so 27.4.2019
MUZ

Doležalův hattrick zabolel: Jablonec - Baník 4:0

Oslabený o několik důležitých hráčů základní sestavy a s odehraným pohárovým semifinále v nohách se Baník Ostrava marně pokoušel o bodový zisk na hřišti Jablonce. V domácím dresu se velmi zadařilo útočníku Michalu Doležalovi, jenž vstřelil hattrick. Suma sumárum to v součtu s gólem Vladimira Jovoviče znamenalo vítězství domácích 4:0. A jistotu, že Baník do finále FORTUNA:LIGY vstoupí z pátého místa.

Aktivněji vstoupili do utkání podle očekávání domácí. Baníku se dařilo držet soupeře v bezpečné vzdálenosti od branky do 16. minuty. V ní zakroutil domácí Trávník míč z přímého kopu do šestnáctky, Považanec ho trefil hlavou a Jablonec vedl.

Baník mohl vyrovnat. A hned dvakrát. V 18. minutě prostrčil Milan Jirásek míč do šestnáctky Dame Diopovi. Ten ale levačkou poskakující míč netrefil ideálně a minul branku.

O tři minuty později se do šestnáctky vřítil Denis Granečný. Dostal se až před gólmana Hrubého, ten ale na čáře skvěle zasáhl a pokus ostravského hráče zastavil. 

Pak si vzal slovo zase Jablonec. Parádní ránu předvedl Vatajelu. Míč prosvištěl těsně kolem branky Baníku. A o chvíli později postupoval z pravé strany z boku do ostravské šestnáctky zcela osamocený jablonecký Trávník. Vybíral, komu před branku nejlépe přihrát, zvolil si Doležala, který číhal před prázdnou brankou. Míč do ní ale dostat nedokázal.

Ve 36. minutě domácí zvýšili. Doležal posunul na hranici šestnáctky rozběhnutému Jovovičovi, pak sám udělal několik rychlých kroků směrem k brance Baníku, kde ho Jovovičova střela doslova trefila. Jablonecký útočník si se šťastnou situací poradil a využil ji pro sebe. Prudký míč zkrotil a poslal do prázdné branky.

Po přestávce se Baník zvýšenou aktivitou pokusil o korekci skóre. Blízko k ní měl v 59. minutě Adam Jánoš. Vypálil prudce a mířil k tyči. Tam ale dokázal včas doskočit gólman Hrubý a výborným způsobem zasáhnout.

O chvíli později to na jabloneckého brankáře zkusil z dálky Milan Jirásek. A také tuto střelu Hrubý zneškodnil.

V 63. minutě dostal Doležal ideální přihrávku do ostravské šestnáctky, řítil se sám na gólmana Baníku a nedal mu šanci zasáhnout - 3:0.

To už bylo na Baník, sužovaný četnými absencemi i úbytkem sil po pohárové bitvě s Bohemians, příliš. Brzy se Ostravané dostali do další kritické situace, z níž Baníku pomohl skvělým způsobem Jan Laštůvka. Nejdříve zasáhl proti Jovovičově tutovce. Míč se odrazil k volnému Hübschmanovi, ten chtěl dorazit do branky, ale Jan Laštůvka zlikvidoval i jeho pokus.

Ještě jednu šanci vstřelit gól dostal i Baník. Dame Diop se ocitl v nadějné pozici, vystřelil ale příliš slabě, než aby mohl Hrubého ohrozit.

Závěr patřil jabloneckému Doležalovi. Ten nejdřív hlavou těsně minul, aby v nastaveném čase přidal svůj třetí gól v utkání a upravil na konečných 4:0.

Fotogalerie

Ohlasy k utkání

PETR RADA: "Dneska jsme do toho vstoupili dobře, i když jsme hned neskórovali. Po standardce jsem ale dali na 1:0 a druhým gólem jsme se uklidnili. V úvodu druhého poločasu byl Baník prvních 15 minut lepší. Měl tam dvě střely, napadal nás vysoko. Podržel nás Vlasta Hrubý. Vstřelili jsme ale třetí gól, který byl uklidňující a důležitý."

BOHUMIL PÁNÍK: „Pro nás to bylo vystřízlivění po těch dobrých zápasech, které jsme měli. Těch faktorů je několik. Jeden z nich určitě v hlavě, že mužstvo nepracovalo tak, jak by mělo v prvním poločase. Je otázka, jestli na to mělo zdroje po tom náročném programu. Ale pak když to na začátku druhého poločasu rozbalilo, tak ukázalo, že ty zdroje jsou. Že to je v hlavách. Kdybychom dali kontaktní gól, tak se to mohlo zdramatizovat, ale tam domácí podržel Hrubý. Pak tam spadl třetí gól a pak už jsme se jen účastnili hry a byli jsme neškodní."

Statistiky hráčů

#HráčMinutyGólyAsist.ŽKČK
5Adam Jánoš760000
6Denis Granečný900000
8Dame Diop900000
9Lukáš Pazdera900000
10Robert Hrubý420010
11Nemanja Kuzmanović810000
14Jakub Bolf90000
15Patrizio Stronati900000
17Milan Jirásek900000
21Daniel Holzer900000
24Václav Procházka900000
31Ondřej Šašinka480000
32Arťom Mešaninov140000

Statistiky brankářů

#HráčMinutyInkasovalŽKČK
16Jan Laštůvka90400

Informace o utkání

27.
sobota
dubna
Jablonec VS Baník
FORTUNA:LIGA

Statistiky

Poločas: 2:0
Branky: 16. Považanec, 36., 63. a 90. Doležal. Rozhodčí: Zelinka – Vlasjuk, Podaný. ŽK: Hovorka - Hrubý.
Diváci: 2831

Sestavy

Jablonec

Hrubý – Holeš, Hovorka, Břečka, Sobol – Hübschman – Jovovič (69. Kratochvíl), Považanec, Trávník (84. Fábry), Vatajelu (76. Acosta) – Doležal.

Baník

Laštůvka – Pazdera, Procházka, Stronati, Granečný – Jirásek, Jánoš (76. Mešaninov), Hrubý (42. O. Šašinka), Holzer – Diop, Kuzmanovič (81. Bolf).
30
Jiří
Letáček
21
Jiří
Klíma
17
Michal
Frydrych
4
Robert
Mišković
7
Karel
Pojezný
10
Matěj
Šín
20
Abdullahi
Tanko
24
Jan
Juroška
29
Ladislav
Takács
19
David
Lischka
5
Jiří
Boula
13
Samuel
Grygar
0
Paixao da Silva
Ewerton
9
David
Buchta
11
Eldar
Šehić
26
Filip
Blažek
28
Filip
Kubala
12
Tomáš
Rigo
77
Gigli
Ndefe
35
Jakub
Markovič
15
Patrick
Kpozo