ne 1.9.2019
MUZ

Vyrovnat se už nepodařilo: Jablonec - Baník 2:1

Byl to mnohem dramatičtější zápas, než na jaké byli fanoušci Baníku ze soubojů v Jablonci v poslední době navyklí. Skončil však porážkou. Domácí vstoupili do utkání raketově, Baník nastřelil břevno a tyč, gól dal ale jen jeden. Plyne z toho jablonecké vítězství 2:1.

Baníku utekl úvod zápasu. Už ve 3. minutě pronikl po pravé straně Vladimír Jovovič, vystřelil, Jan Laštůvka jeho ránu zblízka vyrazil a Martin Doležal mířil z dorážky nad.

V 9. minutě už to ovšem domácím vyšlo. A znovu po Jovovičově akci. Jablonecký záložník znovu pláchnul po křídle, nacentroval do šestnáctky, tou však balon jen prolétl. A zastavil se až na druhé straně u Jana Kroba. Ten si na balon krásně naběhl a z první jej napálil levačkou nechytatelně křížem ke vzdálenější tyči.

A Jovovič do třetice. Tentokrát se odhodlal vystřelit sám a trefil. Psala se 13. minuta a Jablonec vedl 2:0.

Brzy mohlo přijít snížení. Adam Jánoš poslal od středového kruhu pas na roh jablonecké šestnáctky, tam si naběhl Dyjan Carlos de Azevedo a hlavou zahrál míč blíže k malému vápnu do míst, kam si naběhl Tomáš Smola. Útočník Baníku cítil, že někde za sebou má Nemanju Kuzmanoviče. Míč mu tam také poslal. „Kuzma“ se na malém vápně k míči dostal, píchnul do něj a jen vynikající zákrok Vlastimila Hrubého připravil Ostravany o gól.

Jablonecký brankář pak výborně zasáhl i proti Jánošově střele poté, kdy si středopolař Baníku naběhl za vzdálenější tyč na rohový kop a balon napálil z voleje.

Domácí se pak mohli prosadit díky střele Jana Matouška. Brankář Laštůvka ji ale dokázal vyrazit.

Do druhé půle vstoupil Baník docela jinak než do té první. Kuzmanovič doběhl téměř ztracený míč, odcentroval a Tomáš Smola, ač bráněný, se k míči prodral a vystřelil. Jeho ránu ale domácí obránce srazil na roh.

V 58. minutě utekl po pravé straně Rudolf Reiter. Nacentroval, míč podobně jako před prvním jabloneckým gólem prolétl šestnáctkou až na druhou stranu k De Azevedovi. Ten si balon zpracoval a vypálil. Bohužel nad.

A pak přežil Baník dvě kritické situace. Nejdřív Matoušek sebral míč Martinu Šindelářovi a měl před sebou jen prázdnou branku. A minul ji!

A vzápětí vypálil nebezpečně Jakub Považanec, Laštůvka ránu stačil vyrazit, balon se dostal k Doležalovi a zdálo se, že tomu už nic nemůže zabránit v tom, aby míč vrátil do sítě. Jablonecký útočník však přestřelil!

V 73. minutě napřáhl k úžasné ráně Jánoš. Míč zatřásl břevnem.

Snížení přišlo v 80. minutě. De Azevedo rozehrál rychlou akci přihrávkou na Milana Baroše. Ten si míč zpracoval, vydal se směrem k jablonecké brance a zatímco domácí zadáci nejspíše čekali, kdy pošle míč zpět rozběhnutému De Azevedovi, on si balon navedl na střed před šestnáctku a levou nohou zamířil přesně k levé tyči Hrubého branky.

Baník sahal po vyrovnání. Šindelář trefil hlavou zblízka tyč a pokus Dame Diopa stačil Hrubý vyrazit. A víc už čas Ostravanům nedovolil.

Ohlasy k utkání

PETR RADA: "Dominovali jsme dvacet minut, vstřelili jsme dvě branky. Pak se to vyrovnalo. Baník v druhé půli vsadil vše na ofenzivu, ale my vše uskákali a uhráli. Zlomový moment byl v tom, co neproměnil Matoušek. Já byl levý bek, ale s tímhle bych si pohrál. Zaplaťpánbůh, že jsme to dotáhli do vítězného konce. Hosté pak nasadili Diopa i Baroše a druhý jmenovaný nás potrestal brankou. Tři body jsou pro nás hodně důležité. Byl to hodně dobrý duel."

BOHUMIL PÁNÍK: "V první půli nám nezahráli ani průměrně čtyři hráči. Poztráceli jsme spoustu balonů a domácí toho využili a dali nám dvě branky. My jsme ty situace měli taky, bohužel jsme to nedohráli, domácí nám tam s nasazením života zablokovali asi pět takových situací. Když pak ve druhé půli domácí neproměnili dvě velké šance, které měli, věřil jsem, že remízu urveme. Bohužel, dali jsme jen jeden gól, domácí dva, takže po zásluze vyhráli."

Statistiky hráčů

#HráčMinutyGólyAsist.ŽKČK
3Martin Šindelář900000
5Adam Jánoš900000
7Martin Fillo900000
8Dame Diop270000
11Nemanja Kuzmanović900000
13Tomáš Smola680000
17Milan Jirásek630000
21Daniel Holzer270000
24Václav Procházka900000
25Jiří Fleišman900000
27Milan Baroš221000
77Rudolf Reiter630000
91Dyjan Carlos De Azevedo900100

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
16Jan Laštůvka90200

Informace o utkání

1.
neděle
září
Jablonec VS Baník
FORTUNA:LIGA

Statistiky

Poločas: 2:0
Branky: 9. Krob, 13. Jovovič - 80. Baroš (de Azevedo). Rozhodčí: Dubravský – Horák, Poživil.
Diváci: 3017

Sestavy

Jablonec

V. Hrubý – Li. Holík, Plechatý, Břečka, Krob – Jovović (90+1. Chramosta), Hübschman, Považanec (85. T. Pilík), Sýkora – Doležal, Matoušek (68. Kratochvíl).

Baník

Laštůvka – Fillo, Procházka, Šindelář, Fleišman – Reiter (63. Holzer), Jánoš, Jirásek (63. Diop), de Azevedo – Kuzmanović, Smola (68. Baroš).
4
Robert
Mišković
13
Samuel
Grygar
9
David
Buchta
10
Matěj
Šín
19
David
Lischka
29
Ladislav
Takács
11
Eldar
Šehić
24
Jan
Juroška
26
Filip
Blažek
30
Jiří
Letáček
15
Patrick
Kpozo
77
Gigli
Ndefe
17
Michal
Frydrych
20
Abdullahi
Tanko
35
Jakub
Markovič
0
Paixao da Silva
Ewerton
7
Karel
Pojezný
5
Jiří
Boula
21
Jiří
Klíma
12
Tomáš
Rigo
28
Filip
Kubala