levačkou zakončit do odkryté branky, před níž clonili už jen dva jablonečtí hráči. A jeden z nich, Michal Surzyn, stačil strčit do gólové rány kopačku a vytečovat balon na břevno…

Možná proto v poslední minutě Matěj Šín poté, kdy mu míč do šestnáctky poslal Šimon Falta, raději přihrával před branku, místo aby to zkusil sám, protože pozici na to měl. Dával pod sebe Danu Smékalovi, tuhle přihrávku ale jablonecká defenziva vystihla a další gólovou radost už Baníku nedopřála.

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

Tomáš Galásek: "Ze začátku jsme byli velmi nervózní, ale našli jsme se a vytvořili jsme si pár šancí. Pak jsme se uklidnili a dali gól po pěkné akci. Měli jsme dál více ze hry, vytvářeli jsme si šance a náznaky, ale nedohrávali jsme to. V druhém poločase už jsme nepředvedli dle mého dostačující výkon. Bylo tam mnoho ztrát. Jsem rád za výhru, ale ne za předvedenou hru v druhé půli."

Petr Rada: "Individuální chyba rozhodla o naší prohře. Do zápasu jsme vstoupili dobře, ale domácí zabrali a otočili scénář prvního poločasu. Dostali jsme gól po hrubé chybě a v druhém poločase už jsme nenašli síly, abychom zápas otočili. Dnes jsme chtěli zde bodovat, ale neohrozili jsme branku Baníku a zápas si prohráli sami."

Statistiky hráčů

#HráčMinutyGólyAsist.ŽKČK
0Daniel Smékal900000
5Jiří Boula640000
7Šimon Falta260000
9David Buchta801000
10Matěj Šín190000
11Nemanja Kuzmanović640000
14Petr Jaroň710010
19David Lischka900010
20Jakub Pokorný900000
22Filip Kaloč900000
25Jiří Fleišman900110
29Ladislav Takács100000
32Lukáš Budínský260000
77Gigli Ndefe900010

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
16Jan Laštůvka90000

Informace o utkání

20.
středa
dubna
Baník VS Jablonec
FORTUNA:LIGA

Statistiky

Poločas: 1:0
Branky: 11. Buchta (Fleišman). Rozhodčí: Batík – Pečenka, Arnošt. ŽK: 34. Ndefe, 49. Lischka, 64. Jaroň, 65. Fleišman – 57. Surzyn, 63. Kadlec, 65. Houska, 68. Zelený.
Diváci: 4098

Sestavy

Baník

Laštůvka – Ndefe, Pokorný, Lischka, Fleišman – Jaroň (71. Šín), Kaloč, Kuzmanović (64. Falta), Boula (64. Budínský), Buchta (80. Takács) – Smékal.

Jablonec

Hanuš – Surzyn, Martinec, Zelený, Krob (78. Kubista) – Považanec – Malínský, Kratochvíl, Houska (84. Ikaunieks), Pilař (62. Černák) – Silný (62. Kadlec).
19
David
Lischka
17
Michal
Frydrych
26
Filip
Blažek
24
Jan
Juroška
35
Jakub
Markovič
11
Eldar
Šehić
28
Filip
Kubala
4
Robert
Mišković
0
Paixao da Silva
Ewerton
21
Jiří
Klíma
77
Gigli
Ndefe
7
Karel
Pojezný
29
Ladislav
Takács
30
Jiří
Letáček
12
Tomáš
Rigo
9
David
Buchta
10
Matěj
Šín
13
Samuel
Grygar
15
Patrick
Kpozo
5
Jiří
Boula
20
Abdullahi
Tanko